Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?
Teheccüd namazı, Kur’an’ı Kerim’de bahsi geçen özel bir ibadettir. Hz. Peygamber’e farz kılınan bu ibadeti, sünneti takip etmeye gayret eden Müslümanlar da yüzyıllardır gerçekleştirmektedir. Eğer siz de bu ibadeti uygulamak istiyorsanız merak ettiğiniz ilk şey “Teheccüd namazı nasıl kılınır?” olacaktır. Gelin beraber bakalım bu özel ibadet neymiş ve nasıl uygulanıyormuş.
Teheccüd Namazı Nedir?
Teheccüd, kelime anlamı olarak “uykudan güçlükle uyanmak” manasına gelmektedir. Teheccüd namazı ise yatsı ile fecr-i sadık arasında uyuyup uyandıktan sonra kılınan bir namazdır. Bu sürede uyuyup uyanmak kimimizi zorlayacağı için bu manaya gelen bir isim tercih edilmiştir.
Peygamber Efendimiz, gece namazının faziletlerinden sık sık bahsetmiştir. İnananları gece ibadetine ve teheccüd namazına davet etmiştir. Ayrıca Hz. Muhammed, farz namazlardan sonra en faziletli namazın teheccüd namazı olduğunu belirtmiştir.
Teheccüd Namazı Farz mıdır?
Teheccüd namazı, beş vakit namaz gibi Müslümanlar üzerine farz kılınan bir namaz değildir. Ama daha peygamberliğinin ilk yıllarında Müzemmil Suresi ile Hz. Muhammed’e (s.a.v) farz kılınmıştır. Teheccüd namazı, tüm Müslümanlar için önemli nafile ibadetlerden biridir. Ayet ve hadislerde gece ibadetine devam edenlere sık sık yer verilmiş ve bu kimseler övülmüştür. Bir rivayete göre Hz. Peygamber’in, kızı Hz. Fatıma ve damadı Hz. Ali’yi uyandırdığı namaz da teheccüd namazıdır.
Teheccüd Namazı Önemi
Gece herkes uyurken, sıcak yataktan kalkmak herkesin kolaylıkla yapacağı bir iş değildir. Üstelik hiçbir zorunluluk yokken ve kimse görmezken. Bu sebeple teheccüd namazı çoğu zaman ilahi aşkla ve ihlasla ilişkilendirilmiştir. Teheccüd namazını alışkanlık haline getirenlerin ihlasa sahip olduğu umulur. Tarihten şahit olduğumuz pek çok din büyüğü tıpkı Hz. Muhammed (s.a.v) gibi ömürleri boyunca bu namaza devam etmişlerdir.
Birçok din büyüğü gecenin ibadet ve ilim hususunda oldukça verimli bir zaman olduğunu vurgulamıştır. Hayatın durması, insanların uykuya ve dinlenmeye çekilmesi sebebiyle gece sakin bir ortam sunmaktadır. Bu sakin ortamda, aklı ve düşünceleri dağıtan, ilgili başka yöne çeken unsurlar azalmaktadır. Bu sebeple gece kılınan namazın daha aydınlık bir bilinçle kılınacağı umulur. Ayrıca aile eşrafı dışında kimsenin şahit olmaması sebebiyle gece namazı ihlasla ilişkilendirilmiştir.
Teheccüd Namazı Kılma
Tıpkı diğer namazlarda olduğu gibi teheccüd namazından önce de abdest alınmalıdır. Cünup, hayızlı, alkollü olan diğer namazları kılamayacağı gibi bu namazı da kılamaz. Abdest alındıktan sonra setr-i avrete dikkat edilerek kıbleye dönülür. Kılınacak namaza niyet edilir. Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için iki rekatlık teheccüd namazı kılmaya!” şeklinde olabilir. Bunun ardından tekbir alınır ve sabah namazının sünneti gibi iki rekatlık bir namaz kılınır.
Kılacağınız teheccüd namazı, iki rekatten fazlaysa iki rekatta bir selam verilerek namaz eda edilir. Namazı dört rekatte selam vererek kılacaklar için teheccüd namazı, ikindinin sünneti gibi kılınmaktadır. Bu durumda dört rekatlik bir teheccüd namazı:
- Niyetle başlanır.
- Tekbir alınır.
- Sübhaneke duası okunur.
- Euzu Besmele çekilir.
- Fatiha Suresi okunur.
- Kur’an’dan üç ayet miktarınca okunur.
- İkinci rekat aynı şekilde kılınır.
- Dört rekat kılacaklar için oturuşta tahiyyatın ardından Allahümme salli ve Allahümme barik duaları okunur.
Teheccüd Ne Zaman Kılınır?
Teheccüdün vakti konusunda benzer görüşler bulunmaktadır. Yaygın görüş, bu namazın gecenin son üçte birlik bölümünde kılınabileceğidir. Aslında yatsıdan fecr-i sadığa kadar olan tüm süre teheccüd namazı için uygundur. Ancak teheccüd namazının, gecenin son üçte birlik bölümünde kılınmasının daha faziletli olduğuna dair fikir birliği mevcuttur.
Teheccüde kalkacağından emin olan kimsenin vitr namazını da teheccüd zamanına bırakması daha uygun görülmüştür. Özellikle Şafiiler, teheccüde uyanacağına emin olan kimsenin vitri ertelemesini önermişlerdir. Bu kimse, teheccüd namazına kalktığında önce teheccüd namazını arkasından da vitr namazı kılar.
Teheccüd Namazı Kaç Rekattır?
Teheccüd namazının en az iki rekat olması gerektiğiyle ilgili İslam alimleri arasında görüş birliği vardır. Teheccüde uyanan kimse iki rekat namaz kıldığında bu ibadeti eda etmiş olur. Ancak fazlasını kılmak da mümkündür. Hanefi alimlere göre Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v), geceleyin en çok sekiz rekat teheccüd namazı kılmıştır. Öyleyse teheccüd en çok sekiz rekat kılınır demişlerdir. Malikilere göre ise bu sayı on veya on iki rekattır. İsteğe bağlı kılınan nafile bir namaz olduğu için Hanbeli ve Şafiler, teheccüd için bir üst sınır belirlememeyi uygun görmüşlerdir.
Yine sünnete dayanan ulemaya göre teheccüdün her iki rekatta bir selam verilerek kılınması faziletini arttırmaktadır. Hz. Peygamber’in teheccüd namazını bu şekilde, iki rekatta bir selam vererek kıldığı bilinmektedir.
Dilerseniz cenaze namazı nasıl kılınır? sorusunu cevapladığımız içeriğimize de bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Kıraat yani namaz içinde okuyuş gizli veya açık olabilir denmiştir. Ancak gece olması sebebiyle kıraati açıktan yapanların kimseyi rahatsız etmemeye dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca teheccüd namazı, insanın kendi bedenini yoracağı kadar uzun olmamalıdır. Fiziksel gerçeklikler göz ardı edilmemelidir. Hz. Peygamber’in de Müslümanlara önerisi bu şekilde olmuştur. Teheccüd namazı nasıl kılınır? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz bu şekildeydi.