Dismenore Nedir?
Dismenore, kadınların günlük yaşamını etkileyen oranda sancılı adet görmesidir. Bir kadında adet döneminde belirli şikayetlerin olması olağan bir durumdur. Ancak bazı rahatsızlıklara bağlı olarak görülen ağrılar, çok şiddetli haldedir. Ayrıca aşırı ağrılı adet görme durumu, jinekolojik bir hastalık olarak değerlendirilebilir. Durum böyleyken “Dismenore nedir?” sorusu, bütün kadınları ilgilendiren bir konu haline gelebilir.
Dismenore durumunda yaşanan ağrılar, aralıklı olarak ortaya çıkar. Genellikle karın ve kasık bölgesine giren kramplarla kendini gösterir. Yine, mide bulantısı, kusma, ishal gibi şikayetler de vardır. Bu yoğun ağrı, yaklaşık olarak 48 saat etkili olur. Genellikle regl döneminin ilk bir iki günü aşırı ağrı olur. Yine, dismenorenin iki farklı türü bulunur.
Birincil Dismenore Türü
Kadınlarda regl dönemi içinde rahimde gerçekleşen kasılmalardan meydana gelen ağrılardır. Genellikle kasılmalar alt karın bölgesinde yoğun şekilde hissedilir. Adet kanamaları sırasında kadınların salgıladığı hormonlara bağlı olarak rahim bölgesinde de kramplar hissedilir. Yine, adet dönemi öncesinde de görülebile ağrılar, adet dönemi sürerken ortaya çıkabilmektedir. Genellikle 1-2 gün sürer ve adetin başladığı yıllarda görülerek ilerleyen yaşlarda iyileşmesi yüksektir.
İkincil Dismenore Türü
Adet ağrısının ana nedeni, kadın üreme organına bağlı olan hastalıklardır. Birincil tür, ilerleyen zamanda iyileşirken bu türde daha da kötüleşme eğilimi vardır. Adet krampları, daha uzun süreli olarak görülür. Aynı zamanda kadınlarda adet bittikten sonra da ağrı devam eder. Bazı sağlık problemlerine bağlı olarak daha ileri yaşlarda ortaya çıkar.
İkincil dismenore türünde adet dönemine girmeden önce ağrılar başlar. Yine, adet dönemi süresince de şiddetlenerek devam eder. Kanama bittiğinde de ağrı etkisini sürdürür. Ağrılara ek olarak, kusma, ishal, mide bulantısı, baygınlık, baş dönmesi gibi çeşitli rahatsızlıklara bu türde daha fazla rastlanmaktadır.
Dismenore Belirtileri Nelerdir?
Dismenore, genellikle bazı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler yukarıdaki belirtilerle birlikte değerlendirildiğinde ağrılı adet yaşandığı anlaşılır. Dismenore belirtilerinin ise aşağıdaki şekilde sıralanması mümkündür:
- Yorgunluk hissi
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Kabızlık
- Alt karın bölgesinde yoğun ağrı veya kramp
- Baygınlık hissi
- Geçmeyen baş ağrısı
Yukarıdaki belirtiler, her hastada ortaya çıkabileceği gibi bazı hastalarda görülmeyebilir. İkincil tür dismenore, genellikle bu belirtilerle değerlendirildiğinde altta yatan nedeni ortaya çıkmaktadır. Nedenin bulunmasıyla birlikte uzmanlar tarafından bir tedavi yöntemi uygulanır.
Dismenore Nedenleri
Dismenore nedenleri türüne göre değişiklik göstermektedir. Birincil tür, genellikle prostagladin hormonunun doğal olarak üretilmesiyle ortaya çıkar. Prostaglandin, adet döneminde kasılmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Bebeğin büyüdüğü yer olan rahim, adet döngüsü süresince daralır. Adet döneminde ise uterus daha güçlü bir büzülme yaşar. Rahmin çok güçlü şekilde kasılması çevresinde yer alan kan damarlarına baskı uygular. Böylece rahim kas dokusunda oksijen beslenmesi kesilir ve ağrı yaşanmaya başlar.
İkincil dismenore türü ise daha ciddi bir durumdur. Bu nedenle yaşanan ağrılı adet dönemi için kesinlikle bir jinekoloğa gidilmelidir. İkincil türün genel olarak nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Rahim iç duvarında bulunan endometriyum dokusunun rahim dışına çıkmasıyla oluşan kistler.
- Endometriyumun rahim kas tabakasında yer alması olarak tanımlanan adenomyozis hastalığı.
- Rahim içinde oluşan miyomlar.
Dismenore Tanısı Nasıl Konur?
Tanının konulması için öncelikle hastanın adet dönemi içindeki ağrılı adet kanaması hikayesine bakılır. Uzmanlar, hastayı jinekolojik muayeneye tabi tutar. Pelvik muayenesinden sonra gerekli görülürse smear testi için rahim ağzından süprüntü alınır. Yine, uzmanlar, tanıyı koyabilmek için ultrason muaynesi yapar. Aynı zamanda çeşitli testler de isteyebilir. Ayrıca laparoskopi adı verilen cerrahi işlem de uygulanabilir.
Dismenore Tedavisi Nasıldır?
Dismenore tedavisi için türüne bağlı olarak farklı yöntemler kullanılır. Hastanın yaşadığı durum göz önüne alınarak hormon veya ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak bazı hastalar için cerrahi işlem de yapılmaktadır. Burada önemli olan nokta hastanın yaşamış olduğu ağrılı adet kanaması durumunun neyden kaynaklandığıdır.
İlaç tedavisi sırasında temel amaç, prostoglandin hormonunun baskılanmasıdır. Böylece ortaya çıkan krampın şiddeti azalır. Aynı zamanda kusma, ishal gibi şikayetler de ilaçlar sayesinde baskılanabilir. Yine, doğum kontrol hapları gibi tedavi yöntemleri de uygulanır. Hormonal tedavi yöntemiyle ağrılı adet şikayetleri azalabilir. Düzenli tedavi ile miyom, ağrı ve kistlerde gerileme olur. Ancak hormon tedavisi son erdiğinde tekrar büyüme gözlemlenebilir.
Miyom, kist gibi oluşumlardan kaynaklı olan ağrılarda laparoskopi işlemi yapılabilir. Bu sırada ilaç tedavilerinde miyomun veya kistin gerilemesi beklenir. Ancak bazı aşırı ağrılı durumlar için cerrahi işlem gerekebilir. Böyle bir durumda rahmin ve yumurtalıkların alınması son tedavi seçeneği olarak görülmektedir.
Dilerseniz Adet Sancısına Ne İyi Gelir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Aşırı adet ağrısı olan kadınların mutlaka bir jinekoloğa gitmesi gerekir. Bu sayede altta yatan neden öğrenilir. Aynı zamanda tedavi edilerek hastalık sonlandırılır. Böylece daha sağlıklı bir yaşama sahip olunur. Unutulmamalıdır ki, adet döneminde görülen ağrı ve kramp durumu normaldir. Ancak aşırı ağrıyla birlikte gelen kusma, baygınlık hissi gibi belirtiler belirli sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Dismenore nedir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimiz genel olarak bu şekildeydi.