Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan alerjiler, tıkanmış sinüzitler, dönemsel gripler ve daha birçok neden… Burun tıkanıklığı bazılarımızın zaman zaman, bazılarımızın ise kronik olarak şikâyet ettiği bir konu. Burun tıkanıklığı; yeri geldiğinde yaşam kalitemizi düşüren, rahat bir uyku çekmemizi engelleyen, koku almamızı zorlaştırdığı için tat alımımızı zayıflatan bir rahatsızlık. Kişilerin gündelik yaşantısını etkileyen bu durumun, birçok farklı nedeni olabileceği gibi bu nedenlere bağlı olarak farklı çözümü de vardır.

Önemli olan bu durum yaşandığında doğru sebebi tespit edip ona göre bir tedavi uygulamaktadır. Bunun için hastaların öncelikli olarak doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Fakat anlık şekilde bu problemi yaşayan kişiler için de birçok farklı doğal çözüm de bulunmaktadır. Bu yazımızda, burun tıkanıklığı nedir, nedenleri nelerdir ve burun tıkanıklığına ne iyi gelir?, gibi soruları sizler için yanıtlayacağız.

Burun Tıkanıklığı Nedir?

Burun tıkanıklığı, çeşitli neden ve faktörlerden dolayı burun organının yerine getirmesi gereken görevini gerçekleştirememesidir.

Burun tıkanıklığı, nefes almayı zorlaştırır, kişilerin kaliteli uyku çekmesini engeller, koku alma fonksiyonlarını zayıflatır. Ayrıca, nefes alıp verme mekanizması sekteye uğrayacağı için fiziksel aktivitelerin gerçekleştirilmesini de zorlaştırır.

Burun tıkanıklığı pek çok nedenden ötürü hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Bu yaş tanımayan rahatsızlık herhangi ciddi bir hastalığın yan etkisi de olabileceği için daha çok ciddiye alınmalıdır.

Burun Tıkanıklığının Sebepleri Nedir?

Burun tıkanıklığının nedeni burun dokularının tahriş olması olabilmektedir. Bu durumda; grip, soğuk algınlığı, alerji ya da sinüzit burun tıkanıklığın yaygın sebepleri olarak görülmektedir.

Burun tıkanıklığının olası sebepleri şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Burun eti
  • Sinüzit
  • Saman Nezlesi
  • Alerjiler
  • Nezle
  • Mevsim Geçişleri
  • Grip
  • Gebelik
  • Uyku apnesi
  • Tiroid bozuklukları
  • Burun polipleri

Burun tıkanıklığı bazı hastalıkların belirtisi olabildiği gibi kendisi de birtakım rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Burnu tıkalı olan kişiler ağız yolu ile solunum yapmaktadır. Bu durumda solunan hava belirli filtrelerden geçmez ve bu durum boğaz enfeksiyonlarına sebebiyet verir. Bunun dışında da burnu tıkalı kişilerde sık sık horlama ve uyku problemine rastlanmaktadır.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır? Burun Tıkanıklığının Belirtileri Nedir?

Burun tıkanıklığı deneyimleyen kişi nefes almakta zorlandığı, rahatlıkla tat alamadığı, uyku çekemediği için bunu rahatlıkla anlayabilir. Fakat kişi tam olarak farkı ayırt edemiyorsa, o zaman sıraladığımız belirtiler incelenmeli ve göz önüne alınmalıdır:

  • Burnu tıkanık olan kişi, nefesini ağızdan alıp verir.
  • Geceleri ağzı açık uyur. Burnundan rahatlıkla nefes alamayan kişilerde horlama atakları sık sık görülür.
  • Kişinin uyku kalitesi düştüğü için her zaman yorgunluk hisseder.
  • Burun tıkanıklığında, kişinin dokuları tahriş olduğu için burunda kuruluk kaşıntı sık sık hissedilebilir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Burun tıkanıklığı nasıl geçer? burun tıkanıklığına karşı farklı tedavi yöntemleri görülmektedir. Bu tedavi yöntemleri, burun tıkanıklığının sebebine göre değişiklik göstermektedir. Burun tıkanıklığının sebebi kulak burun boğaz doktoru tarafından incelenmeli ve tedavi onun kararına göre sürdürülmelidir.

Nezle, burun eti veya geniz eti büyümesi gibi durumlarda sorunun önüne sprey ve ilaçlar ile geçilebilir. Fakat maalesef ki burun eğriliği gibi durumlarda ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda da gerekli incelemeler yapılıp risk ve fayda faktörleri göz önüne alınarak ameliyat seçeneği değerlendirilebilir.

Alerjiden kaynaklı burun tıkanıklıkları özellikle bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Bu tip durumlarda, kişiler doktorlarının kontrolü altında ilaçlarını alabilirler. Fakat ilaç tedavisi dışında kişiler anti alerjen ürünler kullanmak, rutubetten uzak durmak gibi önemler alabilirler.

Dilerseniz Gribe ne iyi gelir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Burun Tıkanıklığına İyi Gelen Doğal Yöntemler:

Burun tıkanıklığı doktor kontrolünde ilaç kullanarak önlenebileceği gibi evde gerçekleştirebileceğiniz birtakım yöntemler ile de azaltılabilir, hatta tamamen geçirilebilir. Bu yöntemleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Bitki çayı tüketin. Bitki çayları doğanın bize sunduğu ilaçlar olduğunu söyleyebiliriz. Her bir bitki çayı belirli rahatsızlıklara iyi gelerek sorunumuzu çözebilmektedir. Burun tıkanıklığında özellikle; zencefil, tarçın, zerdeçal ve nane-limon gibi bitki çaylarını tüketmek iyi gelebilmektedir.
  • Önceden de bahsettiğimiz gibi burun tıkanıklığını burun dokusunun tahriş olmasından kaynaklanır. Bundan dolayı havanın kuru olduğu ortamlardan kaçınılmalıdır. Bu ortamları sağlayan en büyük faktörlerden biri ise sigaradır. Burun tıkanıklığından mustarip kişiler sigara içmemeli veya sigara içilen bir ortamda bulunmamalıdır.
  • Tuzlu su yani serum fizyolojik yıllardan beri burun tıkanıklığının geçirilmesi için başvurulan bir yöntemdir. Denize girmek ya da 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz karıştırarak bunu burundan çekmek yardımcı olur.
  • Klima veya kalorifer bulunan ortamlardan kaçının. Bu tip ısıtıcılar ortamdaki havayı kuruttuğundan dolayı daha fazla sıkıntı çekmenize neden olabilir. Fakat başka şansınız yok ise bulunduğunuz yerde kaynar su veya buhar makinesi koyarak havanın nemlenmesini sağlayabilirsiniz.

Burun tıkanıklığı bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Bundan dolayı uzman doktorlar tarafından iyice incelenmeli ve doktorların verdiği yönergelere harfiyen uyulmalıdır. Kendinizin alacağınız aksiyonlar süreci destekleyebileceğini de unutmayın. Böyle bir rahatsızlık yaşadığınızda evde kendiniz gerçekleştirebileceğiniz yöntemler ile ilaç tedavinizi doktorunuzun kontrolünde bir arada yürütmeye çalışın. Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? sorusunu detaylı şekilde cevaplamaya çalıştık.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu