Damak Neden Ağrır? Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Sert ve yumuşak olmak üzere iki bölüme ayrılan damak, hassas dokulara sahip olmasından dolayı birçok faktörden olumsuz etkilenir. Yeme alışkanlıkları, çevresel faktörler ve diş eti problemleri, bu bölgede ağrı olmasına neden olan faktörler arasındadır. İçeriğimizde; “Damak neden ağrır ve damak acıması nasıl geçer?” sorularına detaylı bir şekilde yanıt verdik.
Öncelikle bu ağrılar çeşitli yaralanmalar, enfeksiyon, diş problemleri gibi kolay çözülebilen durumların yanı sıra ciddi sağlık problemlerinin de başlangıcı olabilir. Eğer uyguladığınız yöntemler sonuç vermiyorsa ve uzun süredir geçmeyen damak ağrısı şikayetleriniz devam ediyorsa, zaman kaybetmeden doktora giderek altında yatan sebepleri öğrenmeli ve tedavi olmalısınız.
Üst Damak Ağrısı Neden Olur?
Üst damak ağrısının son derece yaygın olan bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Damağın hassas dokusu çeşitli nesnelerle temas ettiğinde, yaralanmalara sebep olabilir. Bu yaralanmalar, yutkunurken üst damakta ağrıya sebep olduğundan, beslenmeyi zorlaştırır. Bunun yanı sıra kişinin genel sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Damak ağrısına sebep olan bazı faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Doku yanması: Aşırı sıcak veya soğuk beslenme sonucu damağı tahriş eden bu durum, herhangi bir temasta bile ağrı olarak kendini göstermektedir. Bu yanmalar zamanla kabarcıklara dönüşür ve ağrı da git gide artar.
- İltihaplanma: Sivri nesneler gibi dokuya zarar veren yiyecekler damağı çizerek iltihaplanmalara sebep olur. Bu iltihaplanmalar zamanla damağı şişirir ve ağrı yapar.
- Enfeksiyon: İnsanlar belirli dönemlerde vücutlarında bazı virüsleri barındırırlar. Özellikle nezle, sinüzit, bademcik iltihabı gibi virüs ve bakteriler damakla temas eder ve enfeksiyona zemin hazırlar. Bu nedenle damak tahriş olur ve ağrıya sebebiyet verir. Çeşitli diş problemleri de enfeksiyona neden olmakla birlikte damakta ağrı hissettirir.
- Ağız kanseri: Nadir görülen bu durum çeşitli semptomlarla birlikte ortaya çıkar. Kanser hücreleri ağız içinde yayılarak kendini gösterir. Öncelikle dil ve bademcik kısmında başlayan büyüme zamanla ağız içinde yayılmaya devam eder. Yaralardaki renk ve büyüme oranı buradaki en belirleyici faktördür. Ağrılar da bu faktörlere bağlı olarak gelişir.
Ayrıca tükürük bezlerinin iyi çalışmadığı şartlarda da ağızda kuruluğun meydana gelmesi tahrişe sebep olarak ağrıyı beraberinde getirir. Çünkü tükürük bezleri ağzın sürekli nemli kalmasını sağlar ve enfeksiyon, iltihaplanma gibi sağlık sorunlarına karşı koruyucu rol oynar. Ağız kuruluğuna sebep olan en büyük etken, sıvı tüketiminin azlığıdır. Kuruluk nedeniyle daha hassas bir hale gelen damağın enfekte olması kaçınılmazdır.
Bir diğer ağrı sebebi olan uçuk, kimi zaman üst damakta da meydana gelen bir sağlık problemidir. Bu durumlarda kişi yutkunurken damak acıması şikayetinden mustariptir. Bunun yanı sıra pamukçuk denen ve dil çevresiyle damak kısmında meydana gelen mantar enfeksiyonu, kırmızı kenarlı beyaz lezyonlar olarak görünür. Bu pamukçuk yaraları acı verici bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkar. Ortaya çıkma sebeplerinden bazıları stres, vücut bağışıklığının düşmesi, hormon dengesizlikleri ve gıda duyarlılığıdır.
Bol Gerilimli Kamp Filmlerini listelediğimiz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Damak Acıması Nasıl Geçer?
Öncelikle acının sebebini doğru saptamak önemlidir. Genellikle basit yöntemleri bulunan bu durum, önlem alınmazsa veya doğru teşhis konulmazsa ciddi bir sağlık problemine dönüşebilir. Bu nedenle doktora veya diş hekimine görünerek doğru bir yönlendirmeyle tedavi yöntemlerine başvurmalısınız.
Damak ağrıları çoğunlukla kısa sürelidir ve kendi kendine geçebilir. Bu ağrılar oldukça rahatsız edici olmakla birlikte yukarıda saydığımız çeşitli sebepler sonucu oluşmaktadır. Her gün bol bol sıvı tüketerek, diş sağlığınıza önem göstererek ve yediğiniz besinleri dikkatli bir şekilde tüketerek damak problemlerinin önüne geçmeniz mümkündür.