İstihare Namazı Nasıl Kılınır?
İstihare namazı nasıl kılınır?, İstihare kelime anlamı olarak hayırlı olanı istemektir. Nitekim birçoğumuz, neyin bizim için hayırlı olacağını bilemeyiz. Bu gibi durumlarda Allah’a sığınarak bize hayırlı olanı göstermesini isteriz. İşte bu noktada Allah’ın hayırlı olanı bize göstermesi için yardım isteriz. İstihare namazı da bunu sağlayan bir iletişim yoludur.
Gündelik hayatın karmaşasından uzaklaşıp, mental dinginliğe ulaşmak ve sizin adına hayırlısı olan bulmak için istihare namazı kılabilirsiniz. Peki istihare namazı nasıl kılınır? Bu yazımızda sizler için istihare namazının detaylarını paylaştık.
İstihare Nedir?
İstihare, dinimiz ve kültürümüzde kendimiz için hayırlı olanı istemek demektir. Dini olarak da istihare, kişi için hayırlı olan şeyin Allah’a sığınarak öğrenilmesidir. Yani istihare namazı kılarak Allah’a sığınır, kendimiz için neyin hayırlı olacağını öğrenmeyi umut ederiz. Bu noktada istihare namazı için bir nevi “Yol Gösterici” de diyebiliriz.
Hz. Peygamberimiz de çevresine istihareyi ve istihare namazını göstermiştir. Bu nedenle bir işe girişmeden önce istihareye yatmak aynı zamanda sünnettir. İstihareye yatmak için öncelikli olarak abdest alınır, akabinde istihareye uygun bir şekilde namaz kılınır. Daha sonra dua edilerek uykuya dalınır. Kişi rüyasında kendisi için veya istihareye yattığı olay için hayırlı olanın gösterilmesi ister.
İstihareye Nasıl Yatılır?
İstihareye yatmak birçok kişi için oldukça önemlidir. Belli soruların cevaplarını arayan, çıkmaza düştüğünü hisseden kişiler için istihare namazı rahatlatıcı bir ibadettir. Bu psikolojik rahatlamanın yanı sıra çeşitli dini kaynaklarda da birçok olayda istihareye yatmanın olumlu bulunduğu söylenmektedir. Bu nedenle birçok kişi istihareye yatmayı denemektedir.
İstihareye yatmak isteyen kişiler İstihare için gerekli eylemleri yerine getirmelidir. Öncelikle istihareye yatmak için abdest alıp istihare namazı kılmak gereklidir. Daha sonra istihare namazının ilk rekatında ‘’Kafirun Suresi’’ okunmalıdır. İkinci rekatta ise ‘’İhlas Suresi’’ okunmalıdır. İstihare namazı kılındıktan sonra vakit geçirmeden istihare duası okunması gerekmektedir. İstihare duasını da okuduktan sonra kıble yönüne doğru yatılmalıdır. Uykuya dalarken de İstihareye yattığımız işi veya olayı düşünülmelidir.
İstihare Sonucu Nasıl Anlaşılır?
İstihareye yatarak, aklımızdaki işin veya olayın hayırlı olup olmadığını öğrenmeyi isteriz. Aynı zamanda yapacağımız işin, içinde bulunduğumuz olayın Allah tarafından hayırlı hale getirilmesini dileriz. Birçok dini kaynakta İstihareye oldukça fazla önem verilmektedir. Bu nedenle her Müslüman hayatındaki önemli bir olay veya karar öncesi İstihareye yatmaya önem göstermektedir.
Peki istihareye yattıktan sonra görülen rüyanın anlamına nasıl karar verilmeli? Bu konuda çeşitli görüşler vardır. Genel olarak rüya tabiri diyebileceğimiz hususlarda yorumlar yapılır. Yani rüyada görülen renkler, şekiller, olaylar gibi unsular göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin sıkça kabul edilen bir görüşe göre rüyada yeşil veya beyaz renkler görmek hayra işarettir. Oysa kırmızı ve siyah renkler görmek o işin hayırlı olmayacağına işarettir. Yine de sadece renklerle değil rüyanın içeriği ve uyanınca yaşanan hissiyat da önemlidir.
İstihareye Kaç Kere Yatılır?
Genel görüşe göre istihare 7 gün art arda yapılmalıdır. Çünkü ilk gün istihareye yatıldığında sonuç konusunda şüpheler oluşabilir. Yani gördüğümüz rüyayı veya yaşadığımız hissiyatı anlamlandırmada sorun yaşayabiliriz. Bu nedenle 7 gün art arda İstihareye yatarak hayırlı olanı bulmamız daha makul olacaktır.
İstihare Namazı Nasıl Kılınır?
İstihare namazı 2 rekatlık bir namazdır. Namaza başlamadan önce her namaz öncesi yapıldığı gibi abdest alınmalıdır. Daha sonra İstihareye yatma nedeninizi düşünerek, hayırlı olanın size gösterilmesi için dua edilmelidir. İstihareye yattığınızda gördüğünüz rüyadaki renklerin, şekillerin ve olayların önemi unutulmamalıdır.
Daha sonra istihare namazına başlamadan önce tövbe etmek yerinde olacaktır. Tövbe etmek, önceki günahlarınızdan pişman olduğunuzu belirtir. Günahlarınızdan arınıp Allah’a sığınmayı ve merhametine başvurmayı sağlar. Tövbe etmek genel olarak geçmiş günahların affını isteme ve gelecekte günah işlenmeyeceğine dair söz vermektir. Bu konuda Allah’a sığınarak af dilemeyi temsil eder. ‘’Allah’ım. Geçmiş günahlarımdan pişmanım. Beni bağışla. Günahlardan uzak duracağıma söz veriyorum. Beni ve günahlarımı affet.’’ şeklinde bir tövbe edilebilir.
Dilerseniz Teheccüd namazı nasıl kılınır? sorusunu yanıtladığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Daha sonra şu şekilde istihare namazı kılınır:
1. Rekat
- ‘’Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya’ denerek başlanır.
- ‘’Allahu Ekber’’ deriz ve İftitah Tekbiri alarak namaza başlarız.
- Subhaneke duasını okuruz.
- Euzü-besmele çekeriz.
- Fatiha duasını okuruz.
- Kafirun suresini okuyarak Rüku’ya gideriz.
- Secde’ye gidip doğruluruz. Daha sonra tekrar Secde’ye gideriz.
2. Rekat
- Öncelikle ayağa kalkarız ve Kıyam’a dururuz. Ardından Besmele çekeriz.
- Besmele sonrası Fatiha Suresini okuruz.
- Fatiha ardından İhlas Suresini okuruz.
- Rüku’ya gideriz ve ardından Secde’ye gideriz.
- Doğrulduktan sonra tekrar Secde’ye gideriz.
- Daha sonra oturur pozisyona geçerek ‘’Ettahiyatu’’, Allahumme Salli’’, ‘’Allahumme Barik’’ ve ‘’Rabbena’’ dualarını okuruz.
- ‘’Es selamu aleyküm ve Rahmet’ullah’’ diyerek önce sağa daha sonra sola selam vererek namazımızı tamamlarız.
İstihare namazı nasıl kılınır? sorusunu yanıtladığımız içeriğimiz bu şekildeydi, her gün yeni konular için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.