Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kabızlığa ne iyi gelir?, boşaltım, canlıların organik sistemlerinin çalışabilmesi için gerekli olan sistemdir. Tüketilen besinlerin vücuda yaralı kısımları kana karışmak üzere alınır. Kalan kısmın ürik asit ve posa olarak vücuttan atılması boşaltım olarak adlandırılır. Bağırsakların yeterince kasılamaması ve işlevini yerine getirememesi durumu kabızlık olarak adlandırılır. Bu yazımızda kabızlığa ne iyi gelir sorunuzu cevaplamaya çalışacak ve kabızlığa neden olabilecek faktörlerden bahsedeceğiz.
- Günde 2-4 bardak su içmek, kabızlık riskini azaltır.
- Kabızlığa iyi gelen meyvelerden bazıları:
Kuru Kayısı, Erik kurusu, avokado, elma, kızılcık ve üzüm.
- Kabızlığa iyi gelen sebzeler şunlardır:
Lahana, ıspanak, pancar ve pırasa gibi lifli besinler ve baklagiller. Zeytin ve zeytinyağı tüketimi kabızlığın getirdiği rahatsızlığı azaltır.
Kabızlığa Ne Sebep Olur?
Yeterince lifli beslenmemek ve sıvı tüketmemek kabızlığın yaygın sebepleri arasındadır. Kabızlığın diğer sebepleri olarak şunlar düşünülebilir:
- Antidepresan kullanımı ve demir ilaçları ve alüminyum ile kalsiyum içeren antacid ilaçların kullanımı
- Uzun süre dışkılamaya direnmek, tuvaletini tutmak
- Güçlü ağrı kesiciler
Bu sebeplerin yanı sıra, metabolizma kaynaklı ciddi sorunlar da olabilir. Sindirim sisteminde bulunan sinir ve kasların yetersiz işlevselliği, bağırsakların düzensiz çalışmasına sebep olur. Multipl skleroz, yeme bozuklukları ve irritabl bağırsak sendromu kabızlığa sebep olur. Diğer yandan Parkinson hastalığında da kabızlık görülür. Uzun süreli müshil kullanımı, tuvalet disiplinini bozacağı için kabızlığa yol açabilir.
Kabızlığın tanısı nasıl konur?
Hareketsiz yaşamın ve yetersiz beslenme, kabızlık sorununa neden olur. Bu sorundan muzdarip olduğunuzu netleştirmek için en az 3-4 gün boyunca dışkılamada sorun yaşamış olmanız gerekir. Haftalar süren kabızlık sorununun altında ciddi bir problem yatıyor olabileceği için doktora görünmekte fayda var. Kolon kanseri, divertiküler hastalık gibi lezyonlara kabızlık sorunu araştırıldığında az da olsa rastlanır.
Anorektal bölgenin parmakla muayenesi ve endoskopi yapılması ile kabızlık sorununun var olup olmadığı anlaşılır. Fizyolojik testler yapılarak anal bölge incelenir. Dışkı testi ile kabızlıkla ilgili tanı konulabilir.
Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?
Basit düzeyde ve bir haftanın altında süren kabızlık problemlerinde lifli beslenmek önemlidir. Kuru kayısı tüketmek ve yeterince sıvı tüketimi ile kabızlık aşılabilir.
- Kabızlık durumunda tuvalet ihtiyacı hissedildiğinde boşaltımı ertelememek önemlidir.
- Doktor tavsiyesi üstüne müshil ve laksatif kullanımı kabızlığa bir çözüm olabilir.
- Özellikle sabah saatlerinde uyandıktan sonra bir bardak su içmek, vücudu dengeler. Düzenli su ve sıvı alımı, dinç ve dinamik bir hissiyat sağlar. Özellikle düzenli sigara ve alkol tüketen insanların günlük sıvı tüketmeleri, hayat kalitelerini artırır.
- Kabızlık ilaçları içeriklerinde lif takviyesi barındırdıkları için, kabızlığı geçirmeye yararlar.
Kabızlık nasıl tedavi edilir? laksatifler bol su ile birlikte alınmalıdır. İçerisindeki uyarıcılar, bağırsakların ritmik olarak kasılmalarına sebep olur. Yağlayıcı barındırdıkları için dışkının bağırsaklardan kolay sıyrılmasını sağlarlar. Bağırsak içi düzenleyici olarak görev görürler.
Kabızlığın Önlenmesi Nasıl Sağlanır?
- Baklagiller, kepek gibi tahıllar, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek kullanımı, kabızlığın önüne geçmekte yardımcı olur.
- Mevsiminde düzenli meyve ve sebze tüketimi bağırsak problemlerinin önüne geçer.
- Kafein tüketiminin azaltılması, vücutta susuzluğun azalmasına sebep olduğu için kabızlığın önüne geçer
- Süt ve süt ürünleri, insan vücudunun toleransının düşük olması sebebi ile kabızlığı tetikler. Bu ürünlerin kullanımının azaltılması, kabız olma riskini azaltır.
Farklı Yaş Gruplarında Kabızlık Sebepleri
Kabızlık bebeklikten başlayıp yaşlılıkta da görülebilen bir durumdur. Kabızlığa ne iyi gelir?, kabızlığın her yaş grubu için farklı spesifik sebepleri olabilir. Sizin için bu sebepleri şu şekilde derledik:
- Kabızlık bazen fizyolojik nedenlerin yanı sıra psikolojik sebeplerden kaynaklanır. Erken ergenlik döneminden yetişkinliğin ileriki dönemlerine kadar stres yaşamda etki eden bir faktördür. Stresin bağışıklığı düşürmesi ve stres seviyesinin azaltılamaması, vücutta kabızlık gibi komplikasyonlara yol açar.
- Bebeklerde görülen kabızlığın sebebi laktoz seviyesi ile ilgilidir. Kimi zaman çok beslenen ve dolayısıyla yüksek dozda laktoza maruz kalan bebeklerde kabızlık görülebilir.
- Çocuklarda kabızlığın yaygın görülmesinin sebebi, düzensiz beslenmedir. Fazla hazır gıda tüketimi, gelişimini tamamlamayan çocuğun bünyesini olumsuz etkiler. Yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmemeleri, çocukların gelişimini olumsuz etkiler. Bu durum kabızlığa sebep olur. Zeytinyağı tüketilmesi, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kabızlık konusunda etkilidir.
- Hamilelikte hormonlardaki değişim, bağırsakların yavaş çalışmasına sebep olur. Hareketlerdeki yavaşlama ve düzensiz beslenme, düzensiz tuvalet alışkanlıklarına sebep olur. Demir ilaçlarının takviye olarak alınması, kabızlığa sebep olabilir. Egzersiz yapılması ve öğünlerde lifli gıdaların tüketilmesi, hamilelikteki kabızlık problemini rahatlatır.