Kulak Çınlaması Neden Olur?
Birçok insanın hayatını zindana çeviren kulak çınlaması, bireyler arasında farklılık gösterebilir. Bazı insanlarda ıslık sesine, bazısında zil sesine, bazısında ise musluk sesine benzer şekilde etki edebilir. Bazen aşırıya kaçarak zonklama veya müzik sesi gibi de kendini gösterebilir.
Kulak çınlaması, aynı zamanda birçok hastalığın habercisi olabilir. “Kulak çınlaması nedir, nasıl tedavi edilir? Kulak çınlaması neden olur?” sorularına bu yazımızda değineceğiz.
Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak çınlaması, tıp dilinde tinnitus, gerçekte var olmayan seslerin rahatsız edici düzeyde duyulmasıdır. Bu sesler sürekli duyulabileceği gibi kesik kesik de duyulabilir. Pek çok kişide kendini gösteren kulak çınlaması aslında bir hastalık değil, genellikle hastalıkların belirtisidir.
Bazen yaşam koşullarına bağlı olarak da çınlama oluşabilir. Yüksek sese maruz kalmak, yaşlılık, stres gibi durumlar kulak çınlamasını tetikleyebilir.
Kulak Çınlaması Neden Olur?
Kulak çınlamasının altında birçok neden yatabilir. Bu nedenler:
- Yaşlılığa bağlı işitme kaybı meydana gelmesi
- Uzun süre yüksek sese maruz kalma sonucu kulakta hasar oluşması
- Kulak kirinin birikerek kulağı tıkaması
- Anormal kulak kemiği değişimleri
- Kendini çınlama ve baş ağrısıyla gösteren “meniere” hastalığı
- Temporomandibular (çene ve kafatasını birleştiren eklem) eklemdeki bozukluklar
- Başa ve boyna darbe alınması
- Beyin tümörü oluşması
- Ateroskleroz (damarların esneklik yeteneğini kaybetmesi)
- Hipertansiyon
- Yüksek şeker, tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklar
- Aşırı stres ve yorgunluk
- Tiroit hastalıkları
- Bazı ilaçların oluşturduğu yan etki
- Genellikle baş dönmesi şeklinde kendini gösteren “vertigo” hastalığı
- B vitamini eksikliği
- Kansızlık
- Kulak zarının delinmesi
- Travma
- Kalp ve damar hastalıkları
- Kulak pamuğu ve tıkaç gibi maddeler kullanılması
Kulak Çınlamasının Teşhisi
Sık sık duyulan kulak çınlaması sonucunda doktora gidilmesi gerekir. Doktor hastayla bazı konular üzerine konuşarak teşhis koymaya çalışır. Hastaya kulak çınlamasının ne zaman başladığını, seslerin sıklığını ve baş dönmesi olup olmadığını sorar. Gerekli görülmesi durumunda yakın tarihli hastalık ve yaralanmaları da değerlendirir. Bazı durumlarda doktor; MR, tomografi, işitme testi gibi testleri gerekli görebilir. Aynı zamanda kandaki B12 vitamini, kan şekeri, çinko, kolesterol ve demir düzeylerine de bakabilir.
Kulak Çınlamasının Tedavisi
Kulak çınlamasını tedavi edebilmek için önce çınlama nedeninin teşhis edilmesi gerekir. Kulak çınlaması şu şekilde tedavi edilebilir:
- Yaşlı hastalar için gerekli testler yapılır. Herhangi bir sorun görülmezse çınlamanın nedeni genellikle yaşlılıktan kaynaklanır. Hastaya çınlamanın etkisini azaltabilmek için bazı ilaçlar verilir.
- Hastanın çınlaması ilerlemiş ve ilaçla tedavi edilemeyecek duruma gelmişse bazı cihazlar önerilebilir. Bu cihazlar işitme, gürültü maskeleme ve beyaz gürültü cihazlarıdır.
- Hastanın çınlamasının nedeni kullandığı ilaçların yan etkisi de olabilir. Doktor kontrolünde ilaç kesilebilir veya dozu azaltılabilir.
- Stres kaynaklı çınlamalar için Nörotriptilin, Alprazolam ve Amitriptilin etken maddeli ilaçların kullanımı önerilebilir. Bu ilaçlar genelde ileri düzey kulak çınlamalarında reçete edilir.
- Hastanın yüksek sesten uzak durması sağlanabilir. Özellikle yüksek sesli müzik dinlemek çınlamayı tetikleyebilir.
- Kulak çınlamasını engellemek için kulak çubuğu gibi maddeler kullanmaktan kaçınmak gerekir.
- Çay ve kahvenin tüketiminin azaltılması, alkol ve sigaradan uzak durulması önemlidir. Bu maddeler damarları genişleterek çınlamaya neden olabilir.
- B vitamini eksikliği varsa giderilmesi önemlidir.
- Uykusuzluk ve yorgunluktan kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak çınlamayı azaltmada yardımcıdır.
- Tansiyon ve kolesterol düzeylerinin normal düzeyde olması önem taşır.
- Hardal yağı, Hint yağı, sarımsak, zencefil ve soğan gibi doğal maddeler kulak çınlamasının tedavisinde etkilidir. Bu doğal maddelerin damla şeklinde kullanılması tedavi edici etki gösterebilir.
- Tüm bunları yapmadan önce bir doktora danışmak gerekir. Tedavinin bilinçsizce ve uzman tavsiyesi dışında yapılması daha büyük sorunlara yol açabilir.