Behçet Hastalığı ve Belirtileri
Behçet hastalığı, nam-ı diğer Behçet sendromu, günümüzde nadir rastlanan kronik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızı hayli zorlaştırmakla kalmayıp, ileri vakalarda körlüğe sebebiyet verebilir. Profesör Doktor Hulusi Behçet’in 1936 yayınlı makalelerinde bilimsel iştaha sunulan bu hastalığı, belirtileriyle beraber inceleyelim.
Behçet Hastalığı Nedir?
Çoğu yetkin bilim insanı, Behçet hastalığının otoimmun (bağışıklık sistemi bozukluğu) hastalıkları kategorisinde bulunduğu konusunda hemfikirdir. Bağışıklık sisteminde yer alan işlevsel sorunlardan kaynaklanan hastalık, vücudumuzu kendisine karşı harekete geçirmektedir. Kendi sağlıklı hücrelerini bir tehdit olarak algılayan bağışıklık sistemi, onlara karşı saldırıya geçer. Kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan bu hastalık, atardamarlar dahil tüm damarlara zarar verebilmektedir. Hastalığa çevresel ve kalıtsal faktörlerin sebep olduğu düşünülüyor.
Behçet hastalığı nedir?, Doğu Asya ve Orta Doğu bölgelerinde daha sık rastlanan bir hastalıktır. Bu sebeple İpek Yolu hastalığı da denilmektedir. 20-30 yaş aralığındaki insanlarda daha sık yaşandığı gözlemlenmiştir. Kadınlarda da rastlanan hastalığın, erkeklerde daha sık belirdiği görülmüş bulunmaktadır. Bazı araştırmacılar hastalığın bir takım virüs ve bakteriler tarafından tetiklendiğini düşünmektedir. Bu düşünceye göre, bazı insanlardaki belirli genler, onları söz konusu etkiye daha yatkın hale getirebilmektedir.
Behçet Hastalığı Belirtileri
Behçet hastalığı belirtileri kişiden kişiye değişmekte olan hastalığın etkileri, zaman içinde kaybolabilir veya artış gösterebilir. Belirti ve semptomlar, hastalığın vücudun hangi bölgesine etki ettiğine göre değişmektedir.
Bunları birlikte inceleyelim:
- Sindirim sistemi belirtileri: Sindirim sistemine dair görülebilen belirtiler karın ağrısı, ishal ve dışkıda rastlanan kandır.
- Ağızda meydana gelen belirtiler: Ağız yaraları Behçet hastalığının en yaygın rastlanan belirtileridir. Başta oval doku bozuklukları olarak beliren yaralar, çok geçmeden ülserlere dönüşebilir. Yaralar iki veya üç hafta içerisinde iyileşmektedir.
- Gözlemlenen cilt rahatsızlıkları: Bazı insanların vücudunda sivilceye benzeyen yaraların meydana geldiği görülmüştür. Bazıları insanlarda da özellikle bacakların alt kısmında sıkı, kızarmış yumruların oluştuğu gözlemlenmiştir.
- Cinsel organlarda rastlanabilecek belirtiler: Testis torbalarınında ve vulvada açık, kızarmış yaralar görülebilir. Bu yaralar çoğu insan için acı verici olmaktadır ve kaybolsalar dahi iz bırakabilirler.
- Eklem bölgelerinde yaşanan rahatsızlıklar: Vücudun eklem yerlerinde şişme ve ağrılar meydana gelebilir. Behçet hastalığından muzdarip olan insanlar, bu etkileri genellikle diz bölgesinde yaşamaktadır. El ve ayak bileklerinde ve koltuk altlarında da rastlanabilir. Bir ila üç hafta arası süren bu belirti genellikle kendiliğinden iyileşmektedir.
- Hastalığın sebep olduğu göz rahatsızlıkları: İç gözde meydana gelen yanmalar gözlerde şiddetli kızarmaya, ağrıya ve bulanık görmeye sebebiyet verebilir. Tipik olarak iki gözde de meydana gelir. Behçet hastalığından muzdarip olan insanlarda, göz rahatsızlıkları genelde kendiliğinden gelip gitmektedir. Geçmediği durumlarda ise üveit, tedavi edilmezse zaman geçtikçe görmede bulanıklaşmaya ve körlüğe sebep olabilir.
- Beyinde meydana gelebilecek etkiler: Beyinde ve sinir sisteminde meydana gelebilecek iltihaplanmalar çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bunlar baş ağrıları, yüksek ateş, denge bozuklukları ve inmedir.
- Kan damarlarına olan etkileri: Damarlar ve atardamarlarda meydana gelen iltihaplanmalar pek çok acı verici rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Bir kan pıhtısının oluşumu, kollarda ve bacaklarda şişme, ağrı ve kızarıklığın meydana gelmesiyle sonuçlanabilir. Büyük atardamarlarda oluşan iltihaplanmalar daha büyük rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Damarda kısmi veya tamamen meydana gelen tıkınmalar veya anevrizma gibi.
Behçet Hastalığı Teşhisi
Belirtilerinin neler olduğunu incelediğimiz Behçet hastalığını teşhis etmek için bir test bulunmamaktadır. Ancak yapılabilecek dolaylı testlerden birisi paterji testidir. İlk adımda tıp uzmanı tamamen steril bir iğneyi derinin altına nüfuz edecek şekilde sokmaktadır. İki gün sonra da bölgeyi inceler. İğnenin girdiği yerde küçük, genelde kırmızı bir yumru gözlemlenebilirse, bu ufak yaralanmalara bile aşırı reaksiyon demektir. Bu test tek başına teşhis için yeterli değildir, ancak doğru teşhise yardımcı olabilmektedir.
SMA Hastalığı tedavi yöntemleri ile birlikte sizlerle.
Dolayısıyla Behçet hastalığı teşhisi, başvurulan hekim tarafından yapılan detaylı muayeneler ile konulabilmektedir. İlk olarak ağız yaralarına bakılmakta ve bir yılda minimum üç kez tekrarlanmış olup olmadığı öğrenilmektedir. Bunun yanında net teşhis için en az iki tane daha ekstra belirtiye rastlanmış olması gerekmektedir.
Behçet hastalığından muzdarip olan bireyler, belirtilerini düzenli olarak takip etmeli ve tedavilerini aksatmamalıdırlar. Siz de bu belirtileri görüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.