Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Entübe Ne Demek?

Korona virüs salgınının kelime dar ağacımıza kattığı kelimelerden biri de entübe oldu. Gazeteler, sosyal medya ve televizyonlarda sıkça duyduğumuz entübe kelimesi ne demek tam anlamıyla hiçbirimiz bilmiyoruz. Pandemi ve korona virüsü gözümüzü yeterince korkutuyor ve entübe kelimesini duymakta bizleri endişelendiriyor. Peki entübe ne demek?

Sağlık literatüründen dilimizde sıkça kullanmaya başladığımız entübe ne demek, gelin hep birlikte öğrenelim. “Entübe olmak, entübe edilmek ve entübe durumu sandığımız kadar korkutucu mu?” ve “Entübe hali ne demek?” tüm bu soruların yanıtlarına sizler için cevap veriyoruz.

Entübe Nedir?

Son iki yıldır içinde mücadele verdiğimiz salgın bizlere yeni şeyler öğretti ve unuttuklarımızı hatırlattı. Kişisel temizliğin ve sosyal mesafenin önemini vurguladığımız şu dönemlerde hepimiz hasta olmamak için ekstra özen gösteriyoruz. Sizlerde biliyorsunuz ki korona virüs solunum yollarımızla oldukça haşır neşir. Nefes almakta zorluk ve sırt ağrıları gibi belirtileri olan korona virüs ile mücadelemiz henüz bitmiş değil.

Hastalığın ilerlemesi ve ciğerleri etkileme derecesinin artması ise entübasyona ihtiyacı beraberinde getiriyor. Hasta kendi başına nefes alamamaya ve desteğe ihtiyaç duyduğunda entübasyon devreye giriyor. Hastaların entübe edilmesi gereken durumlar genel olarak şunlardır

  • Geçirdiği ağır hastalık sonucunda vücuduna yeterli oksijen girmeyen hastalar
  • Ameliyata girecek ve genel anestezi alan hastalar
  • Bilinci tam yerinde olmayan ve tek başına nefes almakta güçlük çeken hastalarda entübasyon işlemi uygulanır. Bu işlem sayesinde hastanın vücuduna giren oksijen miktarı arttırılarak daha rahat nefes alması sağlanır.

Entübasyon Nasıl Gerçekleşir?

Entübe işlemine hangi zamanlarda ihtiyaç duyulduğunu öğrendik. Peki entübe edilme nasıl gerçekleşir?, entübasyon sonrası olası rahatsızlıklar nelerdir, bir göz atalım.

Solunum, bittiğinde hayatımıza veda etmiş oluruz. Bu sürecin devam etmesi vücudumuzda kan akışının bitmemesi için ise oksijene ihtiyacımız vardır. Oksijen desteği ve solunum gerçekleştirmeyi bizler için kolaylaştıran entübasyon ile gerçekleşir.

Hastanın boğazına takılan esnek yapıdaki tüp ile soluk alıp vermesi sağlanır. Entübe aletine bağlanan hastanın vücudu rutin işleyişine devam eder ve kendini toplamaya başlar. Boğaza yerleştirilen tüp, burun ve ağız yoluyla soluk borusuna uzanır. Böylece kendimiz nefes alıp veriyormuş gibi hayatta kalmaya devam ederiz. Tüp yerleştirilirken ses tellerimizin zarar görmemesi adına ayrıca özen gerekir. Tüp çıktıktan sonra oluşacak olası komplikasyonlara karşı hazırlıklı olmakta fayda vardır. Entübasyon işleminin olası komplikasyonları yani yan etkileri

  • Ses tellerinin zarar görmesi
  • Soluk borusunda ve boğazda oluşan yaralar
  • Diş etlerinin incinmesi ve dişlerin zarar görmesi
  • Göğüs boşluğundaki olası doku yırtılması
  • Vücutta biriken sıvı gibi komplikasyonlar yaratabilir.

Entübe Olan Hastalar İyileşir Mi?

Pandemi ve korona virüs ile bu işleme talebin fazla olması entübe işleminin bilinirliğini arttırmıştır. Entübasyona gerek kalmadan aşı olumu ve özenle de başta virüs olmak üzere birçok hastalıktan korunmak mümkündür. Tüm bunlara rağmen korona virüs dünya genelinde sonlanmış değildir. Pandemi verileri göstermektedir ki entübe edildikten sonra iyileşen ve hastalığı atlatan birçok hasta vardır. Solunum desteği ve özenli bakım sayesinde zorlu mücadeleyi kazanan hastalar hayatlarına devam etmektedir. Virüsün yan etkileri belirli bir dönem yanlarından ayrılmasa da sonrasında kendilerini kollayan ve önemseyen hastalarda iyileşme seviyeleri oldukça yüksektir.

Entübe sadece virüs ile mücadelede kullanılmaz. Genel anestezi alan hastalarda ameliyat boyunca hasta entübe halindedir. Bilinci kapalı olan hastaya solunum desteği bu şekilde sağlanır. Ameliyatın sonlandırılmasından sonra ekstübe edilerek entübe durumunda çıkarılan hastalarda mide bulantısı görülebilmektedir. Genel anestezinin yan etkilerinden olan kusma isteği ve mide bulantısı hasta kendini toparladıkça geçecektir.

Entübasyon ile Yoğun Bakım Arasındaki Fark

Yoğun bakım ve entübe birbiriyle karıştırılan kavramlardır. Entünbasyon işlemi tamamıyla solunum üzerine kurulu bir süreçtir. Hasta, entübe edilerek yoğun bakımda takip edilir. Hastalığı boyunca toparlanması ve hızlı iyileşmesi için bu süreç gereklidir.

Dilerseniz Zatüre belirtileri‘ne değindiğimiz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Entübe hastalar yoğun bakımda gözetim altında tutulabilir. Fakat her yoğun bakımdaki hasta entübe değildir. Yoğun bakım gerektiren her tıbbi müdahale de entübasyon gerekmez. Hastanın solunumu ile ilgili bir sorun yoksa ve diğer alanlarda gözetimi gerekiyorsa yoğun bakım gereklidir. Entübe ve yoğun bakım süreçleri hastanın durumuna ve iyileşme hızına bağlı olarak değişmektedir. İlerlemiş teknoloji ve donanımlı sağlık çalışanları ile bu durumlar profesyonel bir şekilde atlatılmaktadır. Entübe ne demek? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz bu şekildeydi.

Hepimize sağlıkla nefes alıp verebileceği günler dileğiyle.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu