Geleceğin Meslekleri
Geleceğin meslekleri, kariyer planlamanızı yaparken, yalnızca şu anda size en uygun olan iş türünü düşünmeniz yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda gelecek dönemlerde de en iyi iş olarak sayılabilecek mesleklerden birine odaklanmanız da gerekmektedir. Eğer bunu zaten biliyorsanız ya da şu an öğrendiyseniz muhtemelen bir sonraki adımda düşüneceğiniz şey bu mesleklerin neler olduğudur. Gelecekte de var olacak mesleklerin pek çoğu teknoloji ile ilgilidir. Sürekli olarak gelişen teknoloji, çok çeşitli yeni ve gelişmiş rollerin oluşmasını sağladı. Bu nedenle en umut verici mesleklerin çoğu, en son dijital yenilikleri bilmeyi ve bu alanda güncel kalmayı gerektirir. Ancak, şu anda büyüme gösteren (ya da gelecekte büyümesi öngörülen) tüm işler, çok yönlü bir teknoloji dehası olmanızı da gerektirmez. Yani eğer teknoloji ile aranız pek iyi değilse, hemen panik yapmayın.
İşverenler, sektörde yer alan trendlerin ve müşterilerinin ihtiyaç ve isteklerinin nabzını tutarken yapay zekaları ve teknolojileri kullanırlar. Ancak bu teknolojiler tarafından toplanan verileri kullanarak stratejik, bilinçli kararlar almaları için de çalışanlarına ihtiyaçları vardır. Bu nedenle teknoloji gelecekteki meslekleri belirleyecek tek etken değildir. Örneğin, kişilerarası iletişim becerileri günümüzde eskisinden çok daha önemlidir. Bu bilgiler doğrultusunda gelecekte popüler olan meslekleri bu yazımızda sizler için derledik.
Gelecekte Popüler Olacak Meslekler
Bilim ve teknolojide geliştirilen yenilikler sayesinde pek çok meslek artık günümüzde görülmemektedir. Örneğin fabrikalarda kullanılacak makinelerin gelişmesi aracılığı ile işçilere duyulan ihtiyaç azalmıştır. Ya da aynı yeniliklerden dolayı bazı mühendisliklere eskisinden daha az ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gelişmelerin ve yeniliklerin aynı hızla devam edeceği varsayıldığında 2030-3050 yıları arasında pek çok mesleğin yok olabileceği de öngörülmektedir. Bu nedenle kariyer planlamaya çalışan kişilerin gelecekte de popüler olabilecek meslekleri araştırması oldukça normaldir. Yaptığımız araştırmalara göre gelecekte de var olacak sektörlerden bazıları şunlardır:
- Sağlık sektörü
- Yazılım ve kodlama alanlarını içeren sektörler
- Dijital sektörler
- İnsanları yönetmeyi içeren sektörler
- Eğitim sektörü
- Finans sektörü
Bu alanların kapsadığı popüler olacak mesleklerin çoğu güvenle seçebileceğiniz ve gelecekte de varlığını sürdürebilecek mesleklerdendir. Örneğin, öğretmenlik mesleği tekonlojiden bağımsız olarak hep varı ve muhtemelen de hep var olacaktır. Ancak eğitim sektöründeki yeniliklere kolay adapte olabilen öğretmenler gelecekte daha çok talep görecektir. Buna benzer diğer meslekler aşağıda sizler için listelendi.
Yazılım Geliştiriciler
Yazılım geliştiriciler, bilgisayar ve telefon gibi akıllı cihazlarda çalışan yazılımları tasarlar ve kodlarlar. Bazı geliştiriciler belirli görevler için uygulamalar oluşturur. Diğerleri ise cihazlar ve ağlar tarafından kullanılan işletim sistemlerini geliştirmeye ve iyileştirmeye yönelik işlemler yaparlar. Yazılım geliştiriciliğinin kapsadığı iş alanlarından bazıları şunlardır:
- Kullanıcıların neye ihtiyacı olduğunu bulma
- Bu ihtiyaçları karşılayacak yazılımları tasarlama ve test etme
- Eski programlarda yükseltmeler yapma
- Programların gelecekte düzgün çalışmaya devam etmesini sağlamak için yazılımlarını koruma
Dijital İçerik Uzmanlığı
Her şeyin dijital bir cihazla bağlantılı olarak çalıştığı dijital bir çağda yaşıyoruz. İşlerin yürümesini sağlamak için dijital içerik sağlayıcılarını kullanmak, teknoloji konusunda bilgili şirketlerin en önemli önceliği haline geliyor. Artık en ünlü markalardan küçük işletmelere kadar herkes, her sektörde dijital alana önem veriyor.
Dijital içerik uzmanının rolü, iş unvanına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilmektedir. Evden çalışan bir grafik tasarımcı ya da serbest çalışan bir dijital içerik üreticisi farklı işler yapabilir. Ancak temelde bu rollerin tamamı dijital içerik uzmanlığına dahildir. Bu işle ilgili tipik bir maaş skalası yoktur; ancak dijital içerik uzmanlarının çalışma saatlerinde çok fazla esneklik olabilir.
Psikologluk
Teknoloji alanında her ne kadar gelişme yaşanırsa yaşansın insanların akıl sağlığı sorunları kökten çözülmeyecektir. Hatta teknolojinin gelişmesi ve sektörlerin de değişmesiyle beraber yeni akıl sağlığı sorunları da açığa çıkabilir. Bu nedenle psikologluk mesleği tıp alanındaki diğer mesleklerden daha çok geleceğe dönüktür. Çünkü belki gelecekte beyin ameliyatı yapabilecek bir makine tasarlanabilir. Ancak zihinsel sorunları tedavi edebilecek bir makinenin var olması oldukça imkansız görülüyor.
Üstelik günümüzde insanların kendi sağlıkları hakkında daha bilinçli bir hale gelmesi pek çok insanı psikoloğa gitmeye yönlendirebiliyor.
Biyomedikal Mühendisliği
Biyomedikal mühendisliği, son zamanlarda çok dikkat çeken nispeten yeni bir meslektir. Bu mühendisler, doktorlara ve onların günlük aktivitelerine yardımcı olabilecek tıbbi cihazlar yaratır. Yapay organlar, vücut implantları ve biyomedikal aksesuarlar bu cihazlara sadece birkaç örnektir.
Siber Güvenlik Uzmanlığı
Günümüzde neredeyse bütün sektörler dijital alanda iş yapıyor. Gelecekte bu oran çok daha fazla artacaktır. Bu nedenle dijital ortamlarda gerçekleşebilecek suçların önüne geçilmesi konusunda da büyük ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Bu ihtiyaçları giderebilme becerisine sahip siber güvenlik uzmanları da gelecekte günümüzde olduğundan çok daha fazla talep görecektir.
Veri Analisti ve Veri Bilimci
Veri analistleri bir şirkete ya da kişiye ait olan verileri anlamlı hale getiren kişilerdir. Bu verileri matematiksel ya da istatiksel yöntemleri kullanarak açıklarlar. Aynı amaç doğrultusunda hizmet veren veri bilimciler de kaynaklardan gelen verileri toplarlar. Toplanan bu verilerin yapılarını çözümlerler ve araştırma modelleri geliştirirler. Teknoloji bilimlerini temel alan bu meslek dalları, uzun dönemde en çok ihtiyaç duyulan meslekler arasında yer alacak.
Yapay Zeka Uzmanı
Yapay zeka uzmanlığı, geleceğin en önemli meslekleri arasında başı çekiyor. Makineleri geliştiren ve tasarlayan yapay zeka uzmanları, insan beynine benzer süreçleri programlarlar. Özellikle şirketlerin karar alabilme ve problem çözebilmeleri adına önemli katkı sağlayacak bir meslek grubudur. Genel olarak geleceğin mesleklerine bu şekilde değinmeye çalıştık.