İshale Ne İyi Gelir?
İshale ne iyi gelir?, dışkının; normaldekinden daha hızlı ve sulu çıkmasına yol açan ishal, genellikle 1 ila 2 gün arası süren bir rahatsızlıktır. İshal, çok büyük oranda geçici olsa da günlük hayatımızda var olan konforu tamamen etkilemektedir. Kronik bir hale gelme riski olan ishal, ilk belirtilerden itibaren bizlere rahatsızlık veren bir durumdur. Bu yüzden pek çok insan tarafından nedenleri ve sonuçları sık sık araştırılmaktadır.
İshalin, son kullanma tarihi geçmiş gıda tüketiminden tutun da susuz kalmaya kadar pek çok nedeni bulunmaktadır. İshal için alabileceğimiz en önemli önlemlerden biri, nedenini tespit etmektir. Bu sayede tekrarlaması durumundan kaçınmış oluruz. Kendi bünyemizi tanıyarak, ne durumda bağırsaklarımızın kötü etkilendiğini tespit etmek uzun vadede hayatımızı kolaylaştıracaktır. İshale iyi gelen besinleri öğrenmek ise kısa süre içinde ishali engellememizi sağlayacaktır. Peki ishalin nedenleri nelerdir? İshale ne iyi gelir? Bu ve daha pek çok sorunuz için yazımızı okuyabilirsiniz.
Neden İshal Olunur?
Halk arasında pek çok insan belirli dönemlerde ishal olmaktadır. İshalin bilinen oldukça fazla sayıda nedeni bulunmaktadır. En sık gözlemlenen nedeni ise Norwalk, Rotavirüs gibi virüslerdir. Bu tip virüsler antibiyotik ile tedavi edilmemektedir. İshal ise Salmonella, Campylobacter ve benzeri tipte bakteriler nedeniyle oluşur. Bu nedenle antibiyotik tedavisi ile iyileştirilmektedir Bakteri ve virüslerin yanı sıra:
- Laktoz intoleransı: Süt içeren ürünler bazı insanlarda hazımsızlığa neden olmaktadır. Laktozu sindirmesi zor olan bireyler, laktozlu besin tüketimi sonrasında ishal olabilmektedir.
- Safra kesesi ve benzeri ameliyatlar: Karın bölgesinde yapılan ameliyatlar, belirli durumlarda yan etki olarak ishal yaratabilmektedir.
- Antibiyotik dahil olmak üzere belirli ilaçlar: Antibiyotikler, bağırsakların dengesini bozabilmekte, bu durum da ishal ile sonuçlanabilmektedir.
- Fruktozu sindirememe: Bal, bazı içecekler ve meyvelerde yer alan şeker türü olan fruktoz, her bünye tarafından kolay sindirilemeyebilir. Bu durum kendini ishal aracılığı ile belli ediyor olabilir.
- Yapay tatlandırıcı: Şeker, şekerli içecekler, tatlılar gibi pek çok besinde yapay tatlandırıcı bulunabilmektedir. Yapay tatlandırıcı tüketimi bazen ishale neden olmaktadır.
İshal Yapan Yiyecekler
İshale neden olan yiyecekler, özellikle havalar ısındığı zaman, yaz mevsimlerinde ishal vakaları artabilmektedir. Bu artışın nedeni, sıcaklık ile hızla çürüyen ve bozulan besinlerde oluşabilecek bakterilerdir. Hal böyle olunca, sıcak havalarda besinlerimizi korumak ve hızlı tüketmek önem kazanmaktadır. Belirli yiyecekler ise bazı bünyeler üzerinde hızla ishal ile sonuçlanabilmektedir. Bu yiyecekler arasında:
- Kayısı (özellikle de kuru kayısı) ve şeftali
- Kiraz
- Kavun
- Karpuz
- Çok yağlı gıdalar
- Kefir
- Çok baharatlı yemekler
- Lifli sebzeler
- Soğan ve sarımsak
Aslında birçok meyvenin fazla tüketimi ishale yol açmaktadır. Bunun yanı sıra, meyvelerin tüketimi sırasında fazla su içilmesi de bağırsakları hızlandıracaktır. Bu nedenle ishalden kaçınmak amacı ile meyve tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir.
İshal yapan yiyeceklere ek olarak bazı içeceklere de dikkat çekmek önemli olacaktır. Süt, kahve, kola, meyve suyu ve alkol içeren içeceklerin fazla tüketimi ishale yol açabilmektedir. Bir diğer önemli nokta ise içme suyu konusunda oluşmaktadır. İçme suyunun güvenilir bir kaynağı olmadığı durumda o suyu içmemeniz önerilmektedir. İçilebilir olmayan suları tükettiğinizde ishale yakalanma olasılığınız büyük oranda artmaktadır.
İshali Ne Keser?
İshal, farklı seviyelerde yaşanabilmektedir. Hafif bir ishal geçiriyor isek, iyi gelen yiyecek ve içecekler büyük oranda tedavi edebilmektedir. Rahatsızlık, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Daha uzun süren ishal durumunda ise doktora danışmanız faydalı olacaktır. Antibiyotik kullanmanız gereken durumlar olabileceği için doktorun ilaç yazması gerekebilmektedir. Kısa süreli ve hafif ishaller için ise evde bulabileceğimiz çözümler vardır. Bu çözümler içinde başlıcaları:
- Havuç
- Kahve
- Pirinç lapası
- Muz
- Sarı leblebi
- Pişmiş et ve balık
- Haşlanmış patates
Ev yapımı ayran ve yoğurt gibi besinler ishal tedavisini hızlandırmaktadır. Pancar, tarhana, salatalık turşusu gibi fazla probiyotik içeren besinler, ishali kesmenin yanı sıra pek çok fayda sağlamaktadır. Bu nedenle düzenli probiyotik tüketimi önerilmektedir. İshale iyi geleceği belirtilen besinlerin tüketimi dışında dikkat etmemiz gereken noktalar da bulunmaktadır. Sık sık ve bol bol sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Vücut, ishal sırasında susuz kalacağı için bu eksik kapatılmalıdır. İshal olduğunuz sırada kafein ve alkolden uzak durmanız faydalı olacaktır. İshale ne iyi gelir? sorusunu bu şekilde cevaplamaya çalıştık.