Göbek Düşmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Göbek düşmesi, insanlar arasında sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Göbek kaçması veya kayması gibi isimlerle de bilinir. Genellikle ani ve ters hareket yapılması sonucunda gelişir. Ani hareketler, karnın alt kısmındaki alanda basıncı arttırarak ağrı oluşmasına sebep olur. Bu sağlık sorununun tıbbi nedeni çoğunlukla genetik yatkınlıktır. Bunun dışında aşırı korku, fazla hareket, kilo fazlalığı ve ağır yük kaldırmak da hastalığın oluşmasını tetiklemektedir.
Göbek düşmesi karın bölgesinde morluk, şişkinlik ve kas krampları gibi belirtilerle kendini gösterir. Kişi dik durmada zorlanabilir ve sancı olur. Sancının geçmesi için tedavi gerekmektedir. Belirtilen rahatsızlık, insanlar arasında oldukça yaygındır. Bu sebeple tedavi için birçok yöntem geliştirilmiştir. Ayrıca halka arasında daha çok geleneksel yöntemler uygulanmaktadır. Yazımızda göbek düşmesi, belirtileri ve iyileşme süreci ile ilgili detaylı bilgiler verdik. Keyifli okumalar dileriz.
Göbek Düşmesi Nedir?
Göbek düşmesi, sebebi genetik ve çevresel faktörler olan bir hastalık türüdür. Karnın alt kısmında meydana gelen bu rahatsızlık, göbek fıtığı ile karıştırılır. Ancak iki hastalık birbirinden farklıdır. Fıtık rahatsızlığında; karın bölgesinde yumru şeklinde şişkinlik, mide bulantısı, kabızlık ve kalıcı ağrı gibi semptomlar kendini gösterir.
Göbek düşmesi daha çok yapılan ağır iş ya da spor sonucu ortaya çıkar. Çünkü bu durumlarda, karın kasları oldukça fazla zorlanır. Tedavisi gecikmeden yapılması gerekmekte aksi durumda yaşam kalitesi önemli derecede düşer. Gerekli tedaviler yapıldıktan sonra hasta eski yaşam kalitesine kavuşacaktır.
Göbek Kayması Belirtileri Nelerdir?
Göbek düşmesi özellikle karnın altı kısmında oluşan ağrı ve aşırı hassasiyet ile birlikte ortaya çıkar. Bazen ağrı o kadar şiddetlidir ki hasta günlük işlerini yapamaz hale gelir. Rahatsızlığın diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Karın çevresinde morluk ve şişlik
- Ani ve keskin acı hissi
- Keyifsizlik
- Sırt ve belde ağrı
- Halsizlik
- Yorgunluk
- İştahsızlık
- Ani kilo kaybı
- Baş dönmesi
- Kas krampları
- Nefes darlığı
- Ayakta dik duramama
- Ani ve aşırı terleme
- Mide bulantısı
Belirtilerin şiddetine göre hasta ayakta durmakta ve yürümede güçlük çekebilir. Nadir de olsa bazı kişilerde karnın alt kısmında fındık büyüklüğünde kitleler oluşabilir. Ayrıca hastalığın ileri safhalarında göbek deliğinden kötü kokulu akıntı gelebilir. Semptomlar görüldüğünde bir sağlık kuruluşuna mutlaka başvurulması gerektiğini belirtmeliyiz.
Göbek Düşmesi Tedavileri Nelerdir?
“Göbek düşmesi nasıl tedavi edilir?” sorusu birçok hasta tarafından merak edilmektedir. Aslında hastalığın tedavi süreci çok uzun ve meşakkatli değildir. Çünkü evde uygulanabilecek birkaç yöntem, ağrının azalmasına katkı sağlayacaktır.
Evde yapılabilecek tedavi yöntemlerinden ilki, karın bölgesine soğuk uygulama yapmaktır. Bunun için bir buz torbası havluya sarılır. Ağrının olduğu bölgeye yaklaşık 1 saat boyunca uygulanır. Bu yöntem ağrıların şiddetini azaltacak ve kasılma hissini ortadan kaldıracaktır.
Tranko Buskas Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Göbek kayması için bir diğer tedavi önerisi, sıcak kompres yapmaktır. Bunun için sıcak su torbası uygundur. Ağrı hissedilen bölgeye sıcak su torbası konur ve yaklaşık 20 dakika bekletilir. Isı bölgedeki kan akış hızını yükseltecek ve kasılmaları engelleyecektir. Ancak suyun sıcaklığı çok önemlidir. Aşırı kaynar olmamasına dikkat edilmelidir.
Hastalığın daha çabuk iyileşmesi için istirahat etmek çok önemlidir. Karın sabit kalması için bölge bandaj ile sarılabilir. Ancak bu bandajın çok sıkı olmaması gerekmekte. Son olarak eğer evde yapılan uygulamalar işe yaramıyorsa mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Hastanede, tedavi yöntemi olarak ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Böylece iyileşme çok daha kısa sürede tamamlanır.