Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Oreo Haram mı?

2013 yılından itibaren Türkiye’de satışı başlayan Oreo bisküvilerinin üretimi toplamda 12 ülkede yapılmaktadır ve 74 ülkede tüketilmektedir. Her geçen gün popülerleşen bu bisküvi markası, son zamanlarda Türk tüketiciler tarafından gündem maddesi haline gelmiştir. Türkiye’deki Müslüman tüketiciler, “Oreo haram mı?” sorusu ile ürünün İslam’a uygun olup olmadığını tartışmaktadır. İnternet ortamında kafa karışıklığına yol açan bu konu hakkında Oreo’nun resmî internet sitesi üzerinden bir cevap yayınlandı. Bu cevaba göre Oreo’nun helal onayından geçip geçmediği açıklığa kavuşturuldu. Biz de hazırladığımız bu yazıda “Oreo haram mı yoksa helal mi?” sorusuna dair yapılan açıklamaları detaylı olarak derledik.

Oreo Nedir?

Oreo, 1974’ten itibaren pazarlanan, arasında tatlı krema bulunan iki çikolata gofretinden oluşan bir sandviç bisküvidir. Oreo, 1912’de piyasaya sürüldüğü tarihten bu yana Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünyada en çok satılan çerezlerden biri haline gelmiştir.

Oreo bisküvilerin, dünya çapında pek çok farklı satış ve pazarlama araçlarıyla dağıtımı yapılmaktadır. Bunlardan birisi de Birleşik Krallık’taki McDonald’s’da kalıcı bir menü haline gelen Oreo McFlurry’dir. Aynı şekilde, İngiltere’deki KFC restoranlarında da Oreo aromalı “Krushem” adlı içecek satışa sunuldu. Böylece Oreo Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere ile birlikte dünya çapında popüler bir bisküvi çeşidi haline geldi.

Durum böyle olunca Türkiye’de de Oreo’ya olan ilgi artmaktadır. İslam inancının çoğunlukta olduğu bu ülkede ise haliyle akla gelen ilk soru da “Oreo haram mı?” oluyor. Bununla ilgili detaylı açıklamaya ve bilgiye içeriğimizin devamında yer verdik.

Oreo’nun Haram Olmasını Etkileyen Faktörler

Haram, din kurallarına aykırı olarak yapılması kesinlikle yasak olan eylemleri tanımlayan dinî bir terimdir. Bu noktada haram sayılan eylemlerden biri ise belirli ürünlerin yenilmesi ve kullanılmasıdır. Durum böyleyken tüketicileri ünlü marka Oreo’nun da harap olup olmadığını merak etmektedir.. Oreo’nun ülkemizde, İslam dinine uygun şekilde haram değil de helal bir ürün olarak kabul edilmesini etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Domuz ve yan ürünleri
  • Alkol ve alkolün keyif verici herhangi bir formu
  • Bu haram bileşenlerden herhangi birini içeren yiyecekler ve içecekler

Yukarıda belirtilen içeriklere sahip Oreo dahil tüm yiyecekler ve içecekler, İslam dinine göre haram kabul edilen ürünlerdir. Oreo’nun haram mı yoksa helal mi olduğu bu faktörler çerçevesinde değerlendirilir.

Oreo’nun İçeriği Nelerdir?

Oreo’nun haram sayılması için içeriğinde bulunması gereken maddelerden söz etmiştik. Bu bisküvinin içeriğindeki maddeler de onun helal bir ürün olup olmadığını belirler. Oreo’nun içeriğinde bulunan maddeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Buğday unu
  • Şeker
  • Bitkisel yağ
  • Yağı azaltılmış kakao tozu
  • Nişasta
  • Glukoz-Fruktoz şurubu
  • Kabartıcılar
  • Tuz
  • Emülgatörler
  • Aroma vericiler

Listede görüldüğü üzere Oreo’da haram olarak nitelendirilebilecek herhangi bir madde bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, içinde hayvansal katkı maddesi bulunmadığı için vegan bir ürün olarak kabul edilmektedir.

Oreo Helal Onayı Hakkında Resmî Açıklama

Türkiye’de neredeyse her süpermarkette satışı yapılmakta olan Oreo bisküvilerinin helal olup olmadığı, sosyal medyada sık sık tartışma konusu olmaktadır. Tüketicilerin kafasındaki soru işaretlerine ilk cevap Oreo’nun internet sitesinin “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünden gelmektedir. Söz konusu açıklamada yer alan bilgilere göre Oreo bisküvisinin, helal onayı olmadığı ifade edilmiştir.

Buna ek olarak, Oreo’nun “koşer” onayı olmadığı da internet sitesinin yine aynı bölümünde belirtilmiştir. Koşer, Yahudilik inancına göre yenilmesi ve kullanılmasında dini açıdan bir sakınca olmayan ürünlere verilen isimdir. İslam’da olduğu gibi Yahudilik inancında da domuz yağı ve domuzdan elde edilen maddeleri içeren yiyecekler yasak olarak kabul edilir.

Türkiye’de Satılan Oreo Bisküviler Haram mıdır?

Her ne kadar yapılan açıklamada belirtildiği gibi helal onayı bulunmasa da bu durum Oreo’nun, tüketilmesi haram bir ürün olduğu anlamına gelmemektedir. Oreo’nun Türkiye temsilcileri bu konu hakkında birtakım açıklamalar yapmışlardır. Temsilcilerin bildirdiğine göre Oreo ürünlerinin içeriği Müslüman tüketimine uygun olarak hazırlanmıştır. Ürünlerde kullanılan tüm hammaddeler, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak titizlikle kontrol edilmektedir. Oreo ürünlerinde domuz ve domuz kökenli olabilecek hiçbir ürün kullanılmamaktadır. Alkol ve alkol türevi maddeler, ürünlere ilave edilmemektedir. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Tebliği doğrultusunda, domuzdan elde edilmiş herhangi bir madde içeren ya da alkol ve alkol türevi maddeler içeren ürünler için, ürünlerin etiketi üzerinde bu maddelerin kullanıldığına dair ifadelerin bulunması zorunlu olarak uygulanmaktadır. Türk Gıda Kodeksi’ne göre ise helal sertifikası yasal bir zorunluluk değildir.

Dilerseniz Yapımı Kolay Tatlı Tariflerine değindiğimiz içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Temel olarak Oreo’da hiçbir alkol ve hayvansal madde bulunmamaktadır. Bu da onu bir yandan vegan dostu yaparken diğer yandan da Müslüman tüketiciler için uygun bir ürün haline getiriyor. Ancak her üründe olduğu gibi Oreo bisküvisinin de üretimi ve içeriği ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Türkiye gibi Orta Doğu ülkelerinde ise Oreo bisküvilerinin üretimi, helal aşamalardan geçerek gerçekleşmektedir. Bu noktada, Türkiye’de üretilmekte olan Oreo ürünlerinin haram olmadığı temsilciler tarafından resmî olarak ifade edilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu