Bloke Bakiye Ne Demek? Bloke Nasıl Kaldırılır?
Bankalar, çeşitli durumlar sonucunda kişilerin hesaplarında bazı düzenlemeler yapabilir. Bu düzenlemelerden olan “bloke bakiye ne demek?” sorusu, birçok vatandaş tarafından merak edilmektedir. Bankanın hesabınızdaki paraya geçici bir süre el koyduğunu gösteren bu işlem, tarafınıza ait bir borcun tahsil edilmediği durumlarda gerçekleşir.
Hesapta bulunan miktar borçtan daha fazla ise bu durumda, söz konusu kişinin borç tutarı dışındaki parasını kullanabilmesi mümkündür ancak el konulan tutar hiçbir şekilde kullanılamaz. Banka hesabınızda bulunan paranın tamamını kullanabilmek için bloke edilen bakiyeyi ortadan kaldırmanız gerekir.
Bloke Bakiye Nedir?
Bloke; hesapta bulunan paranın tamamını veya bir kısmını kullanmaya ilişkin getirilen kısıtlamadır. Bu uygulama genellikle yasal süreci başlayan borçlar için resmi talepler doğrultusunda gerçekleşir. Bloke edilen hesap, kısıtlama getirilen miktarı kullanamaz, bu tutarda EFT ya da havale yapamaz.
Pek çok banka, müşterilerin borç profiline göre bu uygulamayı hayata geçirmektedir. Genellikle kuruma düzenli olarak ödenen borcun son tarihinin gecikmesi bloke sebepleri arasında yer alsa da bu konu hakkında farklı nedenlerden söz etmek de mümkündür. Örnek olarak; yasal olmayan bir kurumdan hesabınıza para transferinin gerçekleşmesi de bloke edilmesine yol açabilir. Aynı zamanda çeşitli abonelikler, hizmet karşılığında aldığı ücreti son ödeme tarihinden önce bloke edebilir.
Diş Fırçası Ne Kadar Zamanda Bir Değiştirilmelidir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Hesabımda Bloke Var Ne Yapmalıyım?
Çeşitli sebepler doğrultusunda, hesabınızdaki paranın bloke edilmesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer banka hesabınızdaki bakiyeye bloke konuldu ise bunu kaldırabilmeniz mümkündür. Aşağıdaki adımları takip ederek bloke kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz:
- Mobil bankacılık uygulamasını kontrol ederek hesabınızın bloke edildiğinden emin olun.
- Hesabınızın neden bloke edildiğini öğrenin. Eğer bloke borç nedeniyle gerçekleşmişse ödeme işlemini tamamlayarak bu duruma çözüm bulabilirsiniz.
- KYK ödemeleri, vergi borcu gibi durumlarda ise vergi daireleriyle iletişime geçmelisiniz.
- Vergi daireleri, borcun ödenebilmesi için yapılandırma işlemi başlatacaktır.
Hesabınızın neden bloke edildiğine göre farklı çözüm yolları uygulayabilir. Borcun tamamını ya da yapılandırarak belli bir miktarını ödediğiniz durumda ilgili resmi kurumlarla iletişime geçmelisiniz. Gerekli adımları takip ettiğiniz takdirde hesabınıza konulan kısıtlamayı, başarıyla kaldırabilirsiniz.