Blockchain Nedir?
Blockchain, birbirinden bağımsız birden fazla sunucunun tek bir merkez gibi çalıştığı ve iletişim kurduğu bir ağ bütünüdür. Blockchain teknolojisi ile merkeziyetsiz bir internet ortamında güvenilir bir şekilde verilerin saklanması sağlanmaktadır. Herhangi bir merkeze bağlı kalınmadan verilerin dağıtık bir ağ üzerinde kayıt altına alınması nedeniyle en güvenilir veri depolama sistemi olduğu söylenmektedir.
Özellikle kripto paraların gündeme gelmesiyle birlikte dikkate değer bir başarı eden Blockchain teknolojisi, son yılların en fazla konuşulan konularından biri olmayı başarmıştır. Kripto sektörü için Blockchain, dijital bilgileri kaydederken verilerin değiştirilmesini veya hacklenmesini imkânsız kıldığından diğer sektörler için de ilgi çekici hale gelmiştir. Kısaca merkeziyetsiz bir ağ üzerinde verilerin birbirinden bağımsız sunucularda depolandığı veri tabanını ifade etmektedir.
Blockchain (Blokzincir) Teknolojisi Nasıl İşler?
Blockchain teknolojisi, birbirinden bağımsız ve dağıtık halde bulunan birden fazla sunucunun tek bir merkezmiş gibi işlem yapmasıdır. Blockchain sistemi, zincirin her bir halkasında verilerin kümelenmesi ve zincirde bulunan diğer halkalar ile verilerin paylaşılması şeklinde işlemektedir. Bu nedenle, tek bir zincire yerleştirilecek verilerin diğer tüm zincir halkaları ile paylaşılıyor olması ve ilk zincirdeki veriler ile tutarlı olması gerekmektedir.
Bilginin tek bir merkezde tutulması yerine birbiri ile iletişim kurabilen birden fazla merkezde yedeklemesi, klasik depolama sistemlerinden daha güvenilir olmasını sağlamaktadır. Çünkü veriler birçok merkezde aynı şekilde depolandığı için değiştirilmesi veya ele geçirilmesi mümkün olmayacaktır. Siber güvenlik konusundaki başarıları ile Blockchain teknolojisi, veriler konusunda riski azaltmakla kalmayıp maliyetleri de düşürmeyi başarmaktadır.
Blockchain Teknolojisi’ne Dahil Olmanın Avantajları Nedir?
Blockchain teknolojisinin hızla yükselmesi ve kullanımının yaygınlaşmasında çeşitli alanlar için sunduğu avantajların etkisi büyüktür. Buna göre, Blockchain teknolojisine dahil olmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Blokzincirine dahil olan herhangi bir verinin değiştirilmesi mümkün değildir. Bunun nedeni, tek bir zincire yedeklenen verinin diğer tüm zincirlere de aynı şekilde yedekleniyor olmasıdır. Olası bir ağda yapılacak olan değişikliğin ise rapor edilerek herkesin ulaşabileceği bir deftere kayıt edilmesi sağlanmaktadır.
- Blockchain teknolojisinde yer alan her bir cihaz node (düğüm) adı ile anılmaktadır. Sisteme kayıt edilen her veri node ağında yer alan her bir cihaza dağıtıldığından siber saldırılara veya olası olumsuzluklara karşı son derece güvenilirdir.
- Blockchain teknolojisinde herhangi bir aracı yoktur. Yapılacak olan herhangi bir işlem için aracıya gerek duyulmamakta ve bu özellikleri nedeniyle geleneksel ödeme yöntemlerinden ayrışmaktadır.
- Aracısız bir sistem olması nedeniyle Blockchain, daha hızlı işleyen süreçleri mümkün kılmaktadır. Bu sisteme veri kaydetmek, klasik sistemlerin aksine olabilecek en kısa sürede tamamlanmakta ve istenilen her saatte gerçekleştirilebilmektedir.
- Blockchain teknolojisi, kaydedilen verilerin herkes için açık olan defterlere kayıt edilmesini mümkün kılmaktadır. Bu sayede halka açık olarak sunulan verilerin şeffaflığı sağlanmakta ve riskler azaltılarak güven arttırılmaktadır.
- Teknolojik gelişimlerin her bir noktasından yararlanılması sayesinde belirli işlemlerin otomatik olarak ayarlanması ve istenilen zamanda kayıt altına alınması da Blockchain sistemi içerisinde mümkün olan işlemlerden biridir.
Blockchain Teknolojisi Kullanım Alanları
Blockchain teknolojisi, hangi sektörde yer aldığı fark etmeksizin herkes için en az maliyeti sağlamaktadır. Aracısız ve siber güvenlik konusunda etkili bir sistem olması nedeniyle de zaman ve maliyet konusundaki avantajları göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Bu özellikleri, kullanım alanlarının artmasına ve gittikçe yaygın olarak kullanılmasına neden olmaktadır.
Blockchain teknolojisinin kullanım alanlarından kısaca bahsetmek gerekirse;
- Finans Teknolojileri (Fintech)
- Para Transferleri
- Bankacılık
- Bağış İşlemleri
- Önemli Belgeleri Oluşturma veya Saklama
- Hisse Senetleri
- Bireysel Borçlanmalar
- Elektronik Ticaret
- Bulut Depolama
- Kripto Para
- Dijital Kimlik Yönetimi
- Kamu Sektörü
Blokzinciri teknolojisine dahil olan sektörlerden ve kullanım alanlarından bazıları bu şekilde sıralanabilir. Fakat Blockchain’in kullanım alanları listedekiler ile sınırlı değildir ve gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.
Blockchain Geleceği
Blockchain, günümüzde oldukça başarılı bir sistem olarak çalışsa ve çeşitli alanlar için güvenilirlik sağlasa da gelecekteki durumunun ne olacağı merak edilmektedir. Yeni ve gelişmekte olan bir teknoloji olarak Blockchain, uzmanların geleceğine dair sık sık tahminlerde bulunduğu ağların başında gelmektedir. Yapılan araştırmaların sonuçları incelendiğinde genel olarak elde edilen sonuçların olumlu olduğu söylenebilir.
Dilerseniz Sanal Para Birimlerini incelediğimiz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Blockchain’in geleceği ile ilgili yapılan tahminleri destekleyen ortak bir görüş, sisteme yapılan yatırımlardır. Büyük şirketlerin ve devletlerin Blockchain ağına dahil oldukları ve yatırım yaptıkları görülmekte ve bu da sistemin geleceğine dair olumlu yorumların yapılmasına neden olmaktadır. Blockchain, gelişimini sürdürmeye devam eder ve başarısını sürdürürse gelecekte de önemli bir yer edinmeye devam edecektir.