Metaverse Coinleri Nelerdir?
Facebook’un şirket adını Meta olarak değiştirmesinden sonra birçoğumuz Metaverse kavramını daha çok duyar hale geldik. Ancak kripto dünyası ile haşır neşir olan insanlar için Metaverse daha önce duydukları bir kavram olarak yer alıyor. Bunun nedeni de Metaverse kavramının kripto dünyasının işleyiş şekli ile oldukça benzer konumlarda bulunuyor olmasıdır. Bildiğiniz gibi teknoloji, özellikle internet bazlı teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişim halinde. Bu gelişim hızı da uzun bir süre boyunca böyle kalacak gibi. Çünkü geliştirilen her yeni teknoloji bir sonraki gelişim aşamasında insanların eline büyük avantajlar veriyor. Metaverse de tam olarak böyle bir avantajı simgeliyor diyebiliriz. Peki, Metaverse nedir? Metaverse coinleri kripto dünyasında neyi temsil etmektedir? İşte bu yazımızda tam olarak bu konulara değineceğiz.
Metaverse Nedir?
Birçoğumuz Matrix ya da Player One Ready gibi filmler izlemişizdir. VR teknolojisine tanık olduğumuzu da kolaylıkla söyleyebiliriz. Metaverse işte bu teknolojinin üstüne bildiğiniz Matrix dünyasını kurabilecek bir teknolojiyi temsil etmektedir. Bunu bir sanal dünya gibi düşünebilirsiniz. Bu evrende normal hayatınızda yaptığınız birçok şeyin yanında ileri teknolojik durumları da deneyimleyebileceğiniz bir oyun içine girebilirsiniz. Tabii ki Matrix kadar gerçekçi bir durum yok henüz ortada. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu teknolojinin gelişme hızı oldukça korkutucu bir boyutta ve o noktaya gelmek hiç olmadığı kadar kısa sürebilir.
Peki, kripto paralarla ne alakası vardır? Metaverse insanlara sunduğu sanal oyunların içerisinde oyunculara kripto paralar kazanabilme imkânı sunmaktadır. Dahası kazandığınız bu parayı yine oyun içinde harcayarak kendi içinde bir ekonomi bile yaratabiliyorsunuz. 1982 yılından beri fikir olarak var olan, şimdi ise hayata geçen ve gelişmekte olan bu teknoloji ileride çok daha büyük gelişimlere de olanak tanıyor.
Açıklamalarıyla Bazı Metaverse Coinleri
Bu kısımda son zamanlardaki veriler ışığında çokça ilgi gören ve fiyatlarında çok büyük artışların yaşandığı bazı Metaverse coinlerine bakacağız. İlginin bu kadar artması ve büyük borsalarda alım satım işlemlerinin kolayca yapılması sebebiyle bu coinleri gelecekte de daha çok duyacağız gibi.
Decentraland (MANA)
Decentraland, 2017 yılında kurulmuş ve dünyanın ve kripto para piyasasının ilk yerleşik Metaverse projelerinden biri olmuş coinidir. Platform kullanıcıları tarafından merkezi olmayacak şekilde özerk bir kuruluş olan Decentraland DAO aracılığı ile yönetilmektedir. Platform içerisinde çalışan üç adet token bulunur. Bunlar MANA, LAND ve ESTATE olarak adlandırılmaktadır. Bu üç token Decentraland içerisinde ekonomik anlamda farklı alanlarda çalışmaktadır.
Decentraland aslen Roblox ve Minecraft tarzında bir oyun olarak karşımıza çıkar. Ethereum sanal dünyası aracılığı ile oluşturulmuş bir dünyada etkinlikler üzerinden oyunlar oynayabileceğiniz, dünyasını keşfedebileceğiniz ve diğer oyuncularla etkileşime girebileceğiniz kullanıcılara ait bir oyundur. Oyunda basitçe araziler satın alabilir ve bu arazilerde binalar inşa edebilirsiniz. Bu şekilde oyun, kendi ekonomisini de oluşturmaktadır.
The Sandbox (SAND)
Decentraland’e benzeyen Sandbox daha çok gençlere hitap etmesiyle öne çıkan bir proje. The Sandbox aslen dünyadaki en büyük teknolojik yatırımların arkasında olan Softbank’in yine başka bir yatırımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Proje yine Decentraland gibi Ethereum sanal dünyasında yer almaktadır. Oyun, kullanıcılarına kendi içinde farklı oyunlar ve NFT biçiminde varlıklar oluşturabilmelerine, oluşturdukları varlıklar ve oyunlar üzerinden kullanıcılarına para kazanabilme olanağı sunuyor.
Kazanmak için oyna şeklinde bir mottoya sahip olan The Sandbox yine Decentraland gibi kullanıcıların arazi satın alabileceği ve bina inşa edebileceği bir oyun. Bu şekilde kendi ekonomisini de oluşturan oyun, kullanıcıları kendi oluşturdukları oyunlar üzerinden ürettikleri değer için ödüllendirmeye çalışmaktadır.
Enjin Coin (ENJ)
Yine Ethereum ağı üzerinde kurulu olan Enjin, dijital koleksiyon ürünleri tasarlamaya ve yaratmaya yarayan bir oyun platformudur. Enjin içinde bulunan öğeleriniz genel olarak diğer oyunlarda da kullanılabilmekte hatta transfer öğesi olarak kullanılabilmektedir. Bu yüzden sadece tek bir platform üzerinde değil çoklu platform sahipliğine erişmiş olursunuz. Enjin’in geliştirilme fikri, bu erişime sahip olarak sanal oyunlarda kullanılan öğelerin ve ürünlerin transferleri aşamasında karşılaşılan yüksek ücretleri ve dolandırıcılıkları engellemek üzerine kurulmuştur.
Axie Infinity (AXS)
Axie Infinty, kullanıcılarının Pokemon oyununa benzettiği bir kripto oyundur. Sky Mavis tarafından 2018 yılında kurulan oyun kullanıcılarına Axies adı verilen NFT evcil hayvanları yetiştirmelerine ve bunları savaştırıp takas edebilmelerine olanak sağlamaktadır. Ethereum yerine Ronin Sidechain üzerinde inşa edilen oyun bu sayede fiyatını da oyuncular için daha tercih edilebilir seviyelere indirmiştir. Oyunda iki adet kripto para bulunmaktadır. Bunlardan biri borsalarda alım satım işlemlerinde kullanılabilen AXS ve diğeri de oyun içerisinde kullanılan SLP’dir.
Star Atlas (ATLAS)
Star Atlas, merkezi olmayan ve Solana Blockcahin üzerinde oluşturulmuş bir oyundur. Unreal Engine 5 kullanımı sayesinde kullanıcılarına sinema kalitesinde gerçek bir ortam sunabilmektedir. Bu yüzden devasa çok oyunculu çevrimiçi bir oyun haline gelmiştir. Oyun, ileri gelecekte oyuncuların kaynaklar için savaştığı üç büyük grubu içeren bir bilim kurgu ortamına sahip. Üstelik sadece insanlar değil, uzaylı ırklar ve bilinç kazanmış robot karakterler de yer alıyor. Yine evren içerisinde kendi ekonomik sistemini oluşturmayı amaçlayan bir ticaret sistemi de bulunmaktadır. Metaverse coinlerine değindiğimiz içeriğimiz bu şekildeydi, güncel içerikler için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.