Makale Nasıl Yazılır?
Makale kısaca; belirli bir konu hakkında bilgi aktarma amacı olan, bir düşünceyi öne sürüp bunu ispatlamayı hedefleyen yazılardır. Makaleler bilimsel dergilerde ve gazeteler gibi yayın organlarında yayımlanır. Pek çok uzmanlık alanında makale yazılabilir ve bu sebeple en çok kullanılan yazım tekniğidir. Doğru ve iyi bir makale yazmak için makaleyi yazmaya başlamadan önce iyi bir hazırlık aşamasından geçmek gerekmektedir.
Herhangi bir konu hakkında yazılabilecek olan makalelerin ne olduğunu, nasıl yazıldığını ve yazarken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılarını ve diğer merak edilenleri “Makale Nasıl Yazılır?” yazımızda birlikte inceleyelim.
Makale Nedir?
Makale, belirli bir uzmanlık alanında herhangi bir konu hakkında bilgi aktarmak, fikir belirtmek ve bu fikri savunma, ispatlama amacında bulunan belirli bir uzunluğu ve belirli bir konu başlığı olan, bilimsel dergilerde, gazetelerde ve dijital ortamlarda yayımlanan yazılara denilmektedir.
Makale üç bölümden oluşur;
- Giriş
- Gelişme
- Sonuç
Giriş bölümünde bahsedilecek konu anlatılır, okuyucu bu makalede hangi konunun işleneceğini anlar. Gelişme bölümünü ele alınan konunun işlenişi, görüşlerin belirli argümanlar ve belgelerle desteklendiği oluşturur. Aktarılmak istenen düşüncenin ispatlanması için gereken her şey aktarılır ve öne sürülen sav; açıklamalar, örnekler ve alıntılarla pekiştirilir. Kanıta dayalı bilgi aktarımı yapılır. Makalenin sonuç kısmını öne sürülen düşüncenin, kanıtlar ve bilgilerle birlikte ne sonuca varıldığı oluşturur. Konunun genel bir özeti yapılabilir, elde edilen veriler değerlendirilir.
Hangi Konularda Makale Yazılabilir?
Makale yazmak için çok geniş bir konu alanı bulunmaktadır. Makaleler genellikle bilimsel makaleler ve gazete makaleleri olarak iki sınıfa ayrılabilir. Makale nedir? Bilimsel makaleler alanında uzman kişiler tarafından yazılır, herkes yazamaz. Gazele makaleleri ise bir konu hakkında yeterince bilgisi olan herkes tarafından yazılabilir.
Makaleler;
- Sanat
- Bilim
- Felsefe
- Fen
- Edebiyat
- Spor
- Kültür
- Siyaset
- Sağlık
- Turizm
- Sosyal
- Ekonomi
- Eğitim gibi ve daha pek çok konuda yazılabilir.
Makalenin en önemli özelliği kendi alanında uzman kişiler veya bilgi sahibi kişiler tarafından yazılmasıdır. Bu yüzden öğretici yazılardır ve öznel görüşler içermez, nesnel bir şekilde aktarılmak istenen bilgi aktarılmaya çalışılır.
Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Günümüzde en çok yazılan yazı türlerinden biri olan makale, istenildiği gibi yazılmayan ve bazı kurallara göre yazılması gereken bir yazı türüdür. Bu yüzden bir hazırlık aşaması yapılmalı ve makale yazım kurallarını iyi öğrenmek gerekmektedir. Makale yazmaya başlamadan önce iyi bir hazırlık aşaması yaparsanız, yazarken de kuralları ve nasıl yazılması gerektiğini iyice öğrenirseniz makale yazarken daha kolay ve bir şekilde yazabilmeniz mümkün olacaktır. Aşağıda makale yazmadan önce hazırlık aşamasında yapmanız gerekenler ve makale yazarken dikkat etmeniz gerekenler ayrı ayrı listelenmiştir.
Makale yazmaya başlamadan, hazırlık aşamasında yapmanız gerekenler:
- Makale yazmaya başlamadan önce bir konu belirlemeniz gerekiyor. İyi bir araştırma yapıp ve detaylı düşünüp konuyu öyle seçmelisiniz.
- Yazacağınız konu ile ilgili iyi bir literatür araştırması yapmalısınız. Çalışacağınız konu ile ilgili sizden önce yapılan çalışmaları incelemeniz çok önemlidir.
- Makaleye başlamadan önce bir taslak belirleyin. Ne anlatacağınızı, neyi nerde yazacağınızı kafanızda oturtun ve bu taslak üzerinden ilerleyin.
Makale Yazma Kuralları
Makale yazarken dikkat etmeniz gerekenlerin yanında makale yazmak için uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar şöyle açıklanabilir:
- Makale yazarken güvenilir kaynaklardan yararlanmanız gerekir. Güvenmediğiniz bir kaynaktan aldığınız bir veriyi kullanmamanız en doğrusudur.
- Yararlandığınız kaynakları, kaynakça kısmında mutlaka belirtmeniz gerekiyor.
- Sade ve anlaşılır bir dilde yazmalısınız. “Ben” dili kullanılmamalıdır.
- Kişisel görüşünüze göre makaleyi şekillendirmeyin, bilimsel verilerden yararlanmanız gerekiyor.
- Anlatım bozukluğundan kaçınmak için cümle tekrarı yapmayın ve cümleleriniz birbirleriyle ilişkili olsun.
- Yazınızda çelişkili ifadelere yer vermemelisiniz.
- Başlıktan sonra konuya girmeden özet ve anahtar kelimeler bölümü oluşturun.
- Konu ile ilişkili bir başlık belirleyin ve başlığın tamamını büyük harfler ile yazın. Belirginleştirmek amacıyla “kalın” yazabilirsiniz.
- Alt başlıklarda kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazın.
- Başlıktan ve alt başlıklardan sonra boşluk bırakın.
- Bir sayfa düzeniniz olsun.
- Satırları iki yana yaslayarak yazın.
- Makalenizde başlıklar arasında bir hiyerarşi olsun. Ana başlık daha büyük, alt başlıklar orta ve paragraflar küçük puntolarla yazılmalıdır.
- Makaleyi bir bilimsel dergi için veya gazete için yazıyorsanız belirledikleri bir sayfa düzeni, satır aralığı, yazı tipi ve yazı boyutunun bulunduğu bir makale formatı vardır. Yazacağınız kuruma veya kuruluşa göre makalenizi bu formatta yazmanız gerekir.
- Yazım yanlışı yapmamaya özen gösterin ve yazdığınız makaleyi birden çok defa okuyup yaptığınız yazım yanlışları varsa düzeltin.
- Noktalama işaretlerinin doğru kullanımına özen gösterin.
- Bilimsel makale yazıyorsanız yazım kuralları ve noktalama işaretleri çok önemlidir ve makaleniz kabul edilmeyebilir.
- Makalenin bir sonuca bağlanması çok önemlidir. Giriş ve gelişme kısmında incelediğiniz ve veri topladığınız konuyu en son bir sonuca bağlayıp sonuç bölümünde açıklamanız gerekmektedir.
Bu kuralları ve önerileri göz önünde bulundurmanız, makale yazarken işinizi kolaylaştıracak ve daha doğru ve başarılı bir yazı ortaya çıkarmanızı sağlayacaktır. Makale nedir? ve Makale nasıl yazılır? sorularını bu şekilde cevaplamış olduk.
Dilerseniz Kompozisyon nasıl yazılır? sorusunu cevapladığımız içeriğimize de erişebilirsiniz.