Avukat Maaşları Ne Kadar?
Avukatlık, okuması kadar icra etmesi de zor bir meslek. Güven ve dürüstlük çatısı altında meslek hayatınızı icra etmenizin kazançları ise oldukça yüksek. Meslekte geçen seneleriniz ile beraber artan tecrübeniz sizlere kaliteli bir yaşam için gereken kazancı da beraberinde getirmektedir. Avukat maaşları net olarak bilinmemekle birlikte dava başına alınan ücretler ile kazancının fazla olduğu tahmin edilmektedir. Avukat maaşları insanlar tarafından her zaman merak edilmekte ve meslek seçiminde dikkate alınmaktadır.
Avukat maaşları neye göre belirlenir ve başlangıç maaşları ne düzeydedir. Avukatlık mesleğine dair derlediğimiz dipnotlar ile harmanlayarak avukat maaşları hakkında sorularınızı yanıtlamak istedik. Avukatlık mesleğinin tercih edilme sebepleri ve avukatlık maaşlarını en güncel halleriyle okurlarımıza sunuyoruz.
Avukatlık Mesleği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Avukat olmak karlı mı sorumuzu yanıtlamadan önce avukatlık mesleğinden çok kısa bahsetmekte fayda var. Avukat olmak karar verme aşamasından sonra bu sürece kendinizi adamakla gerçekleşecek bir kariyer seçimi. Seçeceğiniz üniversite meslekte geçecek yıllarınızı etkilemektedir. Ülkemizdeki hukuk fakültelerinin sayısı artmakta olduğundan mesleğe dair kişisel gelişim oldukça önemli bir hal almaktadır. Bu yüzden mesleği iyi bilmenizin yanında hitabet başta olmak üzere birçok yeteneğinizin geliştirilmeye açık olması gerekmektedir.
Avukatlık yüksek maaş getiren bir iş olabilir. Seçtiğiniz meslek kolu ne olursa olsun tecrübe kazandığınız ilk yıllar biraz sancılı geçmektedir. Avukatlık mesleğinde de bu sancıların sonu rahat bir yaşama ve kendi hukuk büronuzu kurmanıza kadar uzanır. Meslekte geçen yılların maaş artımına ivme kazandıracağı ve gelirinizin sizi tatmin edeceği bir kariyer süreci olarak avukatlık mesleği doğru bir seçimdir.
Aylık Avukat Maaşları
Avukatlık mesleği, kutsal kabul edilen ve insanların saygı duyma oranının yüksek olduğu bir algıyı da beraberinde getiriyor. Bu algınında belli başlı kriterleri olmak zorunda. Stajyer avukatlıktan başlayan bu süreçte her meslek gibi kıdem arttıkça maaşta artmaktadır. Baroya bağlık olarak herhangi bir avukatlık bürosunda da çalışabilirsiniz. Dilerseniz kendi ofisinizi açarak hukuk dallarından birinde ağırlıklı olarak davalara da bakabilirsiniz. Hukuk fakültesinden mezun olduğunuz ilk sene ücret beklentiniz olmamalıdır. Stajyer avukat olarak ücretsiz geçireceğiniz ilk senenin sonunda maaş yükselmeleriniz başlamaktadır.
Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra stajyer avukat unvanını alırsınız. 12 aylık stajyer avukatlık sürecinizde maalesef ki herhangi bir maaş alımı yoktur. İşe başladığınız avukatlık bürosunun işvereni sizlere ek bir ücret ödemek isteyebilir. Stajyer avukata maaş ödenmesi kişi kararına bağlıdır, zorunlu bir stajyer avukat maaşı bulunmamaktadır.
Devlette ise avukatlık maaşları özel kurumlara göre daha yüksektir. Devlet kadrolarındaki maaş hesaplanmaları yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleşmektedir. Avukatlık maaşları yeni başlayan ve devlette çalışan avukatlar için 6.000 ile 7.000TL aralığındadır. Memur maaşlarının hesaplanması avukatlık mesleğinde de birçok farklı kaleme tabi tutulmaktadır. Bu yüzden sabit maaş aylara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vekalet ücretleri başta olmak üzere birçok madde devlette çalışan memur maaşlarını etkiler. Sene içerisinde gerçekleşen düzenlemeler ile maaşlarda artış görülmektedir.
Güncel Avukat Maaşları
Her sene güncellenen avukatlık maaşlarının en güncel halleriyle sizler için derledik. Avukatlık maaş kriterleri özel ve kamu kurumlarında farklılık göstermektedir.
Avukatlık maaşları ile ilgili ortalama fiyatlar ise şu şekildedir.
- Stajyer olarak alacağınız avukatlık maaşı mesleğe başladığınız kıdemli avukatın insiyatifindedir.
- Stajyerlik süreniz bittikten sonraki dönemlerde ortalama maaşınız 5.000-6.000 TL’ye yükselebilmektedir.
- En yüksek yeni başlayan avukatlar içinse özel kurumlarda 5.000 TL’yi bulabilmektedir.
- Hukuk fakültesinden mezun olarak mesleğe devlet kadrosunda başlayan avukatlık dereceleri 9. derece ve 1. kıdem olarak belirlenir. 9/3 kıdeme kadar yükselebilen fakülte mezunlarının maaşı kıdemlerinin sayısı düştükçe artmaktadır.
- 9/1 yeni başlayan avukat maaşları ise devlet kadrosunda 6.100 TL başlangıç bandındadır.
- Bunun yanında yılların tecrübesi ile birlikte dava başına alacağınız miktarları siz belirlersiniz.
- Ortak bir hukuk bürosunda görev alabilir ve diğer meslektaşlarınız ile kazancı yüksek davalar için çalışabilirsiniz.
Dilerseniz Liberalizm Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Maaşı iyi meslekler kategorisinde değerlendirebileceğimiz avukatlık için verebileceğimiz maaş bilgileri bu şekildedir. Her meslekte olduğu gibi kendini geliştirmenin ön planda olduğu avukatlık yasal düzenlemelerin dikkatle izlenmesi gereken bir meslektir. İnsan hayatı ile bire bir bağlantılı olan bu meslekte iyi iletişim kurma ve insan psikolojisine ilgi önemlidir. Aldığınız paranın hakkını veriyor olmak ve vicdanen her şeyi yaptığını düşünerek buna göre ücretlendirme yapmak en mantıklı yollardan biridir. Dürüstlüğün ön planda olduğu bu meslekte tüm avukatlara başarılar dileriz. Avukat maaşlarını merak edenler için cevapladığımız içeriğimiz genel olarak bu şekildeydi.