Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Yenilenebilir enerji, doğal olarak kendiliğinden yenilenen fakat akışı sınırlı kaynaklardan elde edilen enerjidir. Yani yenilenebilir enerji kaynakları süre açısından neredeyse tükenmez, ancak birim zaman başına mevcut olan enerji miktarı sınırlıdır. Diğer bir deyişle güneş enerjisini sonsuza kadar kullanmaya devam edebiliriz. Fakat bir saat içerisinde üretebileceği enerjinin bir maksimum değeri bulunmaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynakları genellikle temiz enerji ya da alternatif enerji gibi isimlerle de kullanılabilir. Bu enerjilerde kesinti olmaz. Örneğin, güneş ışığı veya rüzgâr, mevcudiyetleri zamana ve hava durumuna bağlı olsa bile parlamaya ve esmeye devam eder. Yenilenebilir enerji kaynakları genellikle yeni bir teknolojiymiş gibi düşünülse de bu pek doğru değildir. Doğanın gücünden üretilen enerjiler uzun süredir ısıtma, ulaşım, aydınlatma ve benzeri alanlar için kullanılmaktadır.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
1800’lü yılların ortalarına kadar ülkelerin ısınma, yemek pişirme ve aydınlatma için kullandıkları neredeyse bütün enerjinin kaynağı odundu. Yine 1800’lü yılların sonlarından günümüze kadarki süreçte ise fosil yakıtlar, kömür, petrol ve doğal gaz kullanılan başlıca enerji kaynakları arasında yer almıştır. 1990’lı yıllara kadar çokça kullanılan hidroelektrik ve odundan sonra yenilenebilir enerji kaynakları yavaş yavaş popüler bir hale gelmeye başlamıştır. O zamandan beri jeotermal enerji, güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisinden elde edilen enerji tüketimi miktarları arttı. Toplam yenilenebilir enerji üretimi ve tüketimi ise 2020’de rekor seviyelere ulaştı. Sık sık tercih edilen yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan bazı doğal kaynaklar şunlardır:
- Biyokütle
- – Ahşap ve ahşap atıkları
- – Belediye Katı Atıkları
- – Çöp gazı ve Biyogaz
- – Etanol
- – Biyodizel
- Hidroelektrik
- Jeotermal
- Rüzgâr
- Güneş
Daha temiz bir dünya elde etmek ve daha etkili tasarruf yapabilmek adına yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı artmalıdır.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Faydaları
Yenilenebilir enerji, enerjinin sınırsız bir şekilde kullanılabilmesi başta olmak üzere çok sayıda farklı avantajı beraberinde getirir. Örneğin; sektör büyüdükçe, yarının yenilenebilir enerji kaynağı çözümlerini geliştirmek ve kurmak için iş yaratmada da bir artış meydana geldi. Buna ek olarak henüz gelişmekte olan ülkeler için çok daha fazla enerji erişimi sağlamaktadır ve enerji faturalarını da büyük ölçüde azaltabilir.
Yine de bütün bu bahsedilenlere rağmen yenilenebilir enerji kaynağının en büyük faydası; birçoğunun aynı zamanda yeşil ve temiz enerji olarak kabul görmesidir. Bu durum hem atmosferin hem de gezegenimizin geleceğini korumaya alabilir. Göz ardı edilemeyecek kadar önemli olan bu gerçek, yenilenebilir enerji kaynakları alanında etkili bir büyüme yarattı. Ancak, bu yeşil enerjiler, yenilenebilir enerji kaynakları alanında fayda sağlayan tek enerji türlü değiller.
Nükleer enerji de aynı zamanda çok düşük seviyelerde CO2 ürettiği ve de yaydığı için sıfır karbonlu bir enerji kaynağı olarak kabul edilir. Bu de yeşil enerjiler kadar zararsız olduğu anlamına gelir. Bu nedenle bazıları nükleer enerjiyi güneş ve rüzgâr gibi kaynaklara tercih ediyor, çünkü nükleer enerji hava koşullarına bağlı olmayan istikrarlı bir kaynak. Ancak elbette ki nükleer enerjinin göz ardı edilemeyecek kadar önemli dezavantajları da bulunmaktadır.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi Nedir?
Yenilenebilir enerji, doğal kaynakları tüketmeden hazır ve etkili bir güç kaynağı sağlama potansiyeline sahip olduğu için oldukça önemlidir. Ayrıca, yakıt sızıntısı ve emisyonlarla ilgili minimum sorunlar gibi çevresel riskleri de daha düşüktür. Aynı zamanda ithal yakıtlara olan ihtiyaçların da azalmasını sağlar. Bu nedenle güvenilir kaynaklar ve yakıt çeşitlendirmesi ile yenilenebilir enerji, önümüzdeki yıllarda enerji ihtiyacımızı karşılayabilir.
Öte yandan yenilenebilir enerjinin etkinliği, kullanılan kaynağa bağlıdır. Bazı yenilenebilir kaynaklar diğerlerinden daha kolay erişilebilir ve etkilidir. Ancak jeotermal gibi güç erişilebilen kaynaklar bazı yerlerde çok kullanışlıyken diğer yerlerde o kadar tercih edilmez. Yine de yenilenebilir enerji, elektrik sektörü emisyonlarını yaklaşık %80 oranında azaltma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle tasarrufu ve gezegeni önemseyen kişiler için yenilenebilir enerji kaynakları oldukça önemlidir.
Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanım Oranı
Türkiye’de yenilebilir enerji kaynakları, 2005 senesinde Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun çıkması ile kullanılmaya başlanmıştır. Ardından Türkiye, 2013 senesinde dünyanın geri kalanının ortalamasından daha yüksek miktarda bir yenilenebilir enerji kullanımına başlamıştır. 2015 senesinin sonunda ise elektrik üretiminin %32,5’i yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmeye başlanmıştır. Ancak yine de gezegenin dostu olan yenilenebilir enerji kaynaklarının değeri Türkiye’de henüz toplumsal bir bilinç haline gelememiştir.