Dilekçe Nasıl Yazılır?
Günlük yaşantımızda kurum ve kuruluşlarla karşılaştığımız sorunların çoğunda dilekçeye ihtiyaç duyarız. Çünkü dilekçeler talep veya sorunları bildirmekte kullanılan bir belge çeşididir. Düşüncelerin, şikayetlerin ya da taleplerin yetkili kurum ya da kuruluşlara iletilmesini sağlayan dilekçeler bir kişi tarafından yazılabildiği gibi bir topluluk adına yazılabilir. Resmi ya da özel kurum ve kuruluşlara yazılabilmesinin yanında gerçek ve tüzel kişilere de yazılabilen bir belgedir. Ülkemizde her vatandaşımızın resmi kurum ve kuruluşlara dilekçe yazabilme hakkı bulunmaktadır ve bu hak anayasa ile korunma altına alınmıştır. İnsanlar bu anayasal haklarının farkına vardıklarında da doğal olarak akıllarında, “Dilekçe nasıl yazılır?” sorusu oluşuyor. Bu sorudan yola çıkarak yazımızda dilekçenin nasıl yazıldığına dair kuralları sizlere aktarmaya çalışacağız.
Dilekçe Bölümleri
Doğru yazılmış bir dilekçede genel olarak altı adet önemli bölüm bulunmaktadır. Bu öğeler dilekçenin olmazsa olmazları olduğundan ötürü, geçerli bir dilekçe yazabilmek için mutlaka olması gerekir. Bu bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dilekçenin tarihi
- Dilekçenin yazıldığı kurum veya makam
- Dilekçenin metin bölümü
- Dilekçeyi yazan kişinin adı
- Dilekçeyi yazan kişinin imzası
- Dilekçeyi yazan kişinin adresi
Bunlara ek olarak bir dilekçe yanında istenebilecek belgeler de olabilir. Ek belgeler, dilekçenin en alt kısmında belirtilmelidir. Bu şekilde ek belgelerin belirtilmesi herhangi bir sebepten ötürü kaybolmaları durumunu engelleyecektir. Şimdi bu bölümlerin neler içerdiğine göz atabiliriz.
Dilekçenin Tarihi
Yazdığımız tarih bilgisi, dilekçenin sunulacağı zamanı temsil etmektedir. Bazı dilekçe türlerinde dilekçenin verilebileceği belli bir tarih aralığı olduğundan ötürü bu kısım oldukça önemlidir. Tarih bilgisi, yazdığınız dilekçenin sağ üst kısmında bulunmalıdır ve önce gün bilgisini ardından ay bilgisini ve son olarak yıl bilgisini yazmanız gerekir.
Dilekçenin Yazıldığı Kurum veya Makam
Yazdığınız dilekçenizin hitap ettiği kurum veya makam bilgisi de yine oldukça önemli bir bölümdür. Eğer bu kısımda yanlış bir kurum veya makam ismi yazarsanız vereceğiniz dilekçe yanlış bir kurum veya makama ulaşabilir. Bu da önemli bir zaman kaybı yaşamanıza neden olacaktır. Bu yüzden dilekçemizin yazıldığı kurum veya makam bölümü dikkatle yazılmalıdır.
Dilekçenin Metin Bölümü
Dilekçenin metin bölümü, düşüncelerimizi, şikayetlerimizi ya da taleplerimizi anlattığımız bölümdür. Bu bölümde dilekçeyi yazma sebebimiz çok fazla ayrıntıya girilmeden ifade edilmelidir. Yazma sebebimiz bu bölümün ana kısmıdır ve sonrasında saygı ibaresi kullanarak metin bölümünü bitiririz. Metin bölümünde dikkat edilmesi gereken noktada bu saygı ibaresinin yer aldığı kısımdır.
- Eğer bir kurumu bilgilendirme amacıyla yazılmışsa, “… durumu bilgilerinize arz ederim.” şeklinde,
- Bir sorunun çözülmesi adına ya da işlem başlatılması adına yazılmışsa, “Gereğini saygılarımla arz ederim.” şeklinde,
- Yapılacak bir işlem adına kurumdan izin isteniyorsa, “İzninizi saygılarımla arz ederim” gibi saygı ifadeleri kullanılmalıdır.
Dilekçeyi Yazan Kişinin Adı
Dilekçeyi yazan kişinin ad ve soyad bilgileri metin bölümünden sonra yazılmalıdır. Bu bölüm, metin kısmı bittikten sonra bir iki satır aşağıdan itibaren yazılmalı ve sağa tarafa dayalı olmalıdır.
Dilekçeyi Yazan Kişinin İmzası
Dilekçenizin geçerliliği ad soyad bilginizin hemen altına atacağınız imzayla birlikte sağlanır. Silinmemesi ya da bozulmaması adına bütün metinle birlikte tükenmez bir kalemle yazılması gerekmektedir.
Dilekçeyi Yazan Kişinin Adresi
İmza atıldıktan sonra bu bölüm gelmektedir. Sol tarafı dayalı olacak şekilde dilekçeyi yazan kişinin adres bilgilerinin eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Çünkü yazdığınız dilekçeye karşılık alacağınız cevap bu adrese gelecektir. Bazı dilekçe çeşitlerinde bu kısma telefon numarası ve e-posta adresi de yazılabilir. Böylece dilekçeyi yazdığınız kurum veya kuruluşların size ulaşabileceği birden fazla seçeneği olmuş olur.
Dilerseniz Makale nasıl yazılır? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Dilekçe Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dilekçe yazımında ve yukarıda saydığımız bölümlerin düzenlenişinde dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralları uygulamanız geçerli bir dilekçe yazmanız için oldukça önemlidir. Aksi halde yazdığınız dilekçe kabul olmaz ve bu da size çok önemli bir zaman kaybına sebep olabilir. Çünkü bazı dilekçelerin verilmesi için belli zaman aralıkları olabilir. Bu zaman aralıklarını kaçırmamak için nasıl dilekçe yazılacağını bilmeniz gerekir. Bu konudaki hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dilekçeler her zaman çizgisiz beyaz bir kâğıda, tükenmez bir kalemle yazılmalıdır. Yarım bir kâğıt asla kullanılmamalıdır. Kâğıdın arka yüzüne bir şey yazılmamalı ve sadece çok gerekliyse ikinci bir kâğıt kullanılmalıdır.
- Mavi veya siyah tükenmez kalem dışında dolma kalemle de yazılabilir. Bunun dışında bilgisayar ortamında ya da daktilo ile de yazılabilir ancak ıslak imzalı bir şekilde teslim edilmelidir.
- Dilekçenin muhatabı hangi kurumsa mutlaka ona hitap edilmelidir.
- Ciddi, resmi ve saygılı bir üslupla yazılmalıdır ve yazım kurallarına dikkat edilmelidir.
- Dilekçe konusu sorun ya da istek açık bir şekilde ifade edilmeli, gereksiz ayrıntılara girilmemelidir.
- Dilekçe konusu sorun ya da istek mutlaka yasal çerçeve içerisinde olmalıdır. Bir şikâyet durumu varsa mutlaka belgelere veya tanıklara dayandırılarak yazılması gerekir.
- Bir dilekçeye sadece bir imza atılmalıdır. Eğer birden fazla kişi aynı dilekçeyi kullanacaksa bunlar ayrı ayrı yazılmalıdır.
- Dilekçeye eklenecek ek belgeler varsa bunlar mutlaka dilekçe sonunda belirtilmelidir.
Dilekçe nasıl yazılır? sorusunu sizler için cevaplamış olduk, güncel birçok başlık için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.