Keten Tohumu Faydaları
Keten tohumu, süper gıda diye anılan oldukça faydalı bir tohumdur. Keten tohumu faydaları, Omega-3 yağ asitleri ve liflerle doğrudan ilişkilidir. Bu sebeple kimi rahatsızlıklarda destekleyici gıda olarak tüketilmektedir. Aktarlardan satın alabileceğiniz keten tohumunun faydalarına ve nasıl tüketebileceğinize gelin birlikte bakalım.
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
Keten tohumu, daha iyi bağırsak hareketleri ve daha düşük tip 2 diyabet için tüketilmektedir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık ve kanser riski gibi sağlık durumlarında da tüketilmesi önerilmektedir.
Kahverengi ve sarı tohumlu çeşitleri olan keten tohumu, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Kendi ağırlığının dört katı sıvıyı emebilir. Bu da iyi bağırsak hareketlerini destekleyen bir tür kayganlaştırıcı görevi görür. Tüm faydalarını ise şöyle listelemek mümkündür:
- Sağlıklı sindirim sistemini desteklemektedir.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Diyabet problemlerinde de ek gıda olarak tüketilebilir.
- Sağlıklı kolesterol düzeyi için tüketilmesi önerilmektedir.
- Kan basıncını dengeleyerek tansiyon problemlerinde destekleyici olarak kullanılabilmektedir.
- Sağlıklı yağ asitleri içerdiği için kalp sağlığını desteklemektedir.
- Kanser riskini azaltabileceği iddia edilmektedir.
- Sağlıklı bir lingan kaynağı olduğu için kadın hastalıkları gibi durumlarda da tüketilmesi önerilmektedir.
Bu ve benzeri faydalarla keten tohumu tüketilmektedir.
Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?
Keten tohumu farklı şekillerde kullanılabilir. Bunlar;
- Tohum olarak,
- Ezilmiş olarak,
- Filizlendirilmiş olarak,
- Keten tohumu unu olarak,
- Keten tohumu tozu şeklinde,
- Keten tohumu yağı şeklinde tüketmektir.
Bu şekillerde keten tohumunu tüketmeniz mümkündür. Keten tohumunu ne şekilde kullanmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Tek başına veya yağ ve un şeklinde yemeklerde tüketmeniz mümkündür.
Ancak gereğinden fazla keten tohumu tüketmediğinizden emin olmalısınız. Önerilen seviye, günde 50 gramı aşmayan miktarlarda tüketmektir. Bunun yanında tiroid probleminiz veya kanama bozukluğunuz varsa ya da kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Bu arada, 50 gram keten tohumu günlük miktar olarak zaten çok fazladır. Çalışmalar genellikle günde 25 ila 30 gram (yaklaşık 2 ila 3 yemek kaşığı) arasında sağlık üzerinde etkisi olduğunu belirtmektedir.
Keten tohumunun en yaygın kullanım biçimi doğrudan tohum şeklinde kullanılmasıdır. Satın aldığınız keten tohumunu salata ve yoğurt gibi ürünlere ekleyerek kullanabilirsiniz. Ancak keten tohumu unu ve yağı çok daha farklı şekillerde tüketilebilmektedir.
Kimi öneriler, keten tohumunun gece yatmadan önce çiğneyerek yutulması gerektiğini belirtmektedir. Buna göre uyumadan önce yarım tatlı kaşığı keten tohumunu çiğnedikten sonra yutabilir ve üzerine de bir bardak su içebilirsiniz.
Keten Tohumu Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Keten tohumu da bazı dezavantajlara ve tehlikelere sahiptir. Örneğin, keten tohumunun kan inceltici etkisi vardır. Fazla miktarlarda omega-3 yağ asitleri kanı inceltmektedir. Kan inceltici kullanıyorsanız veya kanama bozukluğunuz varsa çok fazla keten tohumu tüketmemelisiniz.
Günlük olarak çok fazla lif tüketmiyorsanız da keten tohumu yemeye başladığınızda sindirim sorunları yaşayabilirsiniz. Basitçe, vücudunuz çok fazla lif tüketmeye alışkın olmadığı için bu sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Şişkinlik, gaz, mide bulantısı ve karın ağrısı yaşayabilirsiniz.
Bunu önlemek için keten tohumu tüketimini yavaş yavaş artırmalısınız. Örneğin, günde 1 çay kaşığı keten tohumu ile başlayabilirsiniz. Bu herhangi bir soruna neden olmazsa, dozu günde 2 çay kaşığı kadar artırabilirsiniz. Zamanla bağırsaklarınızın çok daha aktif hale geldiğini ve ayrıca daha sık tuvalete gitmeniz gerektiğini hissetmeniz oldukça normaldir.
Ayrıca keten tohumu, diğer tohumlar gibi fitik asit içerir. Fitik asit ayrıca tahıllarda, fasulyelerde ve fındıklarda bulunur. Fitik asit, minerallerin ve vitaminlerin emilimini azalttığı için bir antinutrient olarak kabul edilir. Uzun süre çok fazla fitik asit tüketmek, zamanla vitamin ve mineral eksikliklerine yol açabilir. Bu sebeple her öğün yerine günde bir kez keten tohumu tüketmek en iyi seçenektir.
Hamileler Keten Tohumu Tüketebilir mi?
Hamilelikte keten tohumu tüketimi halen tartışmalı bir mevzudur. Şimdiye kadar, hamilelik sırasında keten tohumu üzerinde sadece birkaç çalışma yapılmıştır. Bazı çalışmalar, keten tohumu tüketimin doğum sırasında daha az sancı çekmeye neden olduğunu belirtmektedir.
Dilerseniz son yazımız olan İnşirah Suresi ve Anlamı adlı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Bununla birlikte, birçok doktor, fitoöstrojenlerdeki zenginliği nedeniyle keten tohumunun hamilelik sırasında istenmeyen etkilere yol açabileceğinden şüphelenmektedir. Bu nedenle hamileyken keten tohumu tüketmeden evvel de hekime danışmak en iyisidir.