Zekat Kimlere Verilir?
Zekat kimlere verilir?, Zekat İslam ölçütlerine göre zenginlik kabul edilen miktarda mala sahip olan kişilerin vermekle yükümlü olduğu bir para miktarıdır. Kişi eğer bu ölçütü karşılıyorsa mal varlığının bir kısmını ihtiyacı olan kişilere bağışlar. Müslümanlar için oldukça önemli olan zekat verme işlemi akıllarda pek çok soru işareti de oluşturabilmektedir.
- Zekat vermemin farz olması için ne kadar mal varlığım olması gerekmektedir?
- Kimlere zekat verebilirim?
- Kimlere zekat veremem?
- Ne kadar zekat verilmelidir?
Bu soruların her birine sık sık cevap aranmaktadır. Dolayısıyla sizler için zekatla ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda derledik. Eğer bu cevapları öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
Kimlere Zekat Verebilirim?
Eğer zekat vermeniz farz ise ibadetinizin kabul görebilmesi için zekat vereceğiniz kişiyi dikkatli seçmeniz gerekmektedir. Çünkü rastgele bir kişiye zekat verdiğinizde bu geçersiz olabilir. Zekat alabilecek kişilerin belirli şartları bulunmaktadır. Eğer kişinin ekonomik durumu yerindeyse, mal varlığı varsa ya da yakın akrabanızsa zekatınız kabul olmayabilir.
Zekat verilebilecek kişiler Kur’an-ı Kerim’de açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Kur’an’da geçen ayetlere göre zekat verebileceğiniz kişilerle ilgili bilgiler şu şekildedir:
- Fakir ve miskin, hayatını sürdürmeye yetebilecek miktardan daha fazla mal varlığını ve paraya sahip olmayan kişi
- Normalde mal varlığı ve parası bulunsa bile yolda kalarak zor duruma giren ve evine ulaşım sağlayamayan kişi (Eğer bu kişi günümüz imkanları nedeni ile kredi kartı, banka kartı ya da diğer online işlemleri kullanarak para edinebiliyorsa zekat geçerli olmaz.)
- Yüksek miktarda borcu olan ve ancak en az borcunu ödemeye yetecek kadar parası olan kişi
Yukarıda yer alan durumlarda bulunan kişilere gönül rahatlığı ile zekat verebilirsiniz. Ancak bu koşulların yanı sıra ibadetlerin geçerli olabilmesi için niyet de çok büyük önem taşımaktadır. Eğer niyetinizde zekat vermek yoksa ve bunu sadece farz olduğu için yapıyorsanız ibadetinizden sevap kazanamayabilirsiniz.
Kimlere Zekat Verilmez?
Hangi kişilerin zekat almaya uygun olduklarından bahsettik. Ancak bazen kişi bahsettiğimiz şartlara sahip olsa bile zekat almaya uygun olmayabilir. Bu nedenle “Kimlere zekat verilmez?” sorusunun cevabı da önem taşımaktadır. İşte zekat verilemeyecek kişiler:
- Kişi annesine, babasına, büyük annesine ya da büyük babasına zekat veremez.
- Kişi çocuklarına ve torunlarına zekat veremez.
- Kız çocuğundan doğan torununun çocuklarına zekat veremez.
- Kişi eşine zekat veremez.
- Müslüman olmayanlara zekat verilemez.
- Zengin olarak kabul edilebilecek miktarda paraya ve mal varlığına sahip olan kişiye zekat verilemez.
- Babası zengin olan çocuklara zekat verilemez.
Bu listede yer alan gruplardan kaçınarak zekat vereceğiniz kişiyi seçebilirsiniz. Ek olarak zekat vermenin farz olmadığı kişiler gönüllü olarak zekat verebileceğinden dolayı bu grupta yer alan kişilere bağış yapmayı da tercih edebilirler.
Kimler Zekat Verebilir?
Zekat verme ibadeti her Müslüman birey için farz değildir. Zekat vermekle yükümlü olabilmeniz için belirli şartları karşılıyor olmanız gerekmektedir. İşte o şartlar:
- Kişinin akıl sağlığı yerinde olmalıdır.
- Ergenlik çağına gelmiş ve reşit kabul edilebiliyor olmalıdır.
- Özgür koşullar altında yaşıyor olmalıdır.
- Temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek miktarın yanı sıra “nisap miktarı” kadar mal varlığına ve paraya sahip olması lazımdır.
- Kişinin nisap miktarı parayı elde etmesinin üstünden en az bir yıl geçmiş olması gerekmektedir.
Eğer bu şartları karşılayan bir Müslümansanız zekat ibadeti sizler için farzdır. Bu durumda zekat vereceğiniz kişi ve vereceğiniz zekat miktarını da şartlara uygun bir şekilde belirledikten sonra ibadetinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak eğer bu şartları karşılamıyorsanız ve zekat ibadeti sizin için farz değilse de yine de zekat verebilirsiniz. Bu durumda ibadet kişinin gönüllük esasına bağlı olacaktır. Bahsettiğimiz şartlar tamamen ibadetin farz olma durumu ile alakalıdır.
Dilerseniz Cenaze namazı nasıl kılınır? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Ne Kadar Zekat Verilmelidir?
Kişi eğer zekat verme ibadetini gerçekleştirmekle yükümlü değilse, yani bu ibadet kişiye farz değilse zekat miktarını dilediği gibi belirleyebilir. Çünkü zekatın farz olmadığı kişiler bu eylemi yalnızca gönüllü olarak gerçekleştirirler. Bu nedenle her ne kadar bağış yaparlarsa yapsın iyi niyetleri mükafatlandırılacaktır.
Eğer kişi için zekat ibadeti farzsa vereceği zekat miktarı belirlidir. Kişi bu miktarı öğrenebilmek için öncelikle mal varlığını hesaplamalıdır. Mal varlığına dahil olan şeyler şunlardır:
- Kişinin üzerine kayıtlı olan ev, arsa, iş yeri ya da araba gibi malların değerleri,
- Kişinin aylık para kazancı (maaş, kira vb. ödenekler),
- Kişinin bankasında ya da evinde bulunan altın miktarı,
- Kişinin bankasında ya da evinde bulunan birikmiş para miktarı.
Kişi bu miktarların tamamını toplamalıdır. Ardından elde edilen toplam miktarın 40’ta biri vermesi farz olan zekat miktarı olacaktır. Ancak eğer kişi isterse bu miktardan daha yüksek bir para da bağışlayabilir. Bu durumda da zekat ibadeti geçerli olacaktır. Fakat hesaplanan tutardan daha az miktarda verilen zekatlar geçerli olamayacaktır. Zekat kimlere verilir? sorusunu bu şekilde cevaplamış olduk.