Propolisin Faydaları Nelerdir?
Propolisin faydaları nelerdir? arılar, insan sağlığı için çok değerli canlılardır. Üretmiş oldukları balların yanı sıra iğne yaprakları, ağaçlar ve bitkilerden ürettikleri propolis adında reçineye benzeyen bir ürün meydana getirirler. Propolis, sağlığımız için oldukça önemli ve değerli bir üründür. Yüzyıllardır insan sağlığı için faydalı bir ürün olarak kabul edilir. Eski tarihlerde ilaç yapımında etkili olup günümüzde ise bağışıklığı güçlendirmede etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Propolis 300 çeşit doğal bileşenden oluşur. Aynı zamanda içerisinde B1, B2, C, E vitaminleri bulunur. Çinko, magnezyum, demir, kalsiyum, bakır, sodyum, potasyum gibi mineraller de vardır. Bağışıklığı bakteri ve virüslere karşı korur, aynı zamanda güçlendirme görevini üstlenir. Ek olarak mantarlar üzerinde de son derece etkilidir. Mantar hastalıklarının tedavisinde kullanıma uygundur.
- Güçlü özelliği bulunan bir dezenfektan görevi üstlendiği için akne ve egzama tedavisinde kullanılmaktadır.
- Antioksidan etkisi bulunduğu içinde antioksidan eksikliğinde rahatlıkla kullanılabilir.
- Vücutta oluşan iltihapların tedavisinde ve önlenmesinde sıklıkla kullanılır.
- Aynı zamanda kanser hastalıklarından; cilt, gırtlak, karaciğer, kolon, mesane, meme ve yumurtalık kanseri tedavilerinde de kullanımı olumlu sonuçlar vermektedir.
- Vücutta bulunan yaraların kısa sürede düzelmesini sağlar ve hücre yenilenmesine katkıda bulunur.
Propolisin Mide ve Bağırsak Üzerindeki Faydaları
Propolis içerisindeki doğal özler sayesinde insan vücudunun dostudur. Hemen hemen her türlü yara tedavisinde kullanıma uygundur. Ek olarak sindirim hastlığı tedavisinde de olumlu sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi rahatsızlık veren sindirim sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavi sürecinde mide veya bağırsak sindirim sistemlerinde herhangi bir yan etkiye veya olumsuz duruma yol açmaz. Propolisin aşırı kullanım süresi ve dozu haricinde herhangi bir bilinen yan etkisi bulunmamaktadır.
- Hazımsızlık, gaz gibi şikayetleri olan kişiler için propolis kullanımı tavsiye edilmektedir.
- Ülser, mide ve bağırsak hastalıklarında tedavinin olumlu sonuç vermesini ve sorunlu organların kısa sürede tedavi olmasına fayda sağlar.
- Gastrointestinal sistem rahatsızlıklarında ve mide sindirimine bağlı şişkinlik, gaz birikimi gibi sorunların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Propolisin Kanser Hastalıklarına Faydaları
Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından birisi şüphesiz kanserdir. Tedavisi ve teşhis süreçleri oldukça zor ve kritik geçmektedir. Dolayısıyla bu dönemde sağlıklı beslenmek ve kanser hücrelerini saf dışı bırakabilecek doğal ürünler tüketmek gerekir. Propolis tam da bu etkileri sağlayabilecek ek olarak kullanıma uygun doğal bir besindir.
- Propolisin içerisinde; kafeik asit fenil ester ve clerodane diterpenoidin adlarından oluşan iki önemli bileşen yer alır. Bu bileşenler kanser hücrelerinin oluşumunu ve çoğalmasını engellemektedir.
- Güçlü koruması sayesinde, kanser hücrelerinin bölünmesini engeller ve kötü hücrelerin çoğalmasına karşı direnç gösterir. Kanser hücreleri arasında bulunan ortak bağları çözerek yayılımını engellemektedir. Kanser hastalıklarının tedavisinde doğal ürün olarak kullanıma uygundur.
- Aynı zamanda kanser hastası olma riski taşıyan kişilerin de kanser hücrelerinin oluşumunu engellemek için propolis tüketmeleri gerekir. Vücut bağışıklığını güçlendirir ve hücrelerin sağlıklı kalmalarına yardımcı olur.
Propolisin Bağışıklık Üzerindeki Olumlu Etkileri
İnsan doğası gereği, hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmelidir. İyi beslenmeyen vücut direncini yitirir. Direnci yitirilmiş olan bünyenin direkt olarak bağışıklığı düşer. Daha sonra düşen bağışıklıkla birlikte vücut görevlerini yerine getiremez ve kötü bakteri ve virüslere karşı sağlığınızı koruyamaz. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlü tutmak, sağlıklı bir beden için çok önemlidir. Peki bağışıklığı doğal yollarla nasıl güçlendirebilir. Tabi ki bu sorunun yanıtı arıların güçlü silahı propolis içerisinde gizlidir.
- İçerisinde bulunan minerallerin zenginliğiyle vücudunuzu zinde tutmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı dirençli olmanızı sağlar.
- Sürekli halsizlik ve yorgunluk hisseden vücudun enerji dolu ve canlı hissetmesini sağlar.
- Kalsiyum deposu olarak bilinen propolis, diş macunlarında kullanılarak dişlerinizi güçlendirme görevi görmektedir. Diş minesini güçlendirir ve çürümesini engellemektedir.
- Kalp sağlığını korur ve kan basıncı seviyelerini dengeleme görevini üstlenmektedir.
- Ciltte bulunan yanık, tahriş, yara gibi durumları iyileştirir. Cilt yüzeyine nem kazandırarak cildinizin yenilenmesine katkı sağlamaktadır.
- Dilerseniz Salatalığın faydalarını listelediğimiz içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Propolis Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Propolis, güçlü bir içeriğe sahip olduğu için hassas yapıdaki kişiler ve kronik hastalığı bulunan kişiler mutlaka doktoruna danışarak kullanmalıdır. Propolis kullanılmadan önce kullanım talimatları dikkatlice okunmalı ve gerekli miktarda tüketilmeye dikkat edilmelidir.
- Propolis 300 civarında doğal bileşenden oluştuğu için kanda pıhtılaşmanın oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ilaçlarla kullanılmadan önce uzman hekime danışılması gerekir.
- Hamile ve emziren kişilerin propolis kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması ve uzman görüşleri dahilinde propolis kullanmaları gereklidir.
- Bal ve pekmez gibi doğal ürünlere alerjisi olan ve arı sokmasına karşı alerjisi olan kişiler propolis kullanmaktan kaçınmalıdır.
- Bağışıklık sistemine bağlı hastalığa sahip kişilerin propolis kullanmadan önce uzman hekime danışması gereklidir.
- Organ nakli veya ameliyat operasyonu geçirmiş kişilerin propolis kullanmamaları gereklidir.
- Alkol ile birlikte propolis asla kullanılmamalıdır.
- Astım, solunum yolu hastalığı bulunan kişilerin uzman görüşleri dahilinde propolis kullanmalarında yarar vardır.
- Propolis kullanım miktarının üzerinde tüketilmemesi gerekir. Aynı zamanda önerilen sürede kullanılmalı ve uzun süre kullanılmamaya dikkat edilmelidir. Propolisin faydaları nelerdir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizin sonuna geldik.