Buji Ne Zaman Değişir? Değişmezse Ne Olur?
Motorlu araçlarda ateşleme sisteminin en önemli parçalarından biri olan buji, belirli periyot ve durumlarda değiştirilmelidir. Otomobilinizin sağlığı ve temel sürücü bilinci için “buji ne zaman değişir?” sorusu zihninizi kurcalıyorsa, içeriğimizin devamında merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz.
Buji Ne Zaman Değişir?
Ateşleme ile çalışan motorlu sistemlerde buji bakımları, periyodik ya da arıza kaynaklı olarak ikiye ayrılır. Kullandığınız taşıtın belirli bir km değerine ulaşması durumunda değişim gereklidir. Bu kilometreye ulaşmasa da yaş faktörü, bujinin ömrünü tamamlayan bir diğer unsurdur. Haliyle “buji ne zaman değişir?” sorusu, her motorlu araç için aynı cevaplarla karşılaşmanıza neden olmaz. Değişim sürecinde ise aracınızın servis kitapçığı, bu işleme dair periyotları öğrenmenizi sağlayacaktır.
Kilometre ya da taşıtın yaşı dolmasa bile ateşleme sistemi arızaları da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Oluşan birçok sorun buji değişimini gereklilik haline getirir çünkü aracın çalışmasında çeşitli aksaklıklar ortaya çıkar. Bu noktada sürücülerin belirli semptomlar özelinde dikkatli olmaları gerekir.
Öte yandan 15 ila 30 bin kilometre arasında bujilerin yenilenmesi gerektiği kanısı da yaygındır. Araçların türü ve yanma sistemleri farklı olduğu için genel bir km değeri belirtmek kesinlikle yanlıştır.
Bujinin Değişmesi Gerektiği Nasıl Belli Olur?
Taşıtlarda buji arızaları meydana geldiğinde fark edilmemesi imkansız sorunlar ortaya çıkar. Kendini her halükarda belli eden bu semptomlar ise aşağıda gibidir:
- Araç boşta çalışırken devir dalgalanmaları meydana gelir.
- Günün ilk marşında uzun uğraşlar gerektiren ve zaman alan ateşleme durumu söz konusudur.
- Rutin kullanımda dahi anormal yakıt tüketim değerleri oluşur.
- Araç seyir halindeyken devirlenmede aksaklıklar, takılmalar ve performans sorunları görülür.
- Buji değişiminin şart olduğu durumlarda ise herhangi bir şekilde ateşleme gerçekleşmez.
- Net bir şekilde titreme sorunu ortaya çıkar ve direksiyondan ilk çalıştırmada hissedilir.
Yaşamış olduğumuz bu problemler, “buji değişmezse ne olur?” sorunuz için birer yanıt niteliği taşırlar. Eğer ateşleme sisteminde ve motorda daha büyük arızalarla karşılaşmak istemiyorsanız, yukarıda belirttiğimiz semptomları gördüğünüz an, en kısa sürede servisinizden destek almalısınız.
Buji Değişimi Faydaları
Aracınızda herhangi bir sorun yaşamadan buji değişimini zamanında yaptırmanızın sağladığı faydalara aşağıda göz atabilirsiniz:
- Motor daha iyi bir çalışma performansı gösterir.
- Yakıttan kaynaklanan tortular ateşleme sistemini yormaz ve ideal tüketim değerleri elde edilir.
- Ateşleme ve motor sistemindeki buji kaynaklı diğer arızalar daha ortaya çıkmadan önlenir.
- Karbon emisyon değerleri optimum seviyelere geriler.
- Özellikle soğuk havalarda ve günün ilk çalıştırma durumlarında tek marşta araç sürüşe hazır hale gelir.
Sağlıklı bir ateşleme sistemine sahip olmak, taşıtlarda konforlu sürüşün temelini oluşturur. Zamanında değişen bujiler ise yukarıdaki faydalardan ziyade, hem mental hem de fiziksel olarak rahat bir yolculuk deneyimi sunar.
Çit Filmi Konusu incelemesine de ulaşabilirsiniz.
Bujiler Set Olarak mı Değişmelidir?
Taşıtlarda ateşlemenin gerçekleşmesi için kullanılan buji sayısı birden fazladır. Doğal olarak bu işlemlerde, set halinde değişim gerekir. Bunun en temel nedeni ise tüm bujilerin yanma sırasında optimum güç vermesi zorunluluğudur. Eski olan ateşleyiciler, yenileriyle uyumlu bir şekilde çalışmayacağı için senkronizasyon sorununun oluşması kaçınılmazdır. Bu yüzden aracınızın servis kitapçığında bile değişimin set halinde yapılması önerilir.
Örneğin; 5 adet bujinin olduğu bir yanma sisteminde, 2’li değişim yapılırsa, kalan 3’ünün ne zaman yenilenmesi gerektiği konusundaki takip de zorlaşır. Böylesi bir durum, elektrik direnci konusunda da sorun teşkil eder. Her buji yanma işlemi sırasında aynı oranda katkı sağlamazsa, aracın marş işleminde dengesizlik meydana gelecektir.