Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Halsizlik Neden Olur?

Halsizlik neden olur? güne erken saatte başlamak, kaç saat uyursak uyuyalım, yorgun uyanmamıza ve gün boyu öyle hissetmemize neden olabilir. Bununla birlikte çok fazla koşmak, uzun saatler çalışmak ya da güneşin altında durmak da bu hissi getirebilir. Fakat bu koşulların hiçbiri olmadığında halsiz hissediyorsak bunun nedeni ne olabilir? Belli bir nedeni yokken halsizlik neden olur? İşte bu durumun birçok nedeni olabilmektedir.

O an tam olarak nedenini bulamasak bile hayatımızdaki alışkanlıklarımızı incelediğimizde halsizliğin nedenini keşfetmek zor değildir. Fakat belirleyemediğimiz noktada mutlaka bir uzmandan yardım almamız gerekir. Çünkü halsiz hissetmek vücudumuzun bize bir hastalığa ya da tehlikeye karşı uyarısıdır. Bu uyarıyı dikkate almak önemlidir. Peki genel olarak halsizliğin nedeni nedir? Bu sorunun cevabını yazının devamında bulabilirsiniz.

Halsizliğin Nedenleri Nelerdir?

Halsizlik, basit fiziki veya zihinsel aktivitelerin bol miktarda yapılması sonucu ortaya çıkabilir. Fakat bu durum uzun süre vücudunuzu terk etmiyorsa altında mutlaka başka bir sebep olabilir. Bu sebepleri şöyle sıralayabiliriz;

Alkol Kullanımı

Sık alkol kullanımı sağlıklı bir uyku sürecinin geçirilmemesine neden olmaktadır. Bu da kişinin uzun süre uyusa bile gün içinde yorgun olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle alkol tüketimleri arasına olabildiğince zaman koymak ve miktarı az tutmak gerekir.

Kahvaltı Edilmemesi

Düzenli olarak güne kahvaltıyla başlanmasının, gün içerisinde daha enerjik olunması sağladığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle kahvaltı alışkanlığının olmaması yani iyi bir besinle güne başlanmaması halsizliği beraberinde getirebilmektedir.

Az Su Tüketilmesi

Sağlıklı bir vücudun en önemli kaynağı sudur. Su, hiçbir besin maddesi ile karşılanmayan tek ihtiyaçtır, diyebiliriz. Hiçbir gazlı içecek ya da hiçbir tatlı suyun verdiği enerjiyi verememektedir. Bu nedenle vücudumuza yaş ve kilomuza uygun miktarda su almaya dikkat etmemiz gerekmektedir. Vücudun su eksikliğinde sadece halsizlik değil; baş ağrısı, kas ağrısı gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkmaktadır.

Ağır Yiyecekler Tüketmek

Çok fazla yemek yemenin bize enerji vereceğini düşünebiliriz. Sanılanın aksine fazla yemek yemek, özellikle yağlı ve hamurlu besinleri fazla tüketmek bize enerjiden çok halsizliği getirmektedir. Bu tip ağır yemeklerin vücutta sindirilmesi zordur. Sindirilemeyen yemekler vücut dengesini bozmakta, bu da aşırı halsiz hissedilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle olabildiğince hafif besinleri vücudumuza almaya dikkat etmeliyiz.

Stresli Bir Yaşam Tarzı

Mutsuz olduğu işlerde çalışan kişiler ya da mutsuz olduğu yerde bulunan kişilerin hayatının merkezinde stres bulunmaktadır. Stres insanın zihnini yormakla birlikte bedenini de yormaktadır. Bu nedenle stresten kurtulmadığı süre boyunca halsizlik hissetme durumu oluşmaktadır. Bu noktada kişinin mutlaka o stres kaynağından kurtulması gerekmektedir. Buna rağmen stres durumu ve halsizlik devam ediyorsa artık bu durumun çözümünde psikolojik destek gerektiği unutulmamalıdır.

Yeterli Miktarda Sebze ve Meyve Tüketilmemesi

Yeterli miktarda sebze-meyve tüketimi yapılmadığında vücut harcayacak enerjiyi bulamamaktadır. Bu durum bedenin ekstra yorulmasına yani halsiz hissedilmesine neden olmaktadır.

Kan Değerlerinin Düşük Olması

Kan değerlerinizdeki düşüklük en ufak işte halsiz kalmanıza neden olmaktadır. Bu nedenle kan değerlerinize düzenli olarak baktırmanız gerekir. A, C, D ve B12 vitaminlerinin yetersiz olması durumunda vücudunuzun bu eksiğini gidermeniz gerekmektedir.

Dilerseniz Boyun tutulmasına ne iyi gelir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Halsiz Kalmamak için Neler Yapılmalıdır?

Halsizlik nasıl geçer? halsizliğin nedenleri bilindiğinde, hayatımızda belli düzenlemeler yaparak halsizliği büyük ölçüde engellemek mümkündür. Halsizliği engellemek için yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Çalışma ve dinlenme saatleri doğru ayarlanmalı,
  • Çalışma ortamı sık sık havalandırılmalı,
  • Susuz kalmamaya dikkat edilmeli,
  • Gün içerisinde çok fazla çay-kahve tüketilmemeli,
  • Uyku saatlerinin düzenli ve yeterli olmasına dikkat edilmeli,
  • Her gün en az 10 dakika egzersiz, en az 30 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterilmeli,
  • Düzenli egzersiz yapılmalı fakat bunun vücudun sınırlarını zorlayacak düzeyde olmamasına dikkat edilmeli,
  • Uzmandan görüş alınmadan ilaç kullanımı yapılmamalı,
  • Halsizliğin nedeni psikolojik ise psikolojik destek alınmalı,
  • Sebze ve meyve mutlaka beslenme düzenine eklenmelidir.

Tüm bu uygulamalar hayatımızdan halsizlik hissini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. Fakat bu uygulamalara rağmen halsizlik devam ediyorsa sebebi vücudumuzdaki bir rahatsızlıktan dolayı olabilir. Halsizlik birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle halsizliğin nedeninin doğru şekilde saptanması için mutlaka hastaneye başvurulmalı ve detaylı bir taramadan geçilmelidir. Tarama sonucunda hastalık belirlenir ve kişiye en doğru tedavi yöntemi bulunur. Halsizliği hayatımızın bir parçası olarak kabul etmemeli, mutlaka kaynağını öğrenmeliyiz. Halsizlik neden olur? sorusunu bu şekilde cevaplamış olduk.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu