Lavman Nasıl Yapılır?
Lavman tedavisi binlerce yıl önceye dayanmaktadır. Bu tedavi yönteminin ilk ortaya çıktığı dönemlerde tedavi süreci için şifalı otlar ve baharatlar kullanılırdı. Ek olarak Afrika’nın bazı bölgelerinde iki yaşını geçmemiş bebeklerde birden çok lavman uygulandığı bilinir. Bunun nedeni ise bağırsakları temizlemek ve erken gelişimi teşvik etmektir. Günümüzde lavmanın ne olduğunu ve içeriğini biliyorsanız tedavi yöntemini daha iyi anlayabilirsiniz. Böylece, uygulanan tedavi anlaşılır hale gelir ve tedavi ile ilgili tereddütleri ya da çekincesi olan hastalar rahatlayabilir. Peki, lavman nasıl yapılır? Bu konuda bilmeniz gerekenleri yazımızın devamında açıkladık.
Lavman bağırsakların boşaltılması için rektuma sıvı gönderilmesi işlemidir. Bunun yanı sıra bağırsağın temizliği için kullanıldığında, dışkıdaki su miktarını artırmak amacıyla dışkının vücuttan atılmasını da sağlar. Lavman tüpünün ucu rektumu genişletir ve solüsyon gönderilmesinin 2 ila 5 dakika ardından büyük bağırsak hareketi oluşur ve boşaltım sağlanır.
Lavman Nedir?
Kalın bağırsağın anüse bağlandığı son kısıma rektum adı verilir. Lavman, rektumdan doğru kalın bağırsağın içerisine bağırsakların çalışmasını hızlandırmak amacıyla bir sıvının yerleştirilmesi işlemidir. Genellikle kabızlık tedavisinde ya da diyet değişimi, spor yapma gibi diğer seçeneklerin fayda göstermediği durumlarda bağırsak hareketlerini yani laksatifi hızlandıran ilaçlar tercih edilmektedir. Bu uygulamaların yarar göstermediği durumlarda ise lavman kullanımı tercih edilir.
Lavman tedavi amacının yanı sıra görüntüleme işlemlerinde de daha iyi görüntü çıkması gibi pek çok durumda kullanılır. Kolonoskopi, sigmoidoskopi, cerrahi gibi alanlarda da kullanılır. Düzenli olarak lavman kullanımı ciddi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum göz önüne alındığında, sağlık çalışanlarına danışılmadan lavman kullanımı önerilmez.
Lavman Ne İşe Yarar?
Kalın bağırsağın içerisindeki dışkının rektum aracılığı ile atılamadığı durumlara kabızlık denir. Kabızlık toplumda sık sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu şikâyeti olan bireylerin bağırsakları normale göre daha yavaş çalışır. Yedi günlük bir zaman diliminde üç ya da daha az bağırsak hareketi oluşmaktadır. Bireylerin düzenli bir şekilde lifli gıdaları tüketmemesi ya da yeterli su içmemesi nedeniyle hafif kabızlık durumu meydana gelir. Günlük yapılan spor hareketlerinin yapılamaması durumunda kabızlık yaşanması da sıklıkla görülmektedir. Kabızlık problemi olan hastaların kalın bağırsağının temizlenmesi için kimi durumlarda lavman kullanılabilir.
Lavman kullanımı sadece kabızlık durumunda tercih edilmez. Kabızlığın yanı sıra röntgen veya kamera ile kalın bağırsağın incelenmesi, yani kolonoskopi öncesinde de kullanılır. Görüntüleme esnasında lavman kullanılmasının nedeni bağırsakları temizlemesi sayesinde kalın bağırsak içerisinde bulunabilecek poliplerin daha net görüntülenmesini sağlamasıdır. Hastanede uygulanacak olan cerrahi işlemler veya tedavi yöntemleri öncesinde yapılacak olan lavmanın sağlık çalışanları tarafından yapılması daha doğru olacaktır. Ancak kabızlık tedavisinde uygulanan lavmanın doğru prosedürleri izlenirse, konuya hakim olan biri tarafından evde de uygulanabilir.
Lavman Nasıl Uygulanır?
Lavman uygulanması öncesinde doktorlar hastanın bazı özel beslenme şekline geçmesini isteyebilir. Beslenme şekli genelde yoğun lif içeren ve bağırsakların çalışmasını hızlandıran besinleri içerir. Fakat bu öneriler hastanın neden lavmana ihtiyacı olduğuna bağlı olarak değişir.
Solüsyon şeklinde olan lavman hazır olabileceği gibi bazı maddelerin karıştırılması ile de oluşturulabilir. Kalın bağırsak üzerindeki baskının azaltılması amacı ile idrara çıkılarak idrar torbasının yani mesanenin boşaltılması da faydalı olur. Lavmanı hastanın kendisi yapabileceği gibi hastanın bir yakını da yapabilir. Acil tuvalet gerektiren lavman uygulaması lavmanın bağırsakların içerisine daha rahat geçebilmesi için bacakların karına doğru çekilmesi önerilir ve kolay yerleşimi için tüpün ucuna kayganlaştırıcı jel sürülebilir.
Lavman tüpünün ucu rektum içerisinde on santimden fazla ilerlememelidir. Bu sebeple işlem öncesinde mutlaka ölçüm yapılmalıdır. Rektuma yerleştirilen tüpün içerisindeki solüsyon boşalana dek sıkılır. İşlem sonunda tüpün ucu rektumdan yavaş bir şekilde çıkarılır. Tüp çıkartıldığında hastalar tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilirler. Lavmanın kullanım amacı bağırsakların temizlenmesi ise mutlaka solüsyonun bağırsaklarda bir miktar da olsa kalması gerekir. Lavmanın bağırsaklarda 5 dakika kadar tutulması genellikle yeterli olur. Eğer bu uygulama kalın bağırsağın genişletilmesi amacıyla yapılıyorsa doktorun önerdiği şekilde yapılmalıdır.
Dilerseniz GAPS Diyeti Nasıl Yapılır? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Lavman Neden Yapılır?
Yeteri miktarda su içilmemesi, lifli gıdaların düzenli olarak tüketilmemesi, yeterli egzersiz yapılmaması gibi sebeplere bağlı olarak oluşan kabızlığın tedavisinde kullanılan lavman şu nedenlerden dolayı da yapılabilir:
- Kolonoskopi, anal kanalın kamerayla incelenmesi yani anoskopi gibi kalın bağırsak inceleme yöntemlerinde bağırsakların temizlenmesi için kullanılır. Temizlenmesi sayesinde polip, kanama ve diğer anormallikler rahat bir şekilde görülür.
- Bağırsaklara uygulanacak cerrahi işlemlerden önce yapılır. Bunun nedeni ise dışkının kirli ortam oluşturmasına ya da enfeksiyona neden olmasına engel olmaktır.
- Lavman baryum içeriyorsa alt bağırsak sisteminin röntgen görüntülemesinde kullanılır. Bu sayede bağırsak hareketlerinin görüntülenmesi kolaylaşır.
- İnflamatuar bağırsak hastalıklarında yani ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi hastalıklar da tedavi amaçlı kullanılır
Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda; en iyi sonucu almak isteyenlerin bu uygulamayı hastane vb. bir ortamda, alanında uzman bir sağlık çalışanına yaptırması önerilmektedir. Lavman nasıl yapılır? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimiz genel olarak bu şekildeydi.