Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri, Üriner sistem enfeksiyonu olarak da literatürde yer alan idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunda iltihap oluşumudur. Kadınların idrar yolu enfeksiyonu geliştirme riskleri erkeklerden daha fazladır. Sadece mesanenizde oluşan enfeksiyon ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Ayrıca, eğer idrar yolu enfeksiyonu böbreklerinize yayılırsa ciddi sonuçları olabilir. Bundan dolayı kişinin idrar yolu enfeksiyonu belirtileri gösterip göstermediğine dikkat etmesi gereklidir. Bu yazımızda, kendinizi daha iyi koruyabilmeniz ve önlem alabilmeniz için idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini ve nasıl oluştuğunu sizlerle paylaşacağız.

İdrar yolu enfeksiyonu, alt idrar yollarında daha çok gözlemlenmektedir. Alt idrar yolu enfeksiyonu, idrarın böbreklerden taşındığı mesana ve üreta olarak adlandırılan idrar yolunda oluşur. Eğer idrar yolu enfeksiyonunuz mesanede görüldüyse sistit olarak adlandırılır. Sistit, alt idrar yolu enfeksiyonları arasında en sık rastlanan türüdür. Alt idrar yolu enfeksiyonu bireylerde ağrı ve acıya sebep olsa dahi zararsız bir rahatsızlıktır.

Üst idrar yollarında enfeksiyon, böbrekler ve böbrekleri mesaneye bağlayan üreter kanalında oluşur. Üst idrar yolunda oluşan enfeksiyon, alt idrar yolunda göre çok daha tehlikelidir. Sıklıkla görüldüğü bölge, böbrek ve üreterlerin birleşimi olan renal pelvistir. Burada oluşan iltihap piyelit olarak bilinmektedir. Piyelit sırasında böbrekte de iltihaplanma görülürse kişide piyelonefrit olduğu söylenebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonları, genellikle bakteriler üretra aracılığıyla idrar yoluna girdiğinde ve mesanede çoğalmasıyla oluşmaktadır. Üriner sistem bu tür istilacıları dışarıda tutmak için tasarlanmış olsa da yapılan savunma denemeleri başarısız olabilir. Bu tip bir durumda bakteriler tutunabilir ve idrar yollarında enfeksiyona dönüşür.

Risk Faktörleri

İdrar yolu enfeksiyonuna neden olabilecek bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörlerinin farkında olup önemler ona göre alındığında bu tip enfeksiyonların oluşum riski de azalacaktır.

İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda sık görülmektedir. Hatta birçok kadın hayatları boyunca birden fazla kez enfeksiyon geçirebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında kadınlara özgü risk faktörlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kadınların anatomisi idrar yolu enfeksiyonun sık görülmesinin en büyük etkenlerinden biridir. Kadınların erkeklerden çok daha kısa bir üretası olduğundan dolayı bakterilerin mesaneye ulaşmaları için gereken mesafe kısadır.
  • Kadınların kullandığı doğum kontrol hapları da onları risk grubuna sokmaktadır.
  • Menopoz da idrar yolu enfeksiyonunda riski arttıran faktörlerden biridir. Menopozdan ile östrojende düşüş yaşanması kadın vücudunu birçok şekilde etkileyebilir. Bunlardan biri de idrar yolunun enfeksiyona karşı daha savunmasız hale gelmesidir.

İdrar yolu enfeksiyonlarında var olan diğer risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İdrar Yolu Anormallikleri: İdrar yolu anormallikleri ile doğan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski daha yüksektir. Yeni doğanlarda idrarın vücuttan normal şekilde çıkmasına izin vermeyen veya idrarın üretraya geri dönmesine neden olmayan idrar yolu anormallikleri olabilir.
  • Düşük Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemini düşüren hastalıklar, vücudun mikroplara karşı savunması zorlaştırdığı için idrar yolu enfeksiyonu riski yüksek olabilir.
  • Tüp (Kateter) Kullanan Kişiler: İdrar yapabilmek adına tüp (kateter) kullanan kişilerde risk yüksektir. Bu durum; hastaneye yatırılan kişiler, idrar yapma yeteneklerini kontrol etmeyi zorlaştıran nörolojik sorunları olan kişiler ve felç olan kişiler için de geçerlidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nedir?

İdrar yolu enfeksiyon belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Yüz kadın içerisinde beş ila onu kadında hastalık, hiç belirti göstermeden seyretmektedir. Yine de belirtilerin ne olduğunu ve kişinin vücudundaki değişikliklerin neden kaynaklığı olduğunu bilmek önem taşımaktadır. Sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyon belirtileri;

  • İdrarını yaparken yanma veya ağrı hissetme,
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyma,
  • İdrar debisinde zayıflama görme,
  • İdrarı tutmakta güçlük çekme,
  • İdrarda kan oluşumu,
  • Alt karın bölgesinde ağrı oluşumu olarak sıralanabilir.

Böbrekte tutulum görüldüğü üst idrar yolu enfeksiyonlarında gözlemlenen belirtiler ise şunlardır:

  • Böbreklerde ağrı ve hassasiyet hissi
  • Ateş
  • Bulantı ve hatta kusma
  • Halsizlik

Üst idrar yolu enfeksiyonlarında her zaman sadece bu belirtiler görülmeyebilir. Kişi alt idrar yolu enfeksiyonundaki belirtileri taşıyor olabilir. Bundan dolayı kişi doktoruna danışmalı ve ayrıntılı bir incelemeden geçmelidir.

Dilerseniz, Sivilce nasıl geçer? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı Yöntemleri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonunda çeşitli tanı yöntemleri bulunmaktadır. Kişiler belli şikayetler ile doktorlarına başvurduklarında, doktorlar tanıyı koymak için hastalarını belirli testlerden geçirebilmektedir. Bu testler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilgisayarlı tomografi
  • İdrar Tahlili
  • İdrar Kültürü
  • Böbrek ve mesane ultrasonu
  • Sistoskopi

İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerine ve bununla birlikte tanı yöntemlerine değindiğimiz içeriğimiz bu şekildeydi, sağlık hakkında güncel birçok konuya kategoriden erişebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu