Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Kılıç Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kılıç çiçeği, halk arasında peygamber çiçeği veya paşa kılıcı olarak da bilinir. Kolay yetiştirilen çiçek türleri arasında yer alır. Kılıç çiçeği, uzun ömürlüdür ve değişen hava koşullarına, susuzluğa karşı dayanıklıdır. Kaktüsten sonra bakımı en kolay çiçeklerden biri olarak bilinir. Peki, kılıç çiçeği bakımı nasıl yapılır?

  • Kılıç çiçeğini, doğrudan güneş ışığı olmadan yarı gölge olan alanlarda konumlandırmalısınız. Rüzgârlı bölgeler, kılıç çiçeğinin yapraklarına zarar vereceğinden dolayı tercih edilmemelidir.
  • Kılıç çiçeğinin sulaması mevsime göre değişiklik gösterir. Kışın haftada bir kez yazın ise haftada iki kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamayı yaparken toprağın ne durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz.
  • Kılıç çiçeği toprağı, iyi bir bahçe toprağıyla yaprak gübresi karışımı şeklinde olmalıdır.
  • Kılıç çiçeği 12-30 derece arasında bir ortamda bulundurulmalıdır.
  • Bulunduğu bölgenin havalandırılması gerekir. Uygun büyüklükte hava deliği olan bir saksıda bakımı yapılmalıdır.
  • Çiçeğiniz zayıf düştüyse ekstra vitamin verebilirsiniz. Bunun dışında kılıç çiçeğinin artı olarak bir vitamine ihtiyacı yoktur.

Kılıç Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Kılıç çiçeğinin birçok faydasının olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Genellikle evlerde konumlandırılan kılıç çiçeği, hava temizleyici bir özelliğe sahip olmasıyla bilinir. Kılıç çiçeği, karbondioksitin kendinde emilmesini sağlar.  Böylece evinizdeki karbondioksit seviyesini düşürür. Ksilen, toleun gibi zararlı oluşumları emerek oksijen seviyesinin yükseltir. Bulunduğu ortamdaki kötü kokuların giderilmesini sağlar. Evinizde baktığınız kılıç çiçeği sayesinde hayattaki veriminizi arttırabilirsiniz.

Kılıç çiçeği, alerji giderici bitkiler arasında yer alır. Havada bulunan zararlı bileşenleri emdiğinden havadan kaynaklanan alerjileri önler. Alerjiniz varsa kılıç çiçeği yetiştirerek rahatlamanızı sağlayabilirsiniz. Ancak şunu da belirtmemiz gerekir; kılıç çiçeği, patili dostlarımız için uygun bir bitki değildir. Kılıç çiçeği, bünyesinde toksik madde barındırır. Bu yüzden evdeki dostlarınız için veteriner hekime danışmanız önerilir.

Kılıç Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kılıç çiçeği vejetatif bir bitkidir. Yani tohum dışında kendi gövde ve yapraklarından çoğalma eğilimi vardır. Yapraklarını birkaç parçaya ayırarak çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Çoğaltmak için üç farklı yol bulunur. Bunlar; Suda köklendirmeyle çoğalma, toprakta köklendirmeyle çoğaltma ve yavrudan çoğaltma şeklinde sıralanabilir.

Suda Köklendirmeyle Çoğaltma

Dinlendirilmiş bir suyu, açık bir kavanoz veya pet şişesinin içine koymalısınız. Kestiğiniz yaprak parçalarının kök kısmını bu suyun içerisine bırakmalısınız. Suyun içerisine bıraktığınız yaprak parçaları, zaman içinde köklenir. Köklenme aşamasında suyun yaklaşık olarak 10-15 gün içerisinde değiştirilmesi önerilir.

Toprakta Köklendirmeyle Çoğaltma

Kılıç çiçeğini, toprakta köklendirmeyle çoğaltmak için ilk olarak toprağı nemlendirmelisiniz. Ardından kesilen yaprak parçasının uç kısmını toprağın içine koymalısınız. Bu işlemle kılıç çiçeğinin kökleri bir ay gibi bir sürede görülmeye başlayacaktır. Dört veya beş aylık süreçte de bitki dikilecek hale gelecektir.

Yavrudan Çoğaltma

Kılıç çiçeğinin gövdesinde bulunan yavruları ayırıp çoğaltabilirsiniz. Gövdesinde bulunan küçük, yavru kılıç çiçeklerini direkt toprağa dikerek çoğalmasını sağlayabilirsiniz. Bakımına dikkat ettiğiniz takdirde yavru kılıç çiçeklerinin zaman içinde büyüdüğünü görebilirsiniz.

Kılıç Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Kılıç çiçeğinin doğal ortamında altmıştan fazla çeşidi olduğu bilinir. Ev ve işyerlerimizde yetiştireceğimiz kılıç çiçeğinin ise dört farklı çeşidi bulunur. Kapalı alanlarda yetiştirebileceğimiz kılıç çiçekleri renk ve boyutlarına göre farklılık gösterir. Bu kılıç çiçeklerinin çeşitleri ve özellikleri aşağıda verildiği gibidir.

  • Sansevieria Trifasciata: Kılıç çiçekleri içinde gümüş, ışıltılı ve gri çizgilere sahiptir. Yapraklarının uç kısımları incedir.
  • Sansevieria Cydlindrica: Kılıç çiçeğinin bu türünde yaklaşık olarak 3 cm genişliğinde yaprakları bulunur. Yapraklarının üstünde ise silik şekilde görülen gri çizgiler vardır.
  • Sansevieria Trifasciata Hahni: Kılıç çiçeğinin bu türü, diğer çeşitlere göre çok daha bodurdur. Geniş ve yeşil yapraklara sahiptir.
  • Sansavieria Grandis Hook: Kılıç çiçeğinin türleri arasında uzun yaprakları olan bir bitkidir. Yaprakları, koyu yeşil ve geniştir. Gri tonlarında çizgileri bulunur.

Kılıç Çiçeği Nasıl Çiçek Açar?

Kılıç çiçeğinin çiçek açması için iyi bir bakım gerekir. Çiçeğin açması için bulunduğu ortam koşulu çok önemlidir. Ortam sıcaklığı, nemi ve ışık miktarının uygun olması gerekir. Yaz aylarında kılıç çiçeğinin dış ortamda gölge alanlarda bulundurulması gerekir. Kılıç çiçeğinin doğal ortamı sağlanırsa çiçek açması da kolaylaşır. Ancak bilmelisiniz ki evde baktığınız kılıç çiçeğinin çiçek açması çok kolay değildir.

Kılıç Çiçeği Neden Çürür?

Kılıç çiçeği, bakımı kolay olsa da bazen çürüyebilir. Bunun en büyük nedeni ise çiçeğin gereğinden fazla sulanmasıdır. Kılıç çiçeği, her gün sulanırsa yaprakları çürümeye başlar. Çürüyen yapraklar, sağlıklı yapraklardan arındırılmalıdır. Aksi durumda çürüme diğer sağlıklı yapraklara da bulaşır. Böylece çiçek tamamen çürümeye başlar.

Dilerseniz Melisa Çayı Faydalarına değindiğimiz içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kılıç çiçeğinin çürümemesi için toprağa dikkat edilmesi gerekir. Özellikle toprağını değiştirirken iyi bir bahçe toprağı ve gübre karışımı uygulanmalıdır. Kılıç çiçeğinizi, kalitesiz ve verimsiz bir toprağa ektiğiniz de çiçek böceklenmeye başlar. Zaman içerisinde de böceklenme sonrası kılıç çiçeği çürümeye başlayacaktır. Kılıç çiçeğinizin çürümemesi için ışık, sulama ve toprağa dikkat etmelisiniz. İyi bir bakımla çiçeğinizin çürümesini engelleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu