Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizi belirtileri, kalp, etraflı kaslarla çevrili bir organdır. Günde ortalama 100.000 civarında kasılma hareketleri yapar. Vücutta bulunan damarların hepsine, 8000 litre kan pompalamakla görevlidir. Dolayısıyla kalbin sağlığı insan yaşamı için son derece önemlidir. Çünkü kalpte oluşan herhangi bir hasar insan yaşamını olumsuz etkiler. Hatta önüne geçilmez ise ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle kalp sürekli kontrol altında tutulmalı ve korunmalıdır.
Kalp hastalıkları kalbin kas yapısının, koroner damarların ve kalp dokularının bozulmasıyla hasar görür. Bu gibi hastalıklar kalp krizi riskine neden olur.
- Kalp krizinin en önemli belirtisi, göğüs kafesinde oluşan basınç ve şiddetli ağrıdır. Ağrı genellikle sol omuz, kol ve boyun kısmında hissedilir. Ağrı süresi, ortalama 15 ila 20 dakika arasındadır.
- Ağrının yanı sıra, baş dönmesi, mide bulantısı, nefeste darlanma, halsizlik ve kalbin ritminin bozulmasıdır. Sindirim sisteminde yaşanılan sorunlar da bazı durumlarda oluşabilir.
Kalp Krizi Anında Neler Yapılabilir?
- Kalp krizi geçirilmeye başlanıldığı zaman ilk yapılması gereken, oturmak ve sabit durmaktır.
- Kravat gibi nefes almayı engelleyen aksesuarlar varsa mutlaka gevşetilmelidir.
- Kalbin oksijen seviyesi azaldığı için nefes sorunu meydana gelir. Kapalı bir ortamda kalp krizi geçirilirse mutlaka camlar ve kapılan açılmalıdır.
- Bir bardak su eşliğinde aspirin içilebilir. Fakat aspirin ve su dışında herhangi bir şey yiyip içilmemesi gerekir.
- Kalp krizi anında asla soğuk veya sıcak suyun altına girilmemelidir. Özellikle soğuk su kalp damarlarının daha fazla büzülmesine neden olur. Bu olay da kalp krizinin daha fazla hasar vermesine neden olabilir.
- Öksürük, göğüs kafesini harekete geçirerek kalp ritmini arttırmaya yardımcı olur.
- Kalp krizi geçiren kişi düz şekilde yatırılmalıdır. Ayakları kalp seviyesine eşit düzeyde yukarı kaldırılmalıdır. Çünkü bu hareket kalbe daha fazla kan akışı olmasını sağlar.
- Etrafta ilk yardım yapmayı bilen biri varsa mutlaka müdahale etmelidir.
- İlk yardım yapacak biri bulunmadığı taktirde acil olarak ambulans çağrılması gerekir.
Kalp Krizi Riski En Çok Kimlerde Görülür?
Kalp krizi geçiren kişilerin bir kısmı genellikle kriz esnasında bayılır. Çünkü tansiyon kalp krizi riskinin en çok bulunduğu hastalıktır. Göğüste oluşan basınç, tansiyon değerlerinin oynamasıyla kalp damarlarında daha fazla hasara neden olabilir.
- Diyabet hastaları ise tam aksine kriz esnasında ağrı hissetmezler. Genellikle yoğun şekilde soğuk ter dökerler. Terlemeye ek olarak nefes darlığı belirtisi sıkça gözlenir.
- Kolesterol ve obezite gibi hastalığa sahip olan kişilerde de kalp krizi riski yüksektir. Vücutta bulunan fazla yağ oranı kalp damar sağlığına zararlıdır.
- Sigara kullanan ve egzersiz yapmayan kişiler de kalp krizi riski yüksek olan kişiler arasındadır. Sigara çoğu hastalıkta olduğu gibi kalp krizinde de ön plana çıkmaktadır. İçerisinde bulundurduğu maddeler kalp sağlığına kalıcı olarak hasar verir. Egzersiz yapmayan kişiler ise, vücutlarındaki hareketsizlik nedeniyle kalp damarlarında pıhtılaşma sorunu yaşayabilirler.
Kalp Krizi Geçirildikten Sonra Ne Yapılması Gerekir?
Kalp krizi belirtileri nelerdir?, geçiren kişilerin, yaşam standartlarına çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü kalp krizi 20 dakikanın üzerinde sürdükten sonra kan akışının olmadığı bölgede kalıcı hasar verebilir. Bu nedenle ilk yardım ve profesyonel müdahale çok önemlidir.
- Kalp krizi geçiren kişilerin yemek düzenleri çok önemlidir.
- Tansiyon ve kolesterol hastası olup kalp krizi geçiren kişiler, yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Genellikle meyve ve sebze ağırlıklı beslenmelidirler.
- Sigara ve alkol asla kullanılmaması gerekir. Sigara ve alkol bırakmada zorluk yaşanılıyorsa profesyonel yardım alınmalıdır.
- Düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapılması tavsiye edilir. Kan basıncı belirli aralıklarla ölçülmelidir.
- Kalp sağlığının en büyük düşmanı stresten uzak durulması gerekir.
Kalp Krizi Geçirdikten Sonra Yeniden Geçirilir Mi?
Kalp krizi geçiren hastalar, hastaneye geldiklerinde kalp hasarı belirlenir. Hasar oluşması durumunda en kısa sürede, onarılmaya çalışılır. Fakat kalp krizi sona erdikten sonra kalp krizi riski geçirilmeyeceğine inanmak yanlıştır. Çünkü kalp krizi geçiren kişiler, geçirmeyen kişilere göre daha hassas yapıdadır. Bu nedenle yeniden kalp krizi geçirme riskleri yüksektir. Dengeli beslenme ve doktorların tavsiyeleri, düzenli olarak uygulanırsa kalp sağlığı korunur. Kalp krizi geçirme oranı düşer.
Kalp krizi belirtileri belirlenebilen ve her insan için belirli riskleri olan ve ölümcül tehlikesi olan bir hastalıktır. Bu nedenle sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak kalp sağlığı için çok önemlidir. Aynı zamanda geceleri oluşabilecek kriz riskine karşı, gece yatmadan önce birkaç bardak su içilmelidir. İçilen su, kan akışını hızlandırır ve kalp krizi riskini azaltır. Bu gibi tedbirler alındığında herkes için kalp krizi riski azalmış olur.