Otopside Organlar Neden Tartılır? Nereler Kesilir?
Ölüm gerçekleştikten sonra otopsi işlemiyle ölümün nedeni anlaşılır. Bu aşamada organların tartılması gerekir. Peki, otopside organlar neden tartılır? İçeriğimizde konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Otopsi işlemi, ölüm sebebini anlamak ve organların durumunu öğrenmek amacıyla bedenin detaylıca incelenmesidir. Adli tıp doktoru tarafından yapılan bu incelemeler, genelde aşağıdaki durumlar için gerçekleşir:
- Fail şüphesi
- Zehirlenme
- Boğulma
Yukarıdakiler dışında madde bağımlılığından kaynaklanan veya intihar gibi ölüm sebepleri de bu işlemin yapılması için yeterli olan durumlardır. Her bir adımı notlar, ses kayıtları ve fotoğraflarla belgelenen inceleme ortalama olarak 3 ya da 6 saat aralığında sürer.
İşlem esnasında organların tartılması gerekir. Bunun nedeni, ölüm sebebinin belirlenmesi konusunda yardımcı olmasındandır. Aynı zamanda organların tartılmasıyla birlikte kadavranın vücut yapısı daha net incelenir.
Otopsi Nasıl Yapılır?
İşleme başlamadan önce kadavra üzerindeki kıyafetler, boyalar ve benzeri şeyler çıkarılır. Tam bir muayene yapmak için yara ve dövme gibi izler tespit edilir. Bazı durumlarda, kemik anormalliklerini veya deri altına işleyen parçaları görmek için ultraviyole ışınlardan yardım alınır. Peki, “otopside nereler kesilir?
Fazlasıyla detaylı yapılan tam muayenelerde patolog, iç organlarının bir kısmını ve beyni çıkarıp inceler. Yüz, kol, bacak gibi bölgeleri de dahil ederek inceleme yapmak, normal olmayan durumlarda geçerlidir. İç organlar için yapılan muayenede, omuzdan omuza uzanan ve göğüs kemiğinde buluşan, uzun Y şeklinde bir kesi atılır. Bu şekilde göğüs kafesi açılarak tüm iç organlara erişim sağlanır.
Patologlar, cesetteki çeşitli organları çıkarıp tartar ve detaylı bir şekilde incelemek için parçalara ayırır. Bu şekilde muayene için doku örneği hazırlayabilirler. Otopsiden sonra dikim işlemi, bu incelemelerden sonra gerçekleştirilir.
Favicovir Yan Etkileri Nelerdir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Otopside Ölüm Nedeni Nasıl Anlaşılır?
İşlemin nasıl yapıldığı sorusu kadar “Otopside ölüm nedeni nasıl anlaşılır?” sorusu da pek çok insan tarafından merak edilir. Bedenin iç ve dış organlar olarak detaylı bir şekilde tedavi edilmesinden oluşan otopsi işleminde, vücudun almış olduğu hasarlar ölümün nasıl gerçekleştiğiyle ilgili ipucu verir.
İç organlarda meydana gelen değişimler, organların ağırlığındaki azalma veya artışlar, vücudun almış olduğu darbeler ve bu darbelerin nasıl alındığı, ölümün nasıl gerçekleştiği konusunda bilgi almak için büyük oranda yeterlidir.
Ölüm şekillerine göre incelemeler de değişim gösterir. Yapılan muayene sonucunda, ortaya çıkan duruma göre raporlar hazırlanır ve gerekli görüldüğü durumlarda ceset, daha detaylı bir şekilde incelenir. Bu muayeneler ve incelemeler, kişinin nasıl öldüğüne dair bilgiye ulaşılmasını sağlar.