Reflüye Ne İyi Gelir?
Yaşam koşullarındaki farklılıklardan kaynaklı beslenme alışkanlıklarındaki değişmeler ve hazır gıda tüketimi, yaygın bir mide rahatsızlığı olan reflüyü tetikler niteliktedir. Pek çok insan reflü nedeniyle yaşam kalitelerinin düşmesinden şikayetçidir. İşte bu noktada şu sorunun cevabı merak edilir: Reflüye ne iyi gelir? Çünkü hastalığı tetikleyen durumlardan kaçınmak, reflüye yakalanma olasılığınızı azaltmaktadır.
Reflü hastalığı 30-40 yaş aralığında çokça görülürken toplumun%40’ını etkileyen bir mide rahatsızlığı olarak ortaya çıkıyor. Aynı zamanda ortaya çıkmasında genetik faktörler, aşırı kilo ve gebelik etkili olabiliyor. Ancak bu faktörler haricinde düzensiz beslenme de reflüyü tetikleyen önemli bir etken.
Reflüye İyi Gelen Besinler
Reflüye iyi gelen gıdalar sayesinde reflü şikayetlerinizi en aza indirebilirsiniz. Bunun için aşağıda sizlerle paylaşacağımız gıdaları yeterli miktarda tüketmeniz faydalı olacaktır.
- Kış aylarında yemek sonrası yenilen muz, mide asidinin yükselişini önler ve sindirimi kolaylaştırır. Mideye verdiği sindirim kolaylığı sayesinde reflüyü hissetmenizi önler.
- Eğer sabahları mideniz yanarak uyandı iseniz bir dilim ekmek reflüye iyi gelir.
Reflüye İyi Gelen Sebzeler
Sebzeler %90’ı reflüye iyi gelir. Domates haricindeki çoğu sebze ve özellikle havuç, lahana ve patates oldukça faydalıdır. Bu sebzeler mide asidinin dengelenmesini sağlar. Tüketeceğiniz sebzelerin tüketiminde kullanılan yağ ve yağ oranın dikkat edilmesi gerekiyor. Fazla yağlı besinlerle birlikte sebze tüketmenizin bir faydası olmayacaktır.
Reflüye İyi Gelen Et Çeşitleri
Beyaz et çeşitlerinin kullanımı reflüye iyi gelir. Ancak kırmızı et reflüyü tetikler. Bu yüzden tavuk ve balık tüketmeniz daha faydalı olacaktır. Yağsız olan tavukgöğsü ve hindi göğüs eti tercih edilebilir. Yağsız balıketi de reflü içinde oldukça faydalıdır. Beyaz et kullanımında pişirme yöntemi olarak kızartma yapılmaması önemlidir.
Reflüye İyi Gelen Bitki Çayları ve Yağlar
Bitki ve meyve çayları da reflünün etkisini azalma özelliğine sahiptir. Özellikle papatya çayı midedeki ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Reflü için faydalı olan zeytinyağı, susam ve avokado yağları kullanılması tavsiye edilmektedir.
Mide yanmalarına iyi gelen zencefil kullanımı da reflüye faydalı besinler arasında yer alır. İçerisinde doğal anti-enflamatuar özellikleri olan zencefili çay şeklinde de tüketebilirsiniz.
Reflü İçin Tüketilmesi Önerilen Meyveler
Reflüyü artırmaması için lif bakımından zengin meyveler tüketilmesi de önemlidir. Bunlar arasında elma, şeftali, armut ve kavun en uygun lifli meyveler arasında yer alır. Yüksek lif oranına sahip brokoli, lahana, kereviz ve salatalık kullanılabilir.
Reflüye İyi Gelen Bakliyatlar
Bakliyat tüketimi de reflüye iyi gelir. Bu bakliyatlar arasında yeşil ve sarımercimek hem lif hem de bitkisel protein bakımından zengin bakliyatlar tercih edilebilir.
Yulaf Reflüye İyi Gelir Mi?
Lif kaynağı bakımından oldukça zengin olan yulaf da reflüye iyi gelir. Midede oluşan asidi hafifletmek ile birlikte reflü belirtilerini ortadan kaldırır. Yulafı kahvaltılarda veya ara öğünlerde yoğurt ve süt ile karıştırılarak tüketebilirsiniz. Aynı şekilde yulaflı bar şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca un yerine kullanarak pasta ve ekmek de yapabilirsiniz.
Dilerseniz Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de inceleyenilirsiniz.
Reflüyü Tetikleyen Besinler
Reflü rahatsızlığı olan kişilerin bazı yiyeceklerden kaçınması, şikâyetlerinin azaltması bakımından faydalı olur. İşte reflü olan kişilerin kaçınması gereken yiyecekler:
- Nane ve naneli ürünler arasında yer alan sakız, ağız ferahlatıcıları reflünüzü tetikleyebilir.
- Kafein içeren kola, gazlı içecekler, kahve, enerji içecekleri gibi içeceklerden kaçınılması gereklidir.
- Çikolata metilksantin adlı bir madde içerir. Bu içeriğin reflüyü arttırdığı görülmüştür.
- Asitli meyvelerden portakal, mandalina, limon, greyfurt ve domates tüketimine dikkat edilmelidir.
- Soğan, sarımsak ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gereklidir.
- Soğan, sarımsak gibi keskin yiyecekler birçok insanda mide yanmasına neden olabilir. Bu yiyecekler acı, baharatlı besinlerle birlikte tüketildiği zaman reflü problemlerini arttırabilir.
- Alkollü içeceklerden kesinlikle kaçılması gereklidir.
- Yukarıda saydığımız yiyecekleri 3-4 hafta boyunca diyetinizden çıkararak reflü semptomları gözlemleyebilirsiniz. Reflüye ne iyi gelir? sorusunu bu şekilde cevaplamış olduk.