Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?
Baş hareket ettirilirken yaşanan zorluk veya ağrı hissi, boyun tutulması olarak bilinir. Boyun tutulması genellikle ağır iş yapılan veya “cereyanda kalınan” bir günün sabahında yaşanır. Genellikle kas veya dokulardan kaynaklanan bu rahatsızlığın etkisi bazı işlemlerle hafifletilebilir. “Boyun tutulması nedir, neden olur? Boyun tutulmasına ne iyi gelir?” sorularınıza yazımızda cevap vereceğiz.
Boyun Tutulması Nedir?
Boyun tutulması, başı, boynu ve hatta omuzları ve kolları hareket ettirirken zorlanma ve ağrı hissiyle kendini gösteren bir durumdur. Çoğunlukla boyun bölgesini etkileyen bu durum, başın sağa sola, öne arkaya esneme ve dönme hareketlerini kısıtlar. Kasların uzun süre boyunca gerdirilmesi, fazla kullanılması, bölgedeki dokunun hasar görmesi boyun tutulmasına sebep olabilir. Nadir durumlarda omurga rahatsızlıklarını işaret etse de boyun tutulması çoğunlukla oldukça masumdur ve kısa süreli bir rahatsızlıktır.
Boyun Tutulması Neden Olur?
Çoğunlukla kasları ve dokuları ilgilendiren bu problem, birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. En yaygın boyun tutulması sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Duruş bozuklukları,
- Bilgisayar, telefon ve televizyon gibi ekranlar karşısında uzun süre yanlış pozisyonlarda oturmak,
- Uyurken boynun uzun süre rahatsız edici veya hareketsiz bir konumda tutulması,
- Spor yapılırken çeşitli hareketlerde bölgenin fazla zorlanması,
- Boynu, omuzları ve kafayı etkileyen yaralanmalar ve trafik kazaları,
- Yüzme, ağırlık kaldırma vb. sporlarda oluşabilen çeşitli sakatlıklar,
- Boyun ve omuzlarda ağır yük taşımak,
- Omurga rahatsızlıkları, boyun fıtığı, sinir sıkışması,
- Yoğun stres ve kaygı, aşırı uykusuzluk, yorgunluk,
- Soğuk havadan dolayı üşütmek veya cereyana maruz kalmak.
Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?
Boyun tutulması yaşayan kişiler çoğunlukla ağrı ve hareket kısıtlılığından şikâyet eder. Hissedilen ağrı tek bir noktada iğne saplanması gibi olabilirken belirli bir bölgeye doğru da yayılabilir. Boyun tutulması yaşanan bölgede uyuşma, karıncalanma, hareket kısıtlılığı ve güçsüzlük hissedilebilir. Ayrıca kaslardaki gerginlik bazı insanlarda baş ve bel ağrısı da tetikleyebilir.
Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?
Boyun tutulması tıpta diğer kas burkulmalarına benzer şekilde değerlendirilir. Bu nedenle normal kas yaralanmaları ve burkulmaları için uygulanan tedavilerin çoğu boyun tutulmasında da geçerlidir. Evde uygulayabileceğiniz, boyun tutulmasına iyi gelen doğal yöntemler şöyle sıralanabilir:
Soğuk Kompres
Boyun tutulmasında ağrının şiddetli olduğu durumlarda bölgeye soğuk kompres uygulamak bölgedeki şişliği/enflamasyonu azaltacaktır. Soğuk kompres boyun bölgesine uygulandığında süresini kısa tutmakta fayda var, fazla soğuk üşütmenize veya baş ağrısına sebep olabilir. Soğuk kompres yapmak için soğuk jel torbaları veya buz kullanabilirsiniz. Buz yanığından korunmak için buzu poşete ve peçeteye/beze sarmak oldukça önemli. Bu tip tedavilerin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini hatırlatmakta fayda var.
Sıcak Kompres
Soğuk kompresin yanında etkili olabilecek bir diğer ısıl yöntem ise sıcak komprestir. Sıcak kompres bölgedeki kasları gevşetir, kan akışını hızlandırır. Kasların gevşemesiyle birlikte ağrı ve gerginlik de azalacaktır. Sıcak kompres yapmak için ısıttığınız bir havlu veya bezi ya da sıcak su torbalarını kullanabilirsiniz. Sıcak ve soğuk kompreslerden hangisinin size daha iyi geldiğini deneyerek öğrenebilirsiniz. Bazı durumlarda dönüşümlü olarak ikisini de kullanabilir ya da sadece birini seçebilirsiniz.
Masaj
Bölgeye sert olmayacak şekilde rahatlatıcı masajlar yapmak boyun tutulmasına iyi gelen bir yöntemdir. Masaj bölgedeki kan akışını hızlandırır, kasları rahatlatır ve bölgeyi ısıtır. Masaj sıcak kompresle birlikte de uygulanabilir. Halk arasında “kütletme” olarak bilinen davranışlar boynunuza ve kaslarınıza zarar verebilir. Masaj yöntemleri konusunda bir fizyoterapistten yardım alabilirsiniz.
Esneme Hareketleri ve Egzersiz
Gerilmiş kasları rahatlatmanın ve boyun tutulmasını tedavi etmenin bir yolu da esneme hareketleri ve egzersizdir. Hafif esneme hareketleri yapılarak ağrıyan bölge rahatlatılabilir ve hareket kabiliyeti yeniden kazanılabilir. Bölgeyi zorlamanın daha fazla ağrıya ve daha fazla tutulmaya sebep olması mümkün olduğundan, olabildiğince hafif hareketler yapmanız önerilir. Ayrıca herhangi bir riske girmemek için doktorunuzdan ve fizyoterapistinizden destek alabilirsiniz.
Kas Gevşeticiler, Yağlar ve Losyonlar
Kas ağrıları ve tutulmalar için özel olarak geliştirilen bazı losyonlar ile tutulan bölgeye masaj yapılabilir. Nane yağı, kekik yağı gibi rahatlatıcı yağlar masaj sırasında kullanılabilir. Ayrıca eczanelerde satılan kas gevşeticiler ağrıya ve gerilmeye oldukça iyi gelecektir. Uzun süreli ve fazla miktarda kullanmadığınız sürece bu tip yararlı kimyasalları boyun tutulması için kullanabilirsiniz.
Rahat Yastık Kullanımı
Boyun tutulmasında yastığınızı daha rahat ve yumuşak bir yastıkla değiştirmek güzel bir çözüm olabilir. Bu şekilde hem gelecekteki tutulma ihtimalini azaltabilir hem de şu anki rahatsızlığınızı hafifletebilirsiniz.
Stresten Uzak Durmak
Stres, vücudumuz üzerinde tahmin edilenden çok daha büyük bir etkiye sahip. Anksiyete, yoğun stres gibi fiziksel etkisi olabilecek durumlarda psikolojik destek alabilirsiniz. Boyun tutulması sırasında stres yaratacak faktörlerden uzak durmanız oldukça önemlidir.
Dinlenmek
Bu tip kas rahatsızlıklarının en iyi dostu dinlenmektir. Birkaç gün boyunca bölgeyi zorlamamak ve dinlenmek hem fiziksel hem de mental açıdan oldukça rahatlatıcı olacaktır. Bölge zorlanmadığı ve iyi dinlendirildiği takdirde boyun tutulması kısa sürede geçecektir.
Boyun oldukça hassas bir bölgedir, ağrının uzun sürdüğü durumlarda bir doktordan destek almanızı tavsiye ederiz. Profesyonel olmayan tedaviler sakatlık riski doğurur. Boyun tutulmasına ne iyi gelir? sorusuna bu şekilde cevap vermiş olduk.