Vertigo Nedir?
Günümüz rahatsızlıklarının başında gelen vertigo, doğru tanı konulamadığında ya da tanı konulmuş olsa bile uygun şekilde tedavi edilemediğinde önemli sıkıntılara sebebiyet verebiliyor. Öyle ki bu sıkıntılar günlük yaşamı bile aksatabilmekte. Maalesef vertigoya sahip kişilerin yaşam standartlarında büyük ölçüde düşüşler yaşanabiliyor. Peki böylesine etkili olan vertigo nedir? Bu soru ve daha fazlasınız siz değerli okurlarımız için yazımızda derledik.
Halk arasında kısaca baş dönmesi olarak ifade edilen vertigo, kişilerin gördükleri şeylerin döndüğünü sanmasıdır. Bu dönme hissine bir de mide bulantısı, istiğfar etme ya da denge kaybı eşlik edebilir. Halk arasında baş dönmesi olarak biliniyor olsa da vertigo, bu gibi belirtileri ile tipik bir baş dönmesinden ayrılmaktadır. Hal böyle olunca vertigo belirtilerinin ne olduğu oldukça büyük bir merak konusu oluyor.
Vertigo Belirtileri
Kuşkusuz vertigonun en önemli belirtisi kişinin çevresinde gördüğü şeylerin döndüğünü zannetmesidir. Ancak bazı durumlarda bu baş dönmesi şeklinde ifade edilen sanıya farklı belirtiler de eşlik eder. Bu belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Midede bulanma hissi ve akabinde oluşabilecek kusma
- Göz hareketlerinde anormallik
- Yer yer terleme
- İşitme kaybı
- Kulakta oluşan çınlama
- Görme bozukluğu ya da çift görme
- Denge kaybı ya da yürürken zorlanma
- Bilinçte değişiklik ya da bilinç kaybı
- Baş dönmesine eşlik eden hafif ve ağır baş ağrısı
- Kol ve bacaklarda güçsüzlük hissi
- Konuşma güçlüğü
Bu belirtiler bazen birlikte baş gösterebilir. Bazen de kişilerde tek tek ortaya çıkabiliyor. Eğer bahsi geçen belirtilerden birini ya da birkaçını yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekir. Aksi takdirde yaşadığınız rahatsızlığın ilerlemesi ve yaşamınızı aksatması oldukça olası. Uzman bir doktor yardımı ile yaşadığınız rahatsızlığa tanı koyulabilir. Eğer koyulan tanı vertigo ise belirli tedavi yolları ile hastalığın önlenmesi mümkün. Peki bu tedavi yolları nelerdir?
Vertigo Tedavi Yolları
Vertigo, altında yatan belirli bir rahatsızlık sebebi ile oluşuyor. Tedavi ise bu altta yatan rahatsızlığın tespiti ile başlamakta. Örneğin vertigo, orta kulak enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkmış ise antibiyotik tedavisi uygulanması ön görülür. Bazı durumlarda kulak bölgesinde iyileşmeyen enfeksiyonlar oluşabilir. Vertigo bu enfeksiyonlara bağlı olarak da gelişebiliyor. Bu tür enfeksiyon durumlarında cerrahi bir operasyon ile tedavi gerçekleştirilir. Bununla beraber vertigo ve tedavi yolları bu saydıklarımız ile sınırlı değildir. Farklı hastalıklar sebebi ile ortaya çıkan vertigo için farklı tedavi yolları bulunuyor. Geri kalan tedavi yollarından bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Menier hastası olanlar için özel bir diyet uygulanır. Buna göre hastalar tuzsuz besinler tüketirler. Aynı zamanda bazı idrar sökücü ilaçlar da kullanmaları gerekir.
- Benign paroksizmal pozisyonel olarak adlandırılan vertigo çeşidi (kısa adı ile BPPV), hafif bir türdür ve kendiliğinden geçebilir. Kendiliğinden geçmediği durumlarda nadir de olsa iç kulak için cerrahi bir operasyon yapılıyor. BPPV rahatsızlığına sahip olan kişilerin ani hareketlerden kaçınması gerekir. Bu tür hastalara sık sık dinlenmeleri ve bol sıvılı özel diyetler uygulamaları tavsiye ediliyor. Aynı zamanda yüksek mevkilerde bulunmaları gereken işler yapmamaları da gerekmektedir.
- Tüm vertigo tedavi türlerinde tütün ürünleri, alkol içeren besinler ve kafein türevleri de tavsiye edilmeyen zararlı şeyler olarak geçmektedir.
Çeşitli sebeplerden meydana gelen vertigo rahatsızlığı için ön görülen tedavi yollarından bazıları bu şekilde sıralanabilir. Ancak elbette bu tedavi yolları doktor tavsiyesi doğrultusunda uygulanmalıdır.
Vertigo, ne olduğu bilinen ve bu doğrultuda tedavisi yapılabilen bir rahatsızlık türüdür. Ancak vertigonun neden oluştuğu konusunda farklı görüşler ve durumlar bulunuyor.
Vertigonun Nedenleri
Vertigo, en öz ifade ile iç kulak hastalıklarından ya da merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır. En basit vertigo türlerinden biri olan BPPV’de bile şiddetli baş dönmesi görülüyor. Genellikle yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık, gençlerde de farklı sebeplerden ötürü ortaya çıkabilir. İç kulağın iltihaplanması halinde hangi yaştan olursa olsun hastalarda vertigo baş gösterebiliyor. Bu tür iltihaplardaki etken virüsler ise grip, kızamık, herpes, kızamıkçık, çocuk felci, kabakulak, hepatit ve EBV virüsleridir.
Virüslerin yanı sıra kalıtımsal olarak da vertigo ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda alerjik durumlar ve yaşanan travmalar da vertigonun nedenleri arasında yer almakta.
Dilerseniz Kaçış Sendromu Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Vertigo rahatsızlığı, erkan tanı konulup tedavi edilmediğinde günlük işleri aksatmanıza sebep olabilen bir hastalıktır. Aynı zamanda yaşam kalitesini de düşürüyor. Hal böyle olunca uzmanlarca tanı konulması ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Eğer siz de bu rahatsızlığı yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir an önce ilgili kurumlara başvurmanızı önermekteyiz.