Göz Beyazında Gri Leke Neden Olur?
Gözün “sklera” olarak adlandırılan beyaz kısmında görülen gri lekeler, birçok farklı sebepten oluşur. Eğer siz de gözün beyaz kısmında leke fark ettiyseniz zaman kaybetmeden bir uzmanı ziyaret etmelisiniz. Bu belirti, bazen ciddi sorunlardan kaynaklanabilir. Peki, göz beyazında gri leke neden olur? Bu durum hakkında detaylı bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Göz Beyazında Gri Lekenin Sebepleri
Skleradaki gri lekeler, genetik veya çevresel faktörler sonucunda ortaya çıkar. Bazı durumlarda gri lekeler önemsizdir ve tedavi gerektirmez. Fakat altında yatan sebebe göre, ölümcül olabilirler. Göz beyazındaki gri lekelerin patolojik sebepleri aşağıdaki gibidir:
- Kornea kısmının zedelenmesi sonucu oluşan kornea ülseri ve keratit
- Sklear plak
- Metalik gümüşe maruz kalmanın yol açtığı arygrosis
- Konjonktival nevüs adı verilen doğuştan gelen benler
- Küresel dejenerasyon
- Göz içi tümörleri
- Axenfeld-Rieger sendromu
Gri lekelerin kanserli veya zararsız olduğunu bir uzman tespit edebilir. Gözdeki gri lekeleri kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Bazı durumlarda gözde gri leke dışarıdan gelen etkenlerden dolayı oluşur. Bu etkenler, aşağıdaki gibidir:
- Darbe almak
- Hava şartlarına bağlı olarak oluşan kuruluk
- Tahriş
- Yaşlanma
Bu durumlar, patolojik sebepli lekelere göre daha hafiftir. Ancak özellikle darbe sonucu oluşan gri lekeler, genel olarak tehlikeli bir durumun işaretidir. Eşlik ettiği semptomlara göre bir tedavi planına ihtiyaç duyulur.
Bebeklerde Göz Beyazında Gri Leke
Bebeklerde göz beyazında gri leke, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Eğer doğuştan gelen bir özellikse büyük ihtimalle zararsızdır. Fakat yine de bir uzmanı ziyaret etmek, mantıklı olacaktır.
Eğer leke daha sonradan oluştuysa bu pigmentasyon farkının bir göz doktoru tarafından gözlemlenmesi ve takip edilmesi gerekir. Doktor gerekli tanıyı koyduktan sonra uygun tedaviye başlayacaktır.
Göz Beyazında Gri Leke Nasıl Tedavi Edilir?
Gözde gri leke, zararsız olabildiği gibi bazı durumlarda tedaviye ihtiyaç duyar. Tedavi, gri lekenin oluşma sebebine göre belirlenir. Semptomun nedeni bulunduktan sonra çeşitli uygulamalarla bu sorun yok edilebilir.
Örneğin, lekeler viral bir kaynağa sahipse virüs vücuttan atıldığı zaman lekeler ortadan kalkacaktır. Kanser, tümör ve diğer patoloji kaynaklı durumlarda bir cerrahi işlem gerekebilir. Zararsız gri lekeler, tedavi edilmeden bırakılır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, uzman kontrolü olmadan herhangi bir ilaç, göz damlası veya bitki kullanmamanızdır.
Ham Madde ve Pazar Nedir? başlıklı içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Göz Beyazında Gri Lekelere Eşlik Eden Semptomlar
Bazı durumlarda gözdeki gri lekeler tek semptomla ortaya çıkmaz. Bununla beraber gözlemleyebileceğiniz diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Göz kapaklarının şişmesi
- Kızarıklık
- Bulanık görme
- Işığa aşırı hassasiyet
- Göz sulanması
- Batma hissi
- Göz tembelliği
Gri lekelere eşlik eden bu semptomlar, hayat kalitenizi düşürür. Lekelerin zararsız olup olmadığını tek başınıza anlamanız neredeyse imkansızdır. Böyle bir durum fark ettiğiniz anda gerekli müdahaleyi yapabilecek bir doktora danışmanız, sağlığınız açısından önemlidir.