Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Melankoli Nedir?

Günlük hayatımızda karşımıza sıkça çıkan melankoli kelimesinin anlamını pek çoğumuz tam olarak bilmiyoruzdur. “Melankoli nedir?” sorusuna cevap vermeden önce anlamına bir bakalım. Orijinal yazılışı “Melancolique” olan bu kelime eski Yunanca kökenlidir. “Melan” kelimesi eski Yunan dilinde kara, kasvetli anlamına gelir. Melankoli kelimesi de hüzünlü ruh hali anlamına gelmektedir.

Halk arasında hüzünlü, mutsuz olan kişiler için kullanılan bu terim aslında bir psikoloji terimidir. Diğer pek çok terim gibi bu terim de psikanalitik dönemde, ilk olarak 1917 yılında Freud tarafından kullanılmıştır. Günümüzde bu kelime yerine “depresyon” kelimesi daha yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak elbette ki “Depresyon” kavramı “Melankoli” kavramını karşılamamaktadır. Melankoli, az hareketli ve heyecanlı bir hayat tarzını benimseyen kişiler için depresyona bağlı bir duygu durum bozukluğudur. Yani depresyonla birlikte görülebileceği gibi, depresyondan önce ya da sonra da görülebilir. Binlerce yıldır akıl hastalıklarının sınıflandırılmasında kullanılır. Genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkan bu durumun nedenleri değişiklik gösterebilir. Klinik olarak melankolinin bazı türleri vardır.

Melankoli Evreleri Nelerdir?

Melankoli hissine sahip olan insanlarda nedensiz yere depresyon hissi, bir şeyler yapmaya isteksizlik gibi durumlar görünür. Eskiden şizofreni gibi ciddi bir hastalık ile bağdaştırılan bu rahatsızlık günümüze bir kültür olarak gelmiştir. Günümüzde aşk ya da kimlik karmaşası gibi durumlarla da bağdaştırılmaktadır. Psikolojide ise melankolinin 8 evresi vardır:

  1. Hafif Şekiller: Bu evrede bulunan kişiler iç organları ile ilgili şikayetler, ağrılar, kuruntular, cinsel isteksizlik, durgunluk, uykusuzluk gibi şikayetlerde bulunurlar.
  2. Melankolik Depresyon: Bu kişilerde en belirgin durum neşesizlik ve isteksizliktir. Zayıf, yorgun ve durgun olurlar.
  3. Nevrastenik Şekil: Çabuk yorulan, güçsüz hisseden bu kişiler mide ve bağırsak sorunları da yaşadıklarını dile getirirler. Dikkatlerinde ve hafızalarında bir zayıflama olur, baş ağrısı, çarpıntı cinsel isteksizlik gibi durumlar yaşarlar.
  4. Stuporlu Şekil: Bu kişiler yanı komada bulunan bir hasta gibi yatarlar.
  5. Ajitasyonlu Şekil: Anksiyeteye sahip bu kişilerde aşırı hareketlilik de görülmektedir.
  6. Hezeyanlı Melankoli: Her şeyden şüphe ederler, kendileri ve başkalarını suçlarlar. Aşağılık kompleksine sahip bu kişiler sıkça inkar ederler.
  7. Halisünasyonlu Melankoli: Sıkça hayal görürler.
  8. Kronik Melankoli: En uzun süren melankoli tipidir. Hastaneden elektroşok ve ilaçlarla tedavi gerektirir.

Melankoli Neden Olabilir?

Aslında melankolinin neden olabileceğine dair net bir sebep yoktur. Öncelikle bütün psikolojik rahatsızlıklarda olabildiği gibi melankoli de kalıtsal olarak aktarılabilir. Ailede bu rahatsızlığa sahip bir kişi var ise gen aktarımı ile sonraki kuşaklara geçebilir. Bunun dışında yaşanan kötü bir olay sonucu da ortaya çıkabilir. İş hayatında ya da özel hayatta yaşanan bir ayrılık melankoli rahatsızlığının başlangıcı olabilir. Bu hastalık, 6 aydan 3 yıla kadar sürebilmektedir.

Melankoli yaşayan kişiler dışardan bakıldığında anlaşılabilirler. Yüz ifadeleri bu durumu ele vermektedir. Çünkü mizaçları hüzünlüdür, bakışları boş ve omuzları düşüktür. Adeta isteksiz oldukları yüzlerinden okunur. Genel olarak da hayata karşı oldukça isteksiz olurlar. Depresyon ile melankoli birbirine bu sebeplerle oldukça benzemektedir. Fakat birbirine karıştırmamak gerekir. Melankoli halini herkes zaman zaman yaşayabilmektedir. Fakat bu his tüm hayatı kapsarsa ve yaşama isteğini kaybetmeye kadar giderse bu artık depresyondur ve destek almak en doğrusu olacaktır.

Melankoli Hisseden Kişiler Neler Yaşar?

Genellikle kederli, hüzünlü kişilik özellikleri gösteren bu kişiler zaman zaman daha ağır belirtiler gösterebilmektedir. Yaşadıkları kolay şeyler değildir ve dikkat etmek gerekir. Gelecekleri hakkında son derece olumsuz düşünürler ve hayattan zevk alamazlar. Psikomotor hareketler konusunda yavaşlamalar yaşanır. Yemek yemeye dahi enerjileri olmayabilir. Düzensiz uykuları olur, çabuk duygusallaşabilirler. Sürekli ağlama hisleri olur ve çabuk sinirlenebilirler. Melankoli hissine sahip insanların ortak özellikleri:

  • İnsanlardan uzak dururlar, topluma karışamazlar.
  • Diğer insanlardan farklı olduklarını düşünürler.
  • Hüzünlü ve kederli bir duruşları vardır.
  • Herhangi bir insana ya da konuma bağlanamazlar.
  • Pek konuşmayı tercih etmezler genelde mesajla iletişim kurmak isterler.
  • Özellikle yalnız kalmak için çabalarlar.
  • Geçmişe saplantılıdırlar, geleceğe odaklanmazlar.
  • Oldukça memnuniyetsizlerdir.
  • Devamlı olarak çaresizlik ile başa çıkmaya çalışırlar.

Dilerseniz Rastgele Konulara değindiğimiz kategorimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Çevremizde bu gibi durumları yaşayan tanıdıklarımız olduğunda onlara özel olarak dikkatli davranmamız gerekmektedir. Sürekli sorular sormak onlara iyi gelmeyecektir. Baskı uygulayarak neşelendirmeye çalışmak da son derece yanlıştır. Kişiye hayatın güzel yanlarından bahsedip bu durumun geçici olduğuna ikna etmek gerekir. Açık havada vakit geçirmesini sağlamak da yardımcı olabilir. Olumsuz düşünceleri varsa olumlu düşünceler ile örneklendirmek gerekir. Ancak onlara yapabileceğiniz en büyük yardım bir uzman ile görüşmelerini sağlamak olacaktır. Melankoli nedir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimiz bu şekildeydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu